lördag, april 13, 2024
HemPolitikJa, det pågår ett folkmord

Ja, det pågår ett folkmord

Dubbeltänk som lösning på kognitiv dissonans

Människor har en otrolig förmåga att finna de mest långsökta förklaringar till observerade fenomen för att få dem att passa med redan etablerade ställningstaganden. Kraften i denna psykologiska mekanism ska inte underskattas.

Begreppet dubbeltänk (doublethink) myntades av George Orwell i den dystopiska romanen 1984. Wikipedia: Dubbeltänk är en indoktrineringsprocess vari offret förväntas att samtidigt acceptera två motstridiga idéer som sanningar, ofta på tvärs mot sitt eget minne eller verklighetsuppfattning. Dubbeltänk är besläktat med, men skiljer sig ifrån, hyckleri.

Exempel 1, Ryssland. Putin är så farligt att Sverige måste gå med i NATO utan att ens folkomrösta om saken. Samtidigt är Ryssland militärt, ekonomiskt och kulturellt fullständigt efterblivet. De flesta som begår detta dubbeltänk är inte charlataner och hycklare. De ser helt enkelt inte inkonsekvensen i den egna retoriken.

Exempel 2, Palestina. Precis som ryssar är palestinier både dumma och farliga. Det gör att de mest långsökta förklaringar kan presteras för att ursäkta mordet på tiotusentals av dem.

De har tunnlar!

Den israeliska militären (IDF) beskjuter ett sjukhus. Utdraget under flera dagar. Sjukhuset är under belägring. Inga förnödenheter släpps in. Civila som försöker lämna eller ta sig in skjuts ihjäl av prickskyttar. Till slut beordrar IDF människorna att lämna sjukhuset i hast. Personal och patienter, samt civila har tagit skydd inne på sjukhusområdet. Patienter som är beroende av livsuppehållande aparatur möter döden. Så gör även 5 spädbarn i kuvöser. De hittas senare när IDF förstört sjukhuset och lämnat området. Spädbarnsliken ligger kvar i kuvöserna. Förruttnelsen har gått långt. 

Vilken förklaring levereras och accepteras av så många? Tunnlar! Det finns tunnlar under sjukhuset. Farligt!

Det började inte 7 oktober

Palestinafrågan är liksom de flesta konflikter mer komplicerad än vad teven berättar för dig. För att förstå en konflikt behöver man känna till historien. Palestinakonflikten började redan 1948, kanske redan 1896, eller rentav ännu tidigare. Även om det hade börjat den 7 oktober vore det rimligt att ta hänsyn till proportionalitet. Är det rimlig vedergällning att driva två miljoner människor från sina hem?

Med utgångspunkt i detta, vill jag mena att det finns ett värde i att sammanställa vad IDF faktiskt gör och gjort. Kanske som en mycket enkel text att referera till. Se här! Här finns sammanställt en rad fakta som samfällt pekar på vad Israels mål är – att omöjliggöra arabiskt liv i Gaza (oavsett om det är muslimskt eller kristet).

De som oreserverat stödjer Israel kommer inte göra en sådan analys. Fotbollssupportrar analyserar inte det egna lagets spel i matcher där en underlägsen motståndare krossas. Och Israel är den helt dominanta och militärt överlägsna parten.

Sålunda, här kommer det och utan bedövning.

Krigsbrotten

IDF har metodiskt förstört sjukhus i Gaza och gör så fortfarande. När detta skrivs är det Naser hospital i Khan Younis City som är belägrat. IDF:s agerande mot sjukhus utgör systematiska krigsbrott. Trots att en uppsjö foto- och videobevis finns tillgängliga, visas ingenting i systemmedia. Inte ens i SVT, som ska föreställa vara så vänstermarinerat enligt redaktionerna på Bulletin och Samnytt. Den senaste videon från sjukhuset visar hur en av sjukhusets läkare får akutvård. Han sköts av en prickskytt när han arbetade i en operationssal. Fler människor i sjukhuset har blivit skjutna.

