tisdag, juni 18, 2024
HemKulturTry that in a socken

Try that in a socken

En kontrovers har uppstått i det stora fria landet i väster. Countryartisten Jason Aldean har släppt en ny låt med titeln Try That in a Small Town. Budskapet är att asocialt beteende som tolereras i storstäder skulle straffas hårt och omedelbart på landet.

Slå nån på käften på en trottoar
Sno bilen från en gammal dam vid ett stoppljus
Vifta pistolen mot biträdet i butiken
Du tycker det är coolt, var en idiot om du vill
Svär åt en snut, spotta’n i ansiktet
Trampa på flaggan och bränn den
Ja, du tycker du är tuff

Så försök med det i en liten stad
Får vi se hur långt du kommer
Här tar vi hand om våra egna
Kliv över gränsen och det går fort
Tills du fattar, jag varnar dig
Försök med det i en småstad

Låten har delat amerikanska kulturkonsumenter i två läger. På vänstersidan associerar man ”slå på käften”, ”sno bil” och ”vifta pistol” med icke-vita människor och har därför fördömt låten som rasistisk. Yttersta högern menar att låten förmedlar konservativa värden som gott uppförande, ordning och reda, vilket de anser borde vara universella värden för alla raser. Vänstern menar att låten är rasistisk utan att explicit nämna ras eftersom den så tydligt ”hundvisslar” åt höger. Dessutom förhärligar den vapenvåld, menar de.

Jag har en bössa som farfar gav mig
Som de säger att de tänker samla in
Sån skit kan funka i stan, lycka till

Men försök det i en småstad
Se hur långt du kommer

Försök det i en småstad
Full av härliga grabbar, som uppfostrats rätt
Om du vill ha stryk
Försök med det i en småstad

Ur ett folkungaperspektiv är det intressant att notera hur väl Aldean med musik förmedlar sockenprincipen: I små och decentraliserade samhällen löser man problem effektivt, direkt på plats och håller ordning. Om till exempel invandring var en fråga för byn i stället för staten, och byns invånare tvingas betala och husera gästarbetarna, skulle det säkerligen hanterats annorlunda. Eller som Aldean uttrycker saken: Good luck, try that in a small town.

Trots låtens tvivelaktiga högerbudskap har den snabbt seglat upp på topplistorna. Låten släpptes fredag den 14 juli och mindre än en vecka senare var den etta på den amerikanska iTuneslistan och tvåa bland YouTubes bubblare. Lyssna själv och se vad du tycker.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här