måndag, maj 27, 2024
HemPolitikLärdomar från Furuvik

Lärdomar från Furuvik

De senaste dagarna har media skrivit en hel del om den uppmärksammade rymningen där flera schimpanser lyckats ta sig ur sitt hägn och (med varierande framgång) skjutits, vissa till döds, andra svårt skadeskjutna. Hela historien är hjärtskärande på så många sätt, men vad kan vi lära oss av den?

För många av oss kan det verka ofattbart hur man kan vilja fly från fri sjukvård, gratis mat, gratis boende, gratis uppvärmning och rent av fri tandvård. För en frihetligt sinnad person är svaret dock enkelt, ingen trygghet kan bekostas i utbyte mot minskad frihet. Den amerikanske landsfadern Benjamin Franklin skrev en gång att ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge.

Vi människor är så pass ignoranta att vi missat det faktumet att även vi behandlas som kreatur i hägn, tvingas ge upp friheter för att skydda oss mot en pandemi. Det gick så långt att vi skulle behöva legitimera medicinsk status för att besöka offentliga evenemang eller butiker. Dessa planer har skrotats – tillfälligt.

Men inte bara det, den ökade kriminaliteten har också varit argument för att staten ska få utökade befogenheter när det gäller massövervakning och individbevakning – utan brottsmisstanke. Staten Sverige bär ansvaret för pandemihanteringen, likaså invandringspolitiken. Dessa två företeelser har inneburit stora inskränkningar i personlig frihet och mer är att vänta.

Kreatursaspekten innefattar mer. Klimathysterin. Den dystopiska och verklighetsfrånvända villfarelsen att vi skulle gå mot jordens undergång om vi inte omedelbart byter ut våra plastsugrör mot papperssugrör, dessutom ska vi strejka på fredagar för klimatet. Klimathysterin har gått så långt att livsmedlet ska göras klimatcertifierat. Det är närmare än vad många tror, exempelvis slår Enorm Biofactory i Danmark upp dörrarna redan nästa år. En storproducent av insekter för livsmedelsbruk. Argumentet? Korna pruttar ur sig för mycket koldioxid.

Papperssugrör, övervakningskameror, telefonavlyssning, insektstacos på fredagar, vaccinpass, inflation och slavbeskattning. När säger du ifrån? Och vad blir konsekvensen om du vägrar? Blir du också skjuten i ryggen som de frihetssökande schimpanserna på Furuvik?

Fredrik Magnusson

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här