Moskéer bombas systematiskt. Kyrkor skonas inte. Ja, det finns sådana i Gaza. S:t Porphyrius kyrka flygbombades. Dryga dussinet palestinier som tagit skydd i kyrkan dödades. Det är en av världens äldsta kyrkor. Kristenhetens reaktion i världen kan nog beskrivas som strax över en gäspning. Aningens mer uppmärksamhet fick fallet där en äldre mor och hennes vuxna dotter sköts ihjäl inne i en kyrka av en israelisk prickskytt. 

Skolorna i Gaza är i hög grad finansierade av FN. De bombas systematiskt sönder och samman av IDF. Huruvida det finns civila som uppehåller sig i skolorna eller ej, spelar ingen roll. 

Uppgifter gör gällande att ungefär hälften av bebyggelsen i Gaza är synligt skadad eller förstörd, betraktad från satelliter. Det är en makalös omfattning. Gaza har en befolkning på drygt 2 miljoner. Jämförbart med Stockholms län, men på en areal av 365 km2. Det motsvarar lite löst arealen av Stockholms Stad, Sundbyberg, Solna och Nacka. En hel hoper videoklipp finns att beskåda på nätet där IDF:s ingenjörstrupper spränger hela kvarter med bostäder. Inte sällan under hån, förolämpningar och glada tillrop.

En uppsjö fall av mord på civila finns domumenterade. Vissa på video. Jag nöjer mig med att peka på den film som visar en mor med ett barn i handen hållandes en vit flagga, bli ihjälskjuten av – som de kallar sig själva – världens mest moraliska krigsmakt. Flera andra fall där civila med vita flaggor skjutits ihjäl finns. Att det sker systematiskt visas av att IDF t.o.m. sköt ihjäl sina egna: israelisk gisslan som lyckats fly från Hamas och närmade sig de egna styrkorna. Två av tre sköts på plats. Den tredje flydde in i en byggnad. Hans landsmän följde honom in där och avslutade det man påbörjat. Jag lydde bara order.

Svälten har nu brett ut sig i Gaza. Nödsändningar finns vid gränsen till Egypten. Israeliska demonstranter förhindrar dem att åka vidare in i Gaza. Det sker under överinseende från israelisk polis (och IDF, förmodar jag). Tre minuter utan syre, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat. Likgiltigheten inför 2 miljoner civilas umbäranden är total. Alla israeliska civila är oskyldiga, men palestinierna görs kollektivt ansvariga för Hamas handlingar. Denna perversa uppfattning valsas runt i kretsar av s.k. liberalkonservativa. Så mycket var deras påståenden om individens frihet värda.

Ett videoklipp visar hur en ung judisk man vid gränsen skriker åt en arabisk chaufför att han är deras slav. Den som tror att Israel är ett myspysigt land med ett trevligt uteliv i Tel Aviv, missar eller väljer med flit bort andra mindre myspysiga sidor. 

Slutspel

Jag betraktar detta och tänker: Beröva ett folk deras hem (spräng dem, bomba dem, beskjut dem). Förstör deras tillgång till läkekonst och vård (förstör deras sjukhus). Undegräv deras tro genom att smula sönder deras tempel. Beröva dem framtiden genom att förstöra deras skolor. Svält dem sedan och fös dem mot den enda gräns som finns mot ett annat land än angriparens.

Hur kan man inte se vad slutspelet här är? Att detta är en fråga om att döda och fördriva så många som möjligt? Svar: av skälen redogjorda för i början av denna text. 

Mats Svegfors ska en gång ha skrivit till Carl Bildt att valet vinns inte på Östermalm. Bildt sa upp vänskapen. 

En svensk framtid för Sverige säkras inte genom att vi lånar oss till främmande makters plågande av vissa folk, bara för att samma plågade folk utgör ett invandringsproblem i Sverige. 

Och kom ihåg: huruvida det är fel att bomba civila med vit fosfor, beror helt och hållet på vilka som gör det. 

Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här