lördag, juli 13, 2024
HemOpinionSverige sticker ut hakan och levererar mer vapen till Ukraina

Sverige sticker ut hakan och levererar mer vapen till Ukraina

Sveriges regering meddelade nyligen, 2/6, att man beslutat skänka ytterligare vapen till Ukraina. Sjömålsrobot 17, automatgevär AG 90 med ammunition samt ytterligare 5000 pansarskott 86. Folkungen har tidigare skrivit om Sveriges, under många decennier, framgångsrika säkerhetspolitiska principer [1].

• Alliansfritt i fredstid
• Inga vapenleveranser till krigförande land
• Neutralitet i krigstid

Sveriges regering har sedan några månader valt att kasta alla tre principerna över ända. En total omläggning av säkerhetspolitiken där man, istället för att dra sig undan konflikt, väljer att sticka ut hakan rejält. Med detta följer helt säkert ökade säkerhetspolitiska risker, i närtid såväl som på lång sikt. Det är en riskfylld väg för ett land som samtidigt har valt att ha en ytterst knapphändig egen försvarsförmåga. Den som vill sticka ut hakan bör först se till att ha en rejäl knölpåk till hands. Bygg upp försvarsförmågan först, sedan kan man morska upp sig och sticka ut hakan.

Västvärldens militära stöttning av Ukraina må tyckas rättvis och riktig i en kamp som ser ut som Davids kamp mot Goliat. Samtidigt är det svårt att komma ifrån att det agerandet kommer förlänga kriget och det mänskliga lidandet.

Men vidgar man vyerna till att se det som en kamp mellan västvärlden och Ryssland framträder bilden att väst vill hålla igång kriget för att över tid försvaga Ryssland så mycket som möjligt. Detta har också erkänts från officiellt amerikanskt håll. Ryssland ses som hela västvärldens stora motståndare och fiende med stort F. All handel med Ryssland måste stoppas. Europa har varit naiva som har handlat energi från Ryssland och därmed gjort sig beroende därav.

Samtidigt har väst inga problem med att vara beroende av olja från ett av världens mest auktoritära länder, Saudiarabien. De bedriver samtidigt ett skoningslöst krig i grannlandet Yemen sedan flera år. Saudi är nämligen USAs allierade i mellanöstern. För att inte tala om det land som borde ses som västs stora motståndare, Kina. Där har västvärlden ett i det närmaste totalt beroende av råvaror, komponenter till europeisk industrin och färdiga produkter, inte minst till konsumentledet. Den nuvarande situationen passar givetvis Kina som hand i handske. De kan bida sin tid och gå helt under radarn från västs blickar, som helt riktas mot Ryssland.

Om Europa hade stått på egna ben och inte varit USAs knähund kunde Europa ha satt ner foten och vägrat acceptera den av USA iscensatta statskuppen i Ukraina 2014. Då hade troligen fiendskapen mellan väst och Ryssland inte eskalerat som den nu gjorde fram till årsskiftet 2021/2022 och det nuvarande kriget hade sannolikt aldrig startas. Tyskland har försökt upprätta en mindre frostig relation till Ryssland med gasledningarna Nord stream 1 och 2 och andra handelsförbindelser.

Ett självständigt Europa kunde haft anständiga relationer med Ryssland, vilket egentligen vore ganska naturligt ur ett geografiskt och, med det europeiska Ryssland, kulturellt perspektiv. Ett självständigt Europa, som vill och som kan försvara sig självt, skulle vara säkrare och kunna återskapa en europeisk högkultur. Vi har skapat högkultur förr och vi kan göra det igen.

[1] https://folkungen.se/ett-sjalvstandigt-europa-en-forutsattning-for-aterupprattande-av-europeisk-hogkultur/

Andreas Råvik
Andreas Råvik
Andreas är civilingenjör som gillar teknik, natur, kultur, historia och det naturligt sköna. Ifrågasätter reflexmässigt det rådande narrativet som serveras med sked i media. Söker ständigt efter sanning och det långsiktigt goda för familj, släkt och folk. Gillar, och är alltid öppen för, nya perspektiv och infallsvinklar på invanda föreställningar, men står alltid på frihetsälskande folks sida.
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här