lördag, april 13, 2024
HemPolitikMer demokratiska än Schweiz - med köpt massmedia

Mer demokratiska än Schweiz – med köpt massmedia

Schweiz medborgare har folkomröstat om ett mediebidragspaket om 1,5 miljarder kr. Regering och parlament hade godkänt paketet, men folket sade nej. 54,6% röstade emot. Motståndet var starkast på tyskspråkig landsbygd och stödet störst i de större städerna. Detta rapporterar Fria Tider. 

The Economist sätter årligen ihop ett demokratiindex. Sverige placerade sig förra året på fjärde plats, efter Norge, Nya Zeeland och Finland. Schweiz, med sina många beslutande folkomröstningar, gavs tionde plats. Irland anses tydligen mer demokratiskt än Schweiz. 

I Sverige har vi få och endast rådgivande folkomröstningar. SVT undersökte år 2020 i vilken omfattning som kommunpolitikerna följde resultatet i de senaste 10 årens folkomröstningar som tillkommit genom s.k. folkinitiativ. I endast en tredjedel av sådana folkomröstningar följde politikerna folkviljan. 

Världens fjärde mest demokratiska land har alltså endast rådgivande folkomröstningar och politikerna följer inte folkviljan. Därefter går vi och röstar en gång vart fjärde år. Det är demokrati det. Vore inte Sveriges placering på The Economist demokratiindex något för svensk massmedia att granska och ifrågasätta? 

Jo, naturligtvis. Om vi hade haft en frisk och sund massmedia, som inte hölls under armarna av press- och mediestöd. Uppmuntrad av Schweiz direktdemokrati, finner jag det behövligt att påminna om pengaflödet från svenska skattebetalare till medieklassen. 

Så här ser det ut: Förra året betalade Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ut knappt 690 miljoner kr i driftstöd, innovations- och utvecklingsstöd samt redaktionsstöd till diverse massmedia, inklusive en del till s.k. alternativmedia. (Till detta skall läggas utbetalningar till stöd för lokal journalistik om knappt 57 miljoner kr perioden 2021-23, samt 150 miljoner kr i coronastöd år 2020). 

Uppgifterna ovan är tillgängliga på MPRT:s hemsida. 

Låt oss titta närmare på några olika mottagare, varav en grupp av mottagare.

Bonnier News Local kapade via 17 olika tidningar åt sig 122,5 miljoner kr under 2021 (driftstödet är för 2022). Mest bidrag fick Nerikes Allehanda med 24,3 miljoner kr. Tyvärr är inte de enskilda tidningarna bolagiserade, så det går inte att avgöra hur stor del av tidningens intäkter som kommer från skattebetalarna. Däremot kan man ställa det totala stödet om 122,5 miljoner till Bonnier News Local, mot bolagets omsättning på knappt 1,5 miljarder kr år 2020. 

Dagens ETC AB erhöll knappt 20 miljoner kr i stöd under 2021. Bolaget omsatte drygt 50 miljoner kr år 2020. Bolaget ETC Konsultation AB omsatte 8,4 miljoner kr 2020 och fick 3,8 miljoner kr i stöd påföljande år. Bakom dessa bolag finns gåsleversocialisten Johan Ehrenberg, som är ökänd för såväl sina konkurser som sitt bidragsplanerande. Han bor med hustru på Kvarngatan 12 på Södermalm i Stockholm. Deras bostadsrättslägenhet värderas av SBAB:s site Booli till 14,1 miljoner kr. Nej, dessa vänstermänniskor bor aldrig i de dysfunktionella och människofientliga områden som skapas av den politik de förespråkar. De gömmer sig alltid i de fina, rena och mellanösternfria stadsdelarna. 

Med Bonnier och ETC som bakgrund – hur mycket stöd får alternativmedia? Runt 6,3 miljoner kr, varav merparten ges till papperstidningen Nya Tider. Det är ungefär dubbelt så mycket som den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i politiken får i stöd. Och ja, det är en rent socialdemokratisk tidning. Inte en tidning som råkar ha en socialdemokratisk ledarsida. Nej, bolaget som ger ut tidningen heter AiP Media Produktion och har adress Sveavägen 68. 

Dessa förhållanden är naturligtvis groteska. Schweizarna förstår det i majoritet. Än så länge. 

Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. Sven, tack for att Du mentalt med svenska namn, ord och begrepp vill, kan och vagar informera den mentalt felprogrammerade svenska marknadEN, om den korrupta partipolitiskt styrda ekonomiska modellen av parti och media bidrag/stod i tid och rum.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här