lördag, juli 13, 2024
HemPolitikKrigets tragik

Krigets tragik

Kriget som nu utspelar sig är som en tragisk pjäs. Två av pjäsens rollfigurer är enkla att förstå och beskriva. Ryssland är den moraliskt förtappade angriparen. Fysiskt överlägsen. Hårdhänt. Samvetslös. Ukraina försvarar sig från en underlägsen position. Hemmavid, trängd med ryggen mot en vägg. En uråldrig berättelse. 

När kriget väl är en realitet, så måste Ryssland och Ukraina spela dessa sina respektive roller. Att moralisera och vädja till angriparens samvete är lika meningslöst som att uppmana försvararen att lägga ned vapnen. Respektive part gör det som förväntas av dem. Så som människan gjort sedan tidernas begynnelse.

Frågan är vilken roll Västvärlden spelar i denna pjäs? Vilken roll har Sverige?

För varje dag som kriget fortskrider så stupar fler soldater, fler civila dör, fler ukrainare flyr och landet förstörs materiellt mer och mer. Och desto mer landet förstörs materiellt, desto mindre benägna kommer ukrainska flyktingar vara att återvända den dagen kriget är över. 

Att ha den moraliskt triviala uppfattningen att Ryssland är skyldig till detta, ändrar inte på faktum. 

Att inget land vill sända trupp att dö i Ukraina för Ukrainas sak, är vid det här laget lika tydligt. 

Det enda som snabbt kan stoppa dödandet och den materiella förstörelsen är en vapenvila. Detta borde vara Sveriges och Västvärldens prioritering. Uppnås det genom att sätta ukrainska namn på gator i Väst där ryska ambassader är förlagda? Når man ett sådant mål genom att lägga ned västerländska klädbutiker och snabbmatsrestauranger i Ryssland? Sanktioner som är selektiva i sin utformning, så att Europadominanten Tyskland inte får se sin bekväma tillvaro försämrad? 

Ryssland står för 12% av världens oljeproduktion. Av EU:s import av naturgas, olja och kol, stod Ryssland år 2019 för 41%, 27% respektive 47%. Detta går inte att trolla bort över en dag, ett kvartal eller ens några år. 

På sikt kan det bara sluta på ett sätt. Ryssland förlorar. Inte för att Ryssland är Ryssland, utan för att det är en ogörlig uppgift för en stormakt att uthålligt kriga mot en stridslysten motståndare på dennes territorium. USA begravde 60 000 av sina medborgare i Vietnamkriget. Till ingen nytta och trots att B-52:orna bombade Nordvietnam sönder och samman. 

Vad som står på spel är ett Ukraina i ruiner. Det bör inte lämnas till horder av imbecilla facebookanvändare i Europa eller naiva politiker. Finns det kostymklädda strama män ur fria folk kvar här, som förstår att hålla vuxna förhandlingar, skicka dem då till Ryssland illa kvickt.

Utan amerikansk inblandning. USA vill varken oss, Ukraina eller Europa väl.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här