onsdag, april 24, 2024
HemOpinionRättegången mot Kyle Rittenhouse avslutad

Rättegången mot Kyle Rittenhouse avslutad

Idag måndag framfördes slutpläderingen av såväl åklagarna som försvarsadvokaterna i rättegången mot Kyle Rittenhouse, den unge mannen som försvarade sitt liv mot den dömde pedofilen och våldsverkaren Joseph Rosenbaum och som efter detta tvingades fly för sitt liv till poliserna som stod utanför det utsatta området och tittade på.

Rättegångsprocessen har kantats av en hel del kontroverser. Det inleddes med att åtal väcktes av distriktsåklagaren i Kenosha enbart två dagar efter att händelsen inträffat. Långt innan fakta fanns på plats för att skapa grund för bygga såväl händelsekedja som förståelse för vad som låg bakom de olika händelserna.

Under hela upptakten till rättegången har de som önskar se Kyle bakom lås och bom på livstid fått vädra sin avsky för människor som anser att man har rätt försvara liv och sin egendom. Under rättegången så fördes liknande tankegångar fram flertalet gånger av åklagaren. Även andra viktiga principer hamnade i skottgluggen såsom rätten att avstå från att yttra sig till polisen. Detta ledde till att domaren skällde ut åklagaren i kraftiga ordalag. Domaren hade vid det läget kunnat ogiltigförklara hela åtalet men han önskade se rättegången fullföljas och juryn fälla domen.

Ju längre rättegången fortgick desto tydligare blev det att åklagarens ursprungliga teser inte stämde och rena osakligheter lagts fram som grund för åtalet. Under de sista dagarna vinklades åtalet om till att Kyle helt enkelt inte hade på platsen att göra och att han provocerat fram angreppet mot sig själv. Två åtalspunkter som kunde ha hjälpt åklagaren att trycka på den punkten ströks dock av domaren. Dels var det utegångsförbudet som visserligen utlysts men eftersom det gjorts felaktigt var det ogiltigt. Den andra delen gällde Kyles rätt att bära vapen. Wisconsin har nämligen lagar vad gäller vapen som mycket riktigt gör det olagligt för någon under 18 års ålder att bära vapen. Dock pläderade försvaret för att domaren skulle titta närmare på ett undantag som finns i lagen för långa vapen (det vill säga gevär) som i detta fallet gäller Kyle.

När så slutpläderingen påbörjades på måndagen så fanns inga sådana åtalspunkter kvar. Kvar är enbart olika typer av åtal för att ha bringat två personer om livet och skadat en tredje samt en del åtalspunkter vad gäller att utsätta andra för fara. Åtalspunkterna som gäller att utsätta andra för fara ska dock enbart komma i fråga om det framkommer att Kyle utan risk för sig själv kunde ha försvarat sig på ett bättre sätt än att använda sitt vapen.

Dom avkunnas när juryn är enig. Utgången skulle i normala fall vara solklar. Problemet är att dagens situation i USA är långt från normal. Wisconsins guvernör, demokraten Tony Evers, har beordrat 500 man ur nationalgardet till Kenosha i händelse av oroligheter i samband med domen.

Stora delar av USA ber idag för Kyle. Alla som önskar ha rätten att skydda sig själv och sin familj från ondska bör idag göra samma sak.

Daniel Silverio Wijk

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här