onsdag, juni 19, 2024
HemPolitikVälkomna kollapsen

Välkomna kollapsen

I många år har det varnats för en kollaps av den nuvarande samhällsordningen. Trots det har vardagen envist fortsatt lunka på i vanlig takt. På ytan. Under ytan har civilisationens fundamentet samtidigt blivit rejält ruttet. De som varnat är sådana som har förmågan att se under ytan och anlägga ett längre perspektiv, både historiskt och framåtblickande. De känner bland annat igen följande vanliga kännetecknen på civilisationers slut.

Höga skatter

Från början motiveras skatter med att de är nödvändiga för att finansiera vissa nödvändiga gemensamma funktioner, främst inre och yttre försvar, det vill säga polis, rättsväsende och militär. Med den allmänna rösträttens införande uppstår behovet att kunna köpa väljarnas gunst och röster. Det görs med löften om trygghet, rättvisa och omfördelning från rika till fattiga. Men det kostar. Skatt. Skattepolitik kallas med finare ord för finanspolitik.

En betydande del av skattemedlen leds av till de styrandes egen försörjning. Dessutom går en del till att köpa allianser för att säkra de styrandes egna framtida inkomster efter det politiska uppdragets slut; till exempel genom extra donationer till FN, eller deltagande i EUs ”coronafond”. Som exempel är det inte ovanligt att en före detta folkvald eller byråkrat som använt skattemedlen smart erbjuds toppjobb på en storbank, eller på något korrumperat FN-organ. Trots socialmoderat pedagogik om att höga skatter skapar ett rikt samhälle är det faktiskt tvärtom. Höga skatter innebär mindre möjligheter för företag att satsa och skapa arbeten och välstånd. Det är trots allt näringsliv och inte myndigheter som skapar välstånd. Höga skatter ger också mindre i plånboken hos medelklass och de fattigaste vilket innebär mindre möjligheter att spara för sämre tider. De rika har alltid sätt att komma runt.

Folk har i alla tider känt till problemen med höga skatter, kanske förstod man det bättre förr än idag. Till exempel varnade den bibliske profeten Jesaja härskarna för att de berikat sig på folket:

Herren håller rättegång med sitt folks äldste och dess furstar: ”Ni har skövlat vingården. Rov från de fattiga finns i era hus. Vad menar ni med att krossa mitt folk och mala sönder de fattiga? Deras land är fullt av silver och guld, det är ingen ände på deras skatter.

Inflation

Känner du att det svider i plånboken extra mycket den senaste tiden? Härskarna har nämligen fler sätt än skatt att få tillgång till frukten av ditt arbete. De har monopol på sedelpressen, det vill säga centralbanken. Det är inte på grund av Ryssland som priserna stiger. Och det är inte på grund av den så kallade ”inflationsspiralen” man får lära sig i samhällskunskapen, det vill säga arbetarnas och företagarnas ständiga girighet. Självklart vill företag alltid höja priserna men det går inte att höja hur som helst så länge det finns konkurrens. Priserna stiger främst på grund av att de styrande ständigt vevar sedelpressen. Mängden pengar dubblas ungefär vart tionde år, vilket gör att till exempel fastighetspriserna också dubblas ungefär vart tionde år. Inflationspolitik kallas med finare ord för penningpolitik.

Inflation är problematiskt för det dränerar samhället på resurser precis som skatt, men det skapar ytterligare problem i form av bubblor i fastigheter och andra tillgångar vilket leder till konjunktursvängningar och krascher. Se österrikisk ekonomisk teori. Trycker man mera pengar så späds pengarnas värde ut. Tidigare i historien gjordes det genom att man blandade skräpmetall i silvermynten. Idag är våra pengar utspädda till den grad att mynten bara består av skräpmetall medan huvuddelen av penningstocken inte ens gör det utan består av papper och elektroner.

Jesaja påpekar även resultatet av sin tids inflationspolitik: Ditt silver har blivit slagg, ditt ädla vin är utspätt med vatten.

Byråkrati

Har du provat att starta ett företag? En bank? En restaurang? En korvkiosk då? Avverka lite skog? Bygga något på din egen mark? Från år till år växer regelbördan och tillståndskraven. Det säger sig självt att det blir svårt att bedriva kommers och skapa välstånd under sådana förutsättningar. Det drabbar särskilt de som inte har läggning och intresse för papper och byråkrati men gynnar dem som har resurser att klara det. Det är svårare att starta en korvkiosk än en ny McDonalds.

Omoral, korruption, kortsiktighet

Det juridiska systemet fäller människor som säger och delar saker som makten inte gillar men friar samtidigt våldsverkare på hårklyverier. Skattebrott straffas hårdare än våldtäkt. Svenskar kan dömas för hets mot folkgrupp mot främlingar, men främlingar kan inte dömas för hets mot svenskar. Makten gynnar sina egna. Det demokratiska systemets fyraårscykler gynnar kortsiktigt tänkande