lördag, april 13, 2024
HemPolitikVådaskottet i Farsta hos SnigelDesign AB

Vådaskottet i Farsta hos SnigelDesign AB

Lördagen den 9 mars sände P4 Stockholm ett mycket kort nyhetsinslag om ett vådaskott. På radions hemsida skriver man:

”Under ett möte i Stockholm mellan en anställd på Försvarets materielverk (FMV) och representanter för företag inom militär utrustning avfyrades en pistol av misstag. Skottet gick igenom ett bord, ett stolsben och ned i golvet. FMV har nu anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.”

Aftonbladet refererar två dagar senare samma nyhet via TT. Därmed verkar saken vara rapporterad och klar.

Jag råkar sedan tidigare veta att Arbetsmiljöverkets diarium är sökbart på nätet. Undra sa flundra… Jodå, det gick att hitta händelsen där. Så jag begärde ut anmälan och övriga eventuella handlingar i ärendet.

Anmälan av olyckan till Arbetsmiljöverket är gjord av en chef på FMV och ser ut så här:

Myndigheten har sedan upprättat ett tillsynsmeddelande:

Det framgår tydligt att tillsynsmeddelandet innehåller en hel del information som inte kan utläsas av den sparsmakade anmälan som FMV har gjort. Av det kan man dra slutsatsen att Arbetsmiljöverkets inspektör har intervjuat anmälaren.

Vad är då SnigelDesign och Brigantes Consulting Ltd? På Snigel Designs hemsida kan man läsa följande:

 “Snigel is an independent Swedish company, run by a group of officers, designers and engineers who are passionate about elevating the quality and function of personal equipment for modern soldiers and law enforcement officers.”

Bolaget tillverkar och/eller designar kläder ryggsäckar, selar, m.m. textilier för militära och polisiära ändamål. Då torde det vara rimligt att FMV kan komma på besök. Särskilt med tanke på att SnigelDesigns omsättning skjutit i höjden som en raket. Från 17 Mkr år 2019 till 83 Mkr år 2022.

Men enligt tillsynsmeddelandet var det representanter från Brigantes Consultant Ltd som FMV:s tjänsteman hade möte med i SnigelDesigns lokaler – så vilka är Brigantes Consultant Ltd? En snabb titt på deras hemsida ger vid handen att den delar uppenbara designdrag med SnigelDesign. Det är troligt att Brigantes Consultant Ltd kontrolleras av samma personer som SnigelDesign.

Faktum är att det knappast kan vara på annat sätt. Häng med nu:

Bevisligen fanns ett laddat vapen på plats i SnigelDesigns lokaler när Brigantes Consultants Ltd och FMV höll möte. Vapnet kan inte ha medförts av FMV, givet anmälans utformning. Alltså tillhörde det Snigel eller Brigantes. Näppeligen kan det ha varit ett tjänstevapen hos utländsk personal på besök i Sverige. Alltså är det ett privat svenskt vapen. Anmälan kan tolkas som att FMV inte vill tillskriva SnigelDesign vapnet, eftersom man pekar på Brigantes. Om det är så, indikerar det att Brigantes var svenskar.

Det hela är också logiskt ur perspektivet att om man har ett separat bolag för den internationella marknaden, så är det bättre att befläcka det bolaget med denna händelse än det svenska varumärket. Ingen kommer att känna till händelsen utanför Sveriges gränser och alla handlingar som upprättas som en konsekvens av vådaskottet författas på svenska.

Ska vi gissa att man förevisat hölster eller kanske stridssele och hur bra just den här modellen är att fästa ett pistolhölster i? Som rekvisita tog man med ett privat vapen och mer expert än att klara av att göra ”patron ur” var man inte.

Vi får hoppas att detta inte upprepas med handganater. Det sprängs och skjuts tillräckligt mycket i Farsta som det är.

Utöver att denna händelse är komisk – klanteri brukar vara det – så finns det något som skaver. FMV, material till Försvarsmakten, f.d. officerare som blir ryggsäckstillverkare och vådaskott hos 83-miljonerkronorsföretaget i Farsta. Vilka är SnigelDesigns kunder? Är det huvudsakligen Försvarsmakten? Om ja, är det en slump givet att SnigelDesign helt eller delvis drivs eller ägs av f.d. officerare?

I februari meddelade Försvarsmakten att man upphandlat 70 000 par marschkängor. Detta som en tillfällig lösning i väntan på nya M90-kängor. Leveransavtal för marschkängorna har tecknats med ett norskt bolag: Blue Aerospace AS. Enligt siten www.proff.no hade bolaget en omsättning på 94 miljoner norska kr år 2022 och hela två anställda.

Kängorna kommer att tillverkas av YDS. Det är ett turkiskt bolag som tillverkar framförallt militära skodon men även skyddsskor och kläder. Verksamheten är omfattande. Varför FMV köper kängorna via norska händer är svårt att förstå.

Nato kräver att 2% av BNP läggs på det militära försvaret. Det blir ca 120 miljarder kr. Just saying.

 

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här