tisdag, juni 18, 2024
HemKulturMedia och verkligheten

Media och verkligheten

I åratal så har många förutspått medias kommande död, en död som vi nog alla längtat efter, men nu efter covid och mitt i rysshetsen så kan man bara konstatera en sak och det är att media är starkare än någonsin. Deras omsättning må ha minskat, deras prenumerantskara krympt och pappersupplagorna försvunnit men de har helt vunnit över de sociala medierna till sin sida. Facebook, Google och Twitter är nu inget annat än en förstärkare för medias budskap och media i sin tur dansar efter statens pipa (eller är det tvärtom?)

Medias makt över befolkningen har blivit så stor att vi inte längre lever i verkligheten, hela våran världsuppfattning formges av media. Det som får rubriker är det som existerar, allt annat är irrelevant. Vad vi anser vara viktigt eller oviktigt är inte längre en produkt av vad vi ser och upplever i egen hög person. När alla hade nävarna i jorden och oroade sig för huruvida skörden ska slå snett så hade man inte tid att bry sig om ett krig flera hundra mil bort eller de svartas situation på andra sidan Atlanten. Nej man han hade handfasta och begripliga saker att oroa sig för och alla hade en delad världsbild som gick ut på att sko hästar, laga staket, slå hö, förbereda för skördefesten och gå till kyrkan. En gemenskap byggd på det reella.

För att förstå kontrasten ställ dig själv den här frågan. Om det inte vore för media skulle du alls ha varit medveten om att covid existerar? Visst så hade kanske någon skröplig åldring i din krets strukit med och någon ungtupp hade måhända fått en besvärligt segdragen hosta, men en pandemi som rättfärdigar att man stänger ner världen som om det vore pesten återuppstånden, inte en tillstymmelse till chans!

Hade du hört talas om BLM och att en svart pundare dog av en överdos medan han blev arresterad? På vilket sätt hade den händelsen gett sig till känna i ditt liv? Skulle dina barn ha klimatångest? Hade dina vänner spridit handhjärtan för Ukraina? Skulle vi öppnat våra hjärtan efter att ha sett bilder på ett barn som drunknat i Medelhavet?

Idag är vi uppslukade av vad än chefredaktörerna anser vara viktigt och det är lika sant för oss högermänniskor som det är för vänstern. Vänstermänniskor stödjer ”the current thing” och vi opponerar oss mot det men båda dansar vi efter media. Det är illvilligare än man kan tro eftersom media ljuger om allt, inte bara lägger vi vikt på saker som är irrelevanta för oss, vi ödslar vår tid på rena lögner, vi uppslukas av en falsk världsuppfattning.

Idag när alla har Ukrainska flaggor på sina profilbilder och hetsar över Putin så existerar en annan verklighet framför våra egna ögon som ändå försvinner eftersom våra små skärmar är viktigare än vad vi ser framför oss. Det är verkligheten att 34% av Sveriges befolkning inte längre är svenskar, det är den somaliska kvinnan med fem barn som vankar fram på torget i din stad, det är de sönderslagna busshållplatserna, de allt skräpigare offentliga miljöerna, det är kusinen din som blivit knivrånad, inbrottet i din sommarstuga, att dina kvinnliga vänner inte längre vågar jogga i skogen, det är den långsamma utplåningen av vårt folk och vårt land, en utplåning som vi alla glömt bort eftersom covid och Ukraina kom i vägen. Media bestämde sig för att vi inte längre ska bry oss om bombdåd, gruppvåldtäkter och klanmaffior och då försvann det från vår verklighetsuppfattning.

För drygt 12 år sedan slog jag av tv:n och några år därefter så slutade jag läsa nyheterna. Det är det bästa jag någonsin gjort för mitt psykiska välbefinnande. Det jag ser med mina egna ögon blev återigen viktigast. Det är en befrielse och en nödvändighet, prova det i en månad! Risken är att du omgående kommer inse att din omgivning är helt slukad av media, som råttor följer de flöjtblåsaren, och när man väl ser det så blir det fullständigt odrägligt. Man vill bara ta tag i dessa människor, skaka om dem och fråga om de inte begriper vad som sker.

Om du inbillar dig att du som högerdissident kan motstå hysterin och kritiskt granska medias vansinne så är det bara glömma det, vår tankevärld fungerar inte på det sättet. Även du fångs av doomscrollandet och de små dopaminpåslagen, även du blir lika beroende och medias vansinne sipprar långsamt in och förtär dig. Den enda utvägen är att bryta sig loss helt. Vi ska sätta vår egna agenda, en agenda som bygger på vad vi ser och upplever och vad som är viktigt för oss.

Johan Simu
Johan Simu
Fysiker och bokmal i evig jakt på ledtrådarna som kan förklara modernitetens abnorma galenskap.
Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. Utöver att vara en ypperligt uppbygglig uppmaning, så finns det positiva aspekter av att den så kallade massan, såväl höger som vänster sida av den är passiva. Som du nämner så är det den som fortsätter att dyka upp var dag och verkställa i handling som i slutändan kniper framtidens godheter – till de passivas förakt och smädelser.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här