onsdag, juni 19, 2024
HemPolitikOrania i ett nötskal - idé och verklighet

Orania i ett nötskal – idé och verklighet

Orania befinner sig i den extremt utmanande och privilegierade situationen att bryta ny mark för alternativa idealister och samhällen över hela världen. Anledningen till detta är följande: Orania är BÅDE en idé och ett hem för människor. Att vara antingen eller är lätt, att vara båda är en utmaning!

Orania är två saker: en frihetsorganisation som bär facklan för afrikaaner och andra grupper och som inte bara bevisar att frihet är nödvändig utan också att den är möjlig. Orania är dessutom ett hem i ordets djupaste bemärkelse. Ett hem för medlemmar av ett folk som såldes ut, förödmjukades och sårades djupt men aldrig besegrades.

I ett land där afrikaanerna är i numerärt underläge 20:1 är Orania inte bara det enda hoppet om afrikaansk frihet, utan blir också den sista utvägen för överlevnad – både fysiskt och som en överlevnadsplats för språk, religion och en balanserad världsåskådning. Orania är ett lösningsorienterat samhälle med en större vision. Vi har en plan för oss själva men också förslag för andra, inklusive resten av vårt land. Vi tror på ett konfederationssystem som en möjlig lösning för ett land med sådan mångfald att det hävdar elva officiella språk!

Orania står inför flera utmaningar: för det första, att utbilda både vän och fiende om vår idé; för det andra, att fysiskt och ideologiskt överleva och frodas i ett mycket farligt och fientligt värdland.

Varje chans till överlevnad, för att inte tala om möjligheten att blomstra, måste börja med att lösa afrikaanernas största utmaning: demografin. I ett land som skapades av det brittiska imperiet utan någon som helst hänsyn till lokala institutionella arrangemang och markägande, där afrikaanerna är inlåsta i ett geografiskt ”land” som är lika stort som 16 västeuropeiska länder med befolkning som är 20 gånger fler än dem, är demografin en allvarlig utmaning. Varför?

Afrikaanernas kultur, religion, språk och värderingar har ingen talan i en demokrati där varje man har en röst. De körs över helt enkelt. Dessutom hatar man öppet afrikaanerna, som tidigare var regerande minoritet och sedan förlorade allt. Man håller dem ansvariga för landets förfall. Det finns inget sätt att upprätthålla vår särart. Demografiska utmaningar kan inte övervinnas ekonomiskt, militärt eller ens politiskt. De måste lösas demografiskt.

Orania började med just detta, genom att flytta till en karg, nästan obefolkad del i en halvöken, mitt i landet där vädret är hårt och resurserna knappa. Karoo-området i Sydafrika är så glest befolkat att afrikaanerna har möjlighet att bli en demografisk majoritet i ett geografiskt område. Genom att uppnå detta skapar oranierna en faktisk verklighet, en verklighet där vi kan behålla vår egen kultur, religion och kontroll över våra barns framtid.

En annan aspekt som är svår för européer att förstå, eftersom de redan tillämpar detta, är idén om egen arbetskraft. Arbetspolicy skapar demografiska realiteter. Om man importerar billig arbetskraft från främmande samhällen som inte har samma kultur förändrar man den demografiska verkligheten för alltid.

De andra två pelarna i Orania-planen är egna institutioner och egen mark. Den förstnämnda är en uppsättning oberoende institutioner alltifrån utbildning, hantering av socioekonomiska frågor, till finansiella, religiösa och producerande institutioner – allt som människor behöver när deras egen stat är a) antagonistisk och b) inkompetent. Det andra är logiskt i en tid och en tidsålder då mark är så kontroversiellt i Sydafrika. Det behövs lagligt förvärvad mark som är tillräckligt stor för att starta ett samhälle.

Vad vi byggde

Orania-samhället har vidtagit en del ovanliga åtgärder sedan idéns politiska början. Vi har skapat en rad alternativ, bland annat en egen ”valuta”, ett eget banksystem, egen arbetskraftpolicy, egen säkerhet på ett professionellt, lagligt och effektivt sätt, ett eget rättssystem och vunnit ett domstolsförfarande mot staten (och mot alla odds!) för att bli en unik och oberoende kommun.

Orania har lyckats organisera ett samhälle med en befolkning på cirka 2 500 invånare som växer med cirka 10 procent varje år! År 2020 visade dock vår folkräkning en tillväxt på 16,5 procent.

När det gäller nya företag ser vi en tillväxt på cirka 25 procent per år. De viktigaste ekonomiska sektorerna i Orania är detaljhandel, byggverksamhet, turism och tjänster. En av två lokala skolor har fördubblat antalet elever på fem år. Den lokala högskoleutbildningen ökade från fem deltagare till tjugo, femtio och hundra på fyra år. Sjukvård, säkerhet och professionella tjänster växer dag för dag. Om man ser bortom byggnaderna, institutionerna och tjänsterna är Oranias största framgång dock dess starkt beslutsamma och vilt entusiastiska människor.

Oranianerna kämpar med en outsäglig beslutsamhet mot nästan hopplösa omständigheter. Och det, tillsammans med ett gemensamt HEM, gör varje utmaning värd att ta sig an!

För Folkungen av Joost Strydom, VD för Orania

Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här