lördag, juli 13, 2024
HemPolitikPartipiskan är stark, riksdagsmännen svaga

Partipiskan är stark, riksdagsmännen svaga

Man kan roa sig med att ladda ner voteringsdata från riksdagen och analysera hur det röstats.

Förra riksmötet, alltså 2021/22, hölls 1071 voteringar om dina pengar och ditt liv. I dessa voteringar röstade nästan alla riksdagsmän enligt partilinjen och struntade fullständigt i att representera väljarna i sin valkrets. De få gånger som det förekom avvikelse från partilinjen rörde det sig nästan aldrig om fler än en enskild knapptryckare som vågade sticka ut. Det var antagligen något av det modigaste hen gjort i hela sitt liv och hen fick på tafsen och riskerade hens demokratiska ”karriär”.

En genomgång av de 1071 voteringarna visar vid hur många av dessa som någon vågade rösta tvärs mot partiet (per parti):

C 11
KD 12
L 14
M 30
MP 9
S 37
SD 17
V 11

Slutsatsen är att vi kan riva ut alla 349 stolar ur riksdagen utom en för varje parti. På varje kvarvarande stol sitter en partirepresentant som förvaltar hela partiets mandat. Tänk så mycket pengar och dumheter vi skulle spara.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här