lördag, april 13, 2024
HemPolitikSlutet för Stefan Löfven?

Slutet för Stefan Löfven?

Idag vid 10.51 röstade riksdagen ja till missförtroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven. Efter att flera partiledare och gruppledare argumenterat för eller emot den nära förestående missförtroendeomröstningen mot Stefan Löfven trädde showens mittpunkt fram och tog till orda. Nämligen Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Med lugn röst och tidigare sällan i svensk politik skådad tydlighet förklarade Dadgostar att regeringen svikit hyresgästerna och således förlorat Vänsterpartiets förtroende.

Efter voteringen stod det klart att en majoritet om 181 ledamöter röstade för att avsätta statsminister Stefan Löfven. Något som får anses varit efterlängtat både från höger och vänster. Begreppet ohelig allians, som JÖK-partierna anklagar riksdagsmajoriteten för att ingå i, stämmer dock betydligt bättre på just JÖK. Då den efter dagens omröstning klargjorde ett viktigt faktum – regeringen och dess stödhjul saknar förtroende i riksdagen.

Folkföraktet hos många av politikerna i den f.d JÖKen blir extra tydligt med Annie Lööfs uttalande till SVT, kort efter omröstningen. – Dagens omröstning visar varför man inte ska ge populistiska partier på ytterkanten inflytande. Vi är beredda att återigen tolerera Stefan Löfven som statsminister i utbyte mot januariavtalet.

Vad som nu händer är upp till bevis, det finns egentligen två rimliga utvägar som statsministern kan ta. Den första är naturligtvis att utlysa ett extraval. Det andra alternativet är att statsministern lämnar in sin avskedsansökan och talmansrundor inleds.

Att det finns en makten till varje pris-doktrin inom socialdemokratin är välkänt sedan länge, det manifesterades med önskvärd tydlighet i den oheliga allians som bildades efter valet 2018. Därför är det inte otänkbart att Socialdemokraterna väljer talmansrundor som primärt försök att klamra sig fast vid makten. En viktig aspekt i det hela är att ett extraval skulle inträffa mitt i det kaos som regeringen bär ett tungt ansvar för. Det skulle med stor sannolikhet påverka valresultatet. En strategi för tidigare regeringar har ofta varit att städa upp något inför valen för att säkra röster, sedan fortsatt vanstyret.

Omkring 11:48 inleder statsministern sin presskonferens där han i svepande ordalag räknar upp alla förbättringar hans ledarskap inneburit för Sverige, utöver detta framkom inget klart besked. Detta får vi antagligen vänta på några dagar.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här