lördag, juli 13, 2024
HemPolitikLO en del av den djupa staten

LO en del av den djupa staten

Det har i dagarna blivit känt att LO satsar en rekordsumma på Socialdemokraternas valrörelse. Inte mindre än 50 miljoner kronor av de olika fackförbundens medlemmars pengar styrs för att påverka valutgången. Detta trots att en mycket stor del av medlemmarna inte röstar på S. Bland de manliga medlemmarna sympatiserar en majoritet med SD.

Parallellt med uppgifterna om mångmiljonbidraget blir det känt att en lokalordförande i IF-metall petas från sin post för att han är aktiv i Sverigedemokraterna.

Samtidigt lanserar nu LO sin valplattform med temat ”hela svaret”. De skriver bland annat:

I höst är det val i Sverige. Då har vi chansen att öka tryggheten för vanligt folk. Med fler jobb med trygg anställning – och skärpta identitetskontroller på våra arbetsplatser. Högre pensioner – och närvarande lokalpoliser där vi bor. Barnomsorg på obekväm arbetstid – och höjda straff för de som utsätter anställda för brott. En utbyggd välfärd – och hårda tag mot brottsligheten.
Det finns bara ett parti som har både kraften och viljan att genomföra en sådan politik. Rösta på Socialdemokraterna den 11 september 2022. För hela svaret.” (Källa: LO/Hela svaret)

Bakom detta ligger så klart det ömsesidiga intresset hos såväl LO-ledningen som det Socialdemokratiska partiet att maktordningen skall bibehållas. Även om tvångsanslutning till partiet för medlemmar inte förekommer längre, är det en form av monopolsituation. Att vara fackligt ansluten är en rättighet. Uppfattningen att det dessutom är en skyldighet lever säkert kvar. Och så länge det inte finns fackliga alternativ att välja mellan består hegemonin.

Fackföreningsrörelsen ses fortfarande som en del i maktapparaten. Då företrädare för S tenderar ha problem med att hålla isär partiet och staten, blir även LO en del av den djupa staten.

Från skribenten

2 KOMMENTARER

  1. Det var länge sedan jag insåg att LO är lika med socialdemokraterna. De andra partierna bryr sig inte så de är säkert med i den leken.
    Allt är bara teater för att införa Agenda 2030.

  2. Tack, men om namnet eller bokstäverna LO inte offentligt i tid och rum är registrerat som namn på EN rättssäker registrerad svensk näringsvÄrksamhet, är LO bara EN del av den svenska modellen av Björnliga med säte Ankeborg.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här