måndag, maj 27, 2024
HemNyheterNaturlig immunitet betydligt bättre än vaccin

Naturlig immunitet betydligt bättre än vaccin

Det naturliga immunitskyddet som utvecklas efter en SARS-CoV-2-infektion ger betydligt bättre skydd mot Delta-varianten av det pandemiska coronaviruset, än två doser av Pfizer-BioNTech-vaccinet, enligt en stor israelisk studie.

Studien, som genomfördes i ett av de mest COVID-19-vaccinerade länderna i världen, undersökte journaler över tiotusentals israeler och kartlade deras infektioner, symtom och sjukhusinläggningar mellan 1 juni och 14 augusti, då Delta-varianten dominerade i Israel. Det är den största verkliga observationsstudien hittills för att jämföra naturlig och vaccininducerad immunitet mot SARS-CoV-2.

Analysen bygger på databasen för Maccabi Healthcare Services, som registrerar cirka 2,5 miljoner israeler. Studien jämförde bland annat personer som vaccinerats i januari och februari med personer som aldrig vaccinerats men som haft smittan tidigare och därmed utvecklat naturlig immunitet mot att smittas igen. Andelen personer som blev smittade under sommaren, 4-7 månader efter vaccineringen, var 13 gånger högre för de vaccinerade jämfört med de tidigare smittade.

– ”Det är ett läroboksexempel på hur naturlig immunitet verkligen är bättre än vaccination”, säger Charlotte Thålin, läkare och immunologiforskare vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet som studerar immunsvaret mot SARS-CoV-2.

Källa: Sciencemag.org

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här