lördag, juli 13, 2024
HemPolitikMUCF - sosseadel vid rodret

MUCF – sosseadel vid rodret

Det är väl känt att svenska regeringar tillsätter sitt eget folk som myndighetschefer och ger dem  uppdrag inom statsapparaten. Historiskt är det en socialdemokratisk sport, men det betyder inte att borgerligheten agerat annorlunda. Skillnaden består endast i att S suttit i regering mer tid. 

Sålunda utnämnde Fredrik Reinfeldt sin avgångne försvarsminister Mikael Odenberg till chef för Svenska Kraftnät. Där satt han perioden 2008-2017. 

Regeringarna utnämner inte endast sina egna. I viss omfattning ger man även de politiska motståndarna tjänster. Henrik Landerholm, som tills helt nyligen var chef för den tämligen nybildade Myndigheten för psykologiskt försvar, har en moderat politisk karriär bakom sig men fick tjänsten av Magdalena Andersson.

Landshövdingar, utredare och generaldirektörer – vi kan vara helt säkra på att de antingen haft politiska förtroendeuppdrag och därmed öppet varit politiker, eller att de har partibok och varit partiknutna tjänstemän på riksdagskansliet eller departement. 

Lena Hjelm-Wallén, socialdemokratisk politiker som bl.a. varit vice statsminister, var ordförande i valutredningen under förra mandatperioden. Mats Svegfors, M-anstruken tidigare chefredaktör för SvD, fick ratta medieutredningen. Det är extra viktigt att lojalt folk håller i spakarna, när de för stora politiska partier viktiga strategiska frågor ska avhandlas. 

”Viktigt” är liktydigt med att konkurrensfördelar ska upprätthållas och fortsatt maktinnehav säkras. Valsystemet ska fortsätta gynna de etablerade partierna och mediestöd ges. Det senare ska förbehållas traditionell massmedia som är lojal med makten. 

På ett mer övergripande plan gäller detta: den politiska makten arbetar ständigt för att det egna narrativet ska spridas. Man vill ha sin politik inskriven i skolans läroplaner. Barnprogrammen i SVT ska så vänsterfrö i barnen som tittar. Stora ”ideella” föreningar som når ut till många medlemmar, ska fås att masskommunicera politiska besvärjelser utöver att ägna sig åt sin kärnverksamhet. Högskolor ska finnas som plantskola för nya politiska tjänstemän och på dessa högskolor presenteras väsentligen politiska uppfattningar som voro de vetenskap. 

Vissa myndigheter är därför viktigare att kontrollera än andra. Desto mer bidrag en myndighet delar ut till organisationer, desto mer kan de nyttjas för egna syften. Genom att styra pengarna dels till redan lojala organisationer, dels ständigt köpa nya organisationers gunst, får man en mångtusenhövdad skara helt autonoma politiska tjänstemän. De flesta sitter heltidsavlönade och reproducerar mainstreampartiernas politik i allmänhet och socialdemokraternas dito i synnerhet.

MUCF är en sådan myndighet. Myndigheten transfererar en halv miljard kr till ”civilsamhället” varje år. Företrädesvis till föreningar som har heltidsanställd personal och där medlemsavgifter utgör en mikroskopisk del av intäkterna och statsbidrag är den helt dominerande inkomstkällan. 

Vem är generaldirektör för MUCF? En socialdemokrat, förstås. Lena Nyberg var på 90-talet socialborgarråd i Stockholms Stad. Därefter statssekreterare på ett socialdemokratiskt kulturdepartement. År 2000 lämnade hon den offentliga politiken och tog över som Barnombudsman. Efter en utflykt som VD för Skärgårdsstiftelsen (vilket får en att fundera över omdömet hos den organisatioen), tillträdde hon 2015 posten som generaldirektör för MUCF. 

(Lena Nyberg är inte den första politikern på MUCF som i politiska syften ikläder sig tjänstemannarollen. Före henne har Alice Bahn Kuhnke passerat som direktör och den tidigare socialdemokratiske partisekreteraren Leif Linde.)

Den halva miljard MUCF skänker bort till ”civilsamhället” kontrolleras alltså av socialdemokratin. Att ge bort skattebetalarnas pengar anses så svårt och besvärligt att hon 2021 belönades med lön och förmåner till en summa om 1 313 500 kr. Drygt 100 000 kr per månad. 

Meritokrati är nu inte vad som sätter Nybergs lön. Hon garanterar att halvmiljarden ges bort till rätt organisationer – de som gynnar de egna politiska intressena – men framförallt är hon del av sosseriets övre skikt. Själva adeln. Det allmännas parasitära överbyggnad i mänsklig form.

Jo, adel. Nyberg är gift med Jan Valeskog, som till vardags är socialdemokratisk politiker i Stockholm. Han tillhör där toppskiktet och har innehaft diverse olika borgarrådsroller. Efter valet i år blir han stadsbyggnads- och idrottsborgarråd. För det får han ett arvode om 130 000 kr/månad. 

Paret bor på 119 m2 i bostadsrättsföreningen Midgård i Vasastan i Stockholm. Fastighetssiten Booli värderar lägenheten till 12 miljoner kr. Lena Nyberg rattar en Volvo XC90 diesel av 2018 års modell. Jan Valeskog har precis införskaffat en splitter ny elektrisk SUV av märket MG. Den kostar från 412 000 kr eller kan leasas för 5000 kr/månad och uppåt, beroende på lullull.

På adressen finns dessutom två fyrhjulingar och en snöskoter registrerade. De får förmodas användas under vistelsen i ett vinterbonat fritidshus, som lär hålla samma ståndsmässiga klass som innerstadshemmet och paret Nyberg-Valeskogs löner. Som vanligt är det andra som ska leva mer asketiskt, vara miljövänliga, inte trängas i trafiken. Stå tillbaka för den sosseadel som hycklar och bedrar allmänheten med falsk predikan, för att sedan bakom gardiner och skynken frossa och vältra sig i lyx på mina barns bekostnad. 

En dissidents tre vuxna barn med hederliga yrken – två i byggsektorn och en i Försvarsmakten – kommer tillsammans upp i 69% av vad socialisten Jan Valeskog ensam drar in. Ni vet, han som inte osannolikt i rödvinsfyllan i innerstaden sluddrar om att avskaffa klassamhället och sjunger Internationalens strof:

”Arbetare, i stad på landet,
en gång skall jorden bliva vår
När fast vi knyta brodersbandet,
då lättingen [latmasken] ej råda får.
Många rovdjur på vårt blod sig mätta
men när vi nu till vårt försvar,
en dag en gräns för dessa sätta,
skall solen stråla lika klar.”

Jan Valeskog och Lena Nyberg kanske behöver påminnas om en annan passage i samma sång? 

Den är en passande avslutning på denna text.

”Om de oss driver, dessa kanibaler,
mot våra grannar än en gång,
vi skjuter våra generaler
och sjunger broderskapets sång.”

Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. Tack för din upplysning. Sosseriet och moderat adel går inte att skilja åt. Skräp båda två och inte är det bättre i andra riksdagspartier. Ett par partier som är bra, kom inte in. Tack till dig, som ställde upp i årets val. Vi får inte ge upp.👍

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här