lördag, april 13, 2024
HemNyheterRegeringen presenterar fler smittskyddsåtgärder

Regeringen presenterar fler smittskyddsåtgärder

Under onsdagsmorgonen höll regeringen presskonferens med anledning av ytterligare direktiv och restriktioner. Bland annat meddelades beslutet att vaccinationsintyg införs från och med 1 december. Dessutom presenterades nya uppdrag till Folkhälsomyndigheten som skall återkomma med underlag om nya smittskyddsåtgärden den 30 november.

Regeringen fattade under tisdagen beslut om införande av vaccinationsbevis. Dessa skall börja gälla den 1 december. Socialminister Lena Hallengren poängterade att det handlar om ett bevis om vaccination, inte antikroppsbevis eller friskintyg. I samband med beslutet skickade regeringen ut på remiss, förslag om restriktioner vid arrangemang som inte kommer att använda sig av vaccinationsbevis.

Vi gör detta för att vi ser en kraftig smittspridning i Europa där flera länder redan infört olika former av restriktioner. Regeringen ser allvarligt på situationen, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen ger också Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram ett underlag för eventuellt införande av smittskyddsåtgärder och en redogörelse för vilka bedömningar som ska ligga till grund för avveckling av införda smittskyddsåtgärder. Uppdraget är ett komplement till myndighetens grunduppdrag att hantera pandemin utifrån sin expertis och syftar till att öka tydligheten i myndighetens arbete med bedömning av behov av smittskyddsåtgärder. Uppdragets första del skall redovisas för regeringen den 30 november och den andra delen den 14 december.

Från Folkhälsomyndighetens sida så tryckte man på vikten av att vaccinera sig, och när man erbjuds ta så kallad påfyllnadsdos.

Socialministern menade att om det något som pandemin har lärt oss är att det kan krävas snabba beslut. Därför har regeringen redan beslutat om förlängning av covid-19-lagen och serveringslagen fram till den 31 maj 2022. – Vi måste vara redo att snabbt hantera ett försämrat läge.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här