tisdag, juni 18, 2024
HemNyheterPsykisk ohälsa vanligt bland utlandsadopterade

Psykisk ohälsa vanligt bland utlandsadopterade

Psykisk sjukdom är betydligt vanligare bland utlandsadopterade jämfört med invandrare. Friskast är dock inhemska svenskar.

I en stor studie jämförs förekomsten av diagnostiserad psykisk sjukdom mellan utlandsadopterade, invandrare och inhemska svenskar. De adopterade i undersökningen kom till Sverige som små barn och har växt upp i huvudsakligen välbärgade svenska hem. Även de undersökta invandrarna kom till Sverige som barn men har växt upp i mindre välbärgade hem men med biologiskt och kulturellt närstående familjemedlemmar. Undersökningen jämförde sedan det psykiska välmåendet i vuxen ålder med en kontrollgrupp av inhemska svenskar.

Studien visar att det är 2,33 gånger vanligare att adopterade diagnosticeras med psykisk sjukdom och 1,91 gånger vanligare att invandrarna blir det, i jämförelse med den svenska kontrollgruppen.

En slutsats som ligger nära till hands är att de biologiska och kulturella rötterna är mycket viktiga för det psykiska välbefinnandet, betydligt viktigare än socioekonomisk bakgrund som ofta lyfts fram i media.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här