tisdag, juni 18, 2024
HemPolitikI en karriärsosses spår

I en karriärsosses spår

Mitt under migrationscirkusen hösten 2015, startade några elever i årskurs 9 på Tegs Centralskola i Umeå ett mansparti. Partiet gavs namnet Mänistiskt Initiativ. Ett instagramkonto som knöts till ”partiet” spårade snabbt ur och blev plattform för mindre väl valda nyformuleringar av den typ nyss könsmogna pojkar förr inte hävde ur sig:

”Käften din feministiska horjävel”  

”Va säger ni boys ska jag köra upp min feta kuk i feministhoran?”

Om detta kan man läsa på SVT Västerbottens sida i en artikel som publicerades den 3 december 2015. Dåvarande elevrådsordförande Lotta Wiechel intervjuas:

”– Det här är fruktansvärt, det ska inte få hända och mycket handlar nog om okunskap där många inte vet vad de här sakerna står för, säger Lotta Wiechel som är elevrådets ordförande.”

Umeå är Sveriges rödaste stad, om man väger in storlek i ekvationen. Kommunen har snart 131 000 invånare och har uppvisat en makalös tillväxt sedan tillblivelsen 1970. Då var befolkningsmängden knappt 70 000 invånare. 

Kommunens lycka är Umeå Universitet, SLU (lantbruksuniversitet) och ett universitetssjukhus. Västerbottens inland dör sotdöden. Umeå blomstrar. Min egen kommun, Örnsköldsvik, ligger en timmes resväg söder om Umeå och är mer industriellt framgångsrik per capita än Umeå, men blomstrar inte. Statliga och regionala ekonomiska medel är the shit.

I mars påföljande år besöker SVT Västerbotten skolan igen och rapporterar:

”Eleverna på Tegs Centralskola i Umeå ville utbilda sig i jämställdhet och ordnade därför på fredagen själva en temadag. Föreläsning, bokbord och frågesport fanns med på programmet.”

Även denna gång intervjuas elevrådets ordförande Lotta Wiechel och hon refererar till instagramkontot:

”– Jag var övertygad om att det uppstod på grund av okunskap, och då är det bästa man kan göra att sprida kunskap om värdegrund och jämställdhet, säger Lotta Wiechel, ordförande i elevrådet på skolan, och ena initiativtagarna till jämställdhetsdagen.” [Språkfel är original]

Till elevernas stora lycka gästades deras helt egna jämställdhetsdag av en lokal socialdemokratisk politiker; Emma Vigren. Då ordförande i kommunens jämställdhetsutskott. 

I kommunvalet 2014 erhöll Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Feministiskt Initiativ och ett lokalt socialistiskt parti, över 63% av rösterna i Umeå. SD fick 3,24%. På Ikea i Umeå får man kryssa mellan nosringar och lilafärgade åsiktsluggar. Jag och frugan far till Sundsvall istället. 

Idag sitter Lotta Wiechel som ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Hon valdes in som valberedningens förslag på kongressen i somras. 

När Lotta Wiechel som flicka intervjuades av SVT Västerbotten 2015, så arbetade hennes mor Karin Wiechel som journalist på samma SVT-redaktion. Och det hade hon gjort sedan 2002. Idag är Karin Wiechel redaktionschef på SVT Västerbotten. 

Lotta Wiechel har gjort spikrak partiintern karriär. Hon har hunnit med att ha förtroendeuppdrag i kommunen, vara ordförande för SSU Västerbotten och har nu alltså exporterats till förbundsstyrelsen. Vägen till riksdagen ligger, på någon mandatperiod när, öppen. Ingen bör förvånas om hon återfinns tillräckligt högt upp på riksdagslistan i valet 2026 för att bli invald – hennes (betydligt) äldre halvbror Björn Wiechel sitter nämligen redan i riksdagen för S. Han valdes in 2014. 

Googlar man på ”Lotta Wiechel” i kombination med ”SVT”, visar det sig att mammas arbetsplats – SVT Västerbotten – återgav dotterns insats som brottsprovokatör gentemot restaurangkedjan Pinchos i Umeå, genom att som 17-åring köpa öl på samma etablissemang. Public service skriver i en nätartikel från sommaren 2017, så här:

”SVT Nyheter Västerbotten har tagit del av en undersökning utförd av Mikaela Wikström och Embla Jernstig, examinerade journaliststudenter vid Umeå universitet. Där framgår det att minderåriga kunnat köpa alkohol på tapasrestaurangerna Pinchos i Umeå och det finns minst åtta bekräftade fall.

Journaliststudenterna utförde ett test under en fredagskväll i maj, med hjälp av 17-åriga Lotta Wiechel. De var ett sällskap på sex personer och en av de myndiga beställde två glas sangria. Ett av glasen fick minderåriga Lotta. Därefter var det hennes tur att beställa och hämta en öl via mobilappen.

– Det var inga problem, jag hälsade till och med på bartendern, berättar Lotta Wiechel.”

Det är ingen slump att journaliststudenterna städslade Lotta Wiechel som provokatör. Hennes far, Hans Wiechel, är nämligen f.d. journalist och numera lärare på journalistutbildningen vid Umeå Universitet. När den 3-åriga utbildningen infördes i dess nuvarande form år 2012, så citerades Hans Wiechel i ett pressmeddelande:

”– Vi vill anpassa utbildningen och inriktningarna efter marknad och önskemål säger Hans Wiechel, lärare på journalistprogrammet.” 

Ja, kära vänner, vad har ”marknaden” för önskemål? Presstöd och tvångsfinansierad public service är vad som håller medieetablissemanget under armarna. Det är naturligtvis inte en slump att Hans Wiechels son riksdagsledamoten Björn, har gjort en vända som ledamot i Presstödsnämnen. Jo, så är det. 

Det är skatt som upprätthåller familjen Wiechels enorma makt. En röd makt. Utan presstöd, skattefinansierad public service och partistöd, skulle de här människorna inte vara där de är idag. Deras inflytande skulle vara, om än inte säkert minimalt, så åtminstone konkurrensutsatt. 

Till dig som fullt ut förstår det, vill jag säga följande: Sluta oroa dig för senila presidenter en ocean bort. Wallenberg styr inte Sverige, ej heller Miljöpartiet. Vänd din blick mot det regionala och lokala. Det är fundamentet för cirkusen på högre nivå. 

Sågar vi av benen på bordet, så är kalaset slut.

Från skribenten

2 KOMMENTARER

  1. Riktigt bra! Sverige blir mer och mera skrämmande. Snart är vi det nya DDR.

    Hoppas att flera får möjlighet att läsa dina artiklar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här