lördag, juli 13, 2024
HemNyheterSurrealistiska scener på frihetsdemonstration

Surrealistiska scener på frihetsdemonstration

Under nationaldagen arrangerades ytterligare en demonstration mot nedstängningar och vaccin i Stockholm. Demonstrationen sammankallades av bland andra Filip Sjöström, känd som arrangör av liknande marscher under våren.

Med start klockan två på eftermiddagen denna nationaldag genomfördes en demonstration under parollen ”Nationaldagen – för frihet och sanning” i Stockholm. Folkungens reporter följde marschen från Berzelii park till slutdestinationen som arrangören hade valt att hålla hemlig. Liksom vilken marschväg som skulle användas. Enligt arrangören fanns olika alternativ med i beräkningen. Det skulle också komma att handla om polisens närvaro och agerande.

Redan innan arrangemanget startade var polisen närvarande. Demonstranter hade strömmat till med början en kvart innan avmarsch som skedde på utsatt tid. Uppskattningsvis hade runt 500 deltagare slutit upp.

Folkungen höll, bara timmarna innan demonstrationen, en längre intervju med Filip Sjöström, en av organisatörerna och frontfiguren bakom det som har kommit att kallas Frihetsrörelsen.

Filip Sjöström betonade polisens agerande; mer specifikt jämförelsen mellan demonstration för sanning och frihet och när hundratals fotbollssupportrar tågade på gatorna inför en derbymatch. De marscher han själv varit med att arrangera har behandlats mycket strängare av polisen. Trots de tillfälliga lagar för större sammankomster som tagits i bruk på grund av pandemin och att de logiskt borde gälla i alla situationer, men enligt Polisen krävs en ”åsiktsyttring” för att kunna räknas som allmän sammankomst. Med detta sagt valde Polisen att inte agera när hundratals demonstrerade för Palestinas sak nyligen.

Djurgårdsbron hade spärrats av helt. Foto: Folkungen

Vid start syntes såväl beriden polis samt omkring tjugo till tjugofem polisbussar på plats. Från Berzelii park tog man Strandvägen i riktning mot Djurgården. Polisen spärrade av Djurgårdsbron och demonstrationståget vek då av in på Banérgatan och vidare på Narvavägen. Efter ett kortare stopp i höjd med Historiska muséet rörde man sig vidare i riktning mot Karlaplan. En kort stund därefter hade demonstrationståget tagit Oxenstiernas gata i riktning mot Gärdet.

Demonstrationen i höjd med Historiska muséet. Foto: Folkungen

Längs marschvägen skanderades slagord och nationalsången sjöngs upprepade tillfällen,  Två beridna poliser fick frågan om slutdestination, vi vet inte slutdestinationen för att arrangörerna vill inte kommunicera med oss, säger en av poliserna till Folkungens reporter.

”Frihet för Sverige, frihet för Sverige!” skanderades i samband med att demonstrationståget tog sig upp på Gärdet och klockan 14:48 meddelande Polisen via sina högtalarsystem att den allmänna sammankomsten är upplöst. Trots detta fortsatte evenemanget som planerat.

Demonstranterna samlades vid ett socialdemokratiskt minnesmärke på Gärdet. Foto: Folkungen

Demonstranterna samlades vid det socialdemokratiska monumentet Protest på Gärdet. Här tog initiativtagaren Filip Sjöström till orda. I megafon uppmanade man deltagarna att komma närmre monumentet som restes 1986 till minne av arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer som brukade samlas på platsen redan i slutet av 1800-talet.

Arrangören Filip Sjöström tar till orda. Foto: Markus Andersson/Nya Dagbladet

Polisens presstalesperson i region Stockholm Per Fahlström kommenterar Polisens agerande under demonstrationen,  –Gruppen demonstrerar mot coronarestriktionerna och är fler än hundra personer. Detta var således skälet till att Polisen försökte upplösa den allmänna sammankomsten. Som enligt tillfällig lag inte får omfatta fler än just hundra personer.

En äldre man forslas hårdhänt bort av Polisen. Foto: Markus Andersson/Nya Dagbladet

Strax efter att arrangörerna hade inlett sina tal på Gärdet inledde polisen en så kallad aktiv insats. Polispersonal utrustad med bland annat skyddsmask började avlägsna deltagare. Samtidigt hördes bu-rop och olika ramsor. Det blev exempelvis starka reaktioner då polis avlägsnade en barnfamilj. Kritiken på plats mot Polisen tog utgångspunkt i att ingripandena ansågs stå i strid med den grundlagsskyddade rätten till mötesfrihet. Även långt efter demonstrationen avslutades fortsatte poliser att avlägsna människor från platsen på Gärdet. Likt under demonstrationen som hölls 1 maj i Stockholm prioriterade Polisen äldre och svaga människor som handgripligen, ofta bryskt avlägsnades eller greps. Det kom alltså återigen att bli rent surrealistiska scener när kraftigt byggda polismän i militära skyddsmasker forslade bort demonstrationens äldsta deltagare.

Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här