tisdag, juni 18, 2024
HemPolitikMogadishu i det svenska kulturlandskapet

Mogadishu i det svenska kulturlandskapet

Samnytt rapporterade igår om ett timslångt gängbråk på Lindengymnasiet i Katrineholm. Polis fick använda batong för att skingra ungdomarna som slogs. 

Gymnasiet ska ha besökts av utomstående, vilka sökte bråk med elever på skolan. Videoklipp från händelsen visar tydligt att det rör sig om första eller andra generationens invandrare från Mellanöstern och Afrika.

Hur ska detta förstås? Är inte Katrineholm en sömnig småkommun på den sörmländsla landsbygden? 

Om så ändå vore. Så här är det:

Katrineholm har knappt 35 000 invånare. Av dessa är 3890 – över 10% – födda i Afrika eller Mellanöstern. Totalt är 6724 invånare utrikes födda och 2442 är inrikes födda till två utrikes födda föräldrar. Tillsammans utgör dessa grupper ungefär 27% av befolkningen. 

Tittar vi på killar i åldern 16-18 år, vilka är de åldrar då man går på gymnasiet, så är 34% av dessa antingen utrikes födda eller barn till två utrikes födda föräldrar. Över var tredje elev på gymnasiet i Katrineholm är inte svensk. 

Av Katrineholms befolkning om knappt 35 000 invånare, är 1025 födda i Somalia, 986 födda i Syrien, 663 födda i Irak, 464 födda i Eritrea och 164 födda i Afganistan. Tillkommer deras barn. 

Katrineholm kvalar med 2,95% in på plats tre i listan över kommuner med högst andel kommuninvånare födda i Somalia. Grannkommunen Flen är snäppet värre med 3,05%.

Borlänge är klassvinare med råge. Där är 4,23% av invånarna födda i Somalia.  

I samtliga tre kommuner är kommunstyrelsens ordförande socialdemokrat.

Somalier och sossar. En giftig kombination.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här