lördag, juli 13, 2024
HemOpinionInsändare: Ett debacle utan dess like

Insändare: Ett debacle utan dess like

Sedan några år finns det en politisk vilja att rusta upp det svenska totalförsvar som för några årtionden sedan monterades ned av både (S)-ledda och (M)-ledda regeringar. Den upprustningen kan ske utan att vi blir medlemmar i NATO.

Sverige har under årtionden haft ett hemligt, icke-officiellt samarbete med NATO. Hemligt därför att (S)-regeringar ansåg att svenskarna inte behövde veta något om det.

I november 2021 garanterade försvarsminister Hultqvist att han inte skulle medverka till en svensk NATO-ansökan. En garanti som har visat sig ha samma värde som en lurendrejares löften om att skicka en beställd vara som betalats i förväg. Att de borgerliga NATO-propagandistiska partierna inte försummar att utnyttja tillfället, är inget att förvånas över. Och att SD har övergivit ännu en av partiets ursprungliga ståndpunkter, har varit klart under flera år. Men att (S)-partiet fattar ett ogenomtänkt beslut i expressfart, efter en skendemokratisk process på ett par veckor, är förvånande – minst sagt! Varför denna helomvändning och varför denna brådska?

Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari i år. I början av mars 2022 hörde vi statministern uttala en tydligt åsikt om att ”ett svenskt NATO-medlemskap skulle destabilisera Östersjöregionen”. Varför Rysslands invasion har fått statsministern att senare byta åsikt i denna fråga, är höljt i dunkel. Vad statsministern däremot
tydligt har sagt, är att väljarna inte ska få ta ställning i saken. Inte heller fick beslut dröja, så medlemskapsfrågan blev en valfråga. Med sedvanlig ”väljarna-är-för-dumma-för-att-förstå-sådant-här”-mentalitet uteslöts också omgående möjligheten att genomföra en folkomröstning.

Utrikesministern har uppenbarligen inte haft tid (kanske inte velat?) ta till sig den sakkunskap som finns inom utrikesdepartementet gällande Turkiets inställning till svensk politik. Vi har därför nu att invänta den svenska regeringens anpassning till Turkiets krav, eftersom Turkiet har möjligheten att förhindra Sveriges upptagande i NATO. För inte kommer väl ansökningsprocessen att avbrytas med hänvisning till att ”Sverige beslutar suveränt om svensk politik”?

Sverige ska ha ett starkt totalförsvar. Vi behöver inte kasta oss in i en militärpolitisk pakt som domineras av stormakten USA för att ha det. Visserligen försvann i realiteten Sveriges alliansfrihet redan 1995 när vi gick med i EU, men det kan vi åtgärda genom att lämna EU.

Ja till svenskt nationellt självbestämmande – nej till NATO!

Claes Lindh
Gullspång
Riksdagskandidat för Alternativ för Sverige

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här