lördag, april 13, 2024
HemPolitikSjälvaktning och självförsvar

Självaktning och självförsvar

Sverige ska bli medlem i Nato. 

Vi klarade oss genom det kalla kriget utan Nato-anslutning. Vi hade ett starkt militärt försvar. Under en tid hade vi ett flygvapen bland de starkaste i världen. 

550 svenska piloter i flygvapent dog under kalla kriget. Det kostar att utveckla egna stridsflygplan och att alltid vara redo för skarpa lägen. 

Den som försöker förklara detta för en gaphals i Rinkeby kommer bemötas av skratt och hån. Där är försvarsförmåga synonymt med karbinviftande och skott i tomma luften. 

Det normala för en ung man var att genomföra militärtjänst som del av värnplikten. Kanske ska det påminnas om att värnplikt på mer modern svenska översättes till ”skyldigheten att försvara”.  

Själv genomförde jag värnplikten i norra Sverige som radiotelegrafist. Inte många år efter murens fall. Våra utbildare beskrev hur sovjetiska radiotelegrafister kunde blanda sig i svenska övningar från plattformar maskerade som fiskebåtar i bottenviken och -havet. 

Är du ung och trodde att trollning uppfanns med internet? Generationer före dig lärde sig fiendens bedräglighet. Och de lärdes att fienden skulle nedkämpas med varje till buds stående medel. 

Bössa, mössa, mask. Tömma tarm och task. Ännu idag minns jag instruktionen före strid. (Bössa är automatkarbinen, mössa är hjälmen och mask är gasmasken. Tarm och task bör tömmas för att öka sannolikheten att överleva svåra skador i mage och bäcken.) 

En militärallians bygger på ett ömsesidigt åtagande att skicka sina unga stridsdugliga män i döden. Varken mer eller mindre. En allians som skickar unga män ensidigt i ena riktningen är inte en militär allians. Det är en politisk allians. 

När Sveriges regering lämnade in Nato-ansökan – utan riksdagsbeslut eller folkomröstning – ställde jag mig en fråga som helt saknades i massmedia: vad kan Sverige bidra med i Nato om vi blir medlem?

Och då menaade jag inte materiel eller politiska floskler, utan mankraft.

Kan man tvinga yrkessoldater till annat land? Värnpliktiga? Min dotter tjänstgör i Försvarsmakten, så frågan är mig relevant på ett högst personligt plan.  

Så jag frågade Försvarsmakten. Och svaret förvånar. 

Idag heter det ”totalförsvarspliktiga” istället för värnpliktiga och dessa kan inte tvingas till insats utanför Sveriges gränser. Försvarsanställda är skyldiga att tjänstgöra utomlands om arbetsgivaren så kräver. Men eftersom de kan säga upp sig, finns inget egentligt tvång.

Den absurda sanningen är att Sveriges Nato-medlemskap i åtagande gentemot andra medlemmar, uteslutande handlar om frivilliginsatser, såvida inte lagen ändras. 

Ja, ändras så att svenska unga män och kvinnor kan tvingas till hjältemodiga insatser som att störta diktatorer i långtbortistanländer. Till förmån för kaos och anarki. Tänk Libyen.

Det är detta som borgerligt anstrukna gubbar skrikit sig hesa över de senaste månaderna. Detta som de hyllat den självupptagne socialisten på statsministerposten i Finland för. 

Jag hade förmånen att få göra militärtjänst under en tid då Sverige fortfarande hade självaktning och försvarsinstinkt.

Jag vill tillbaka dit och det är fullt möjligt.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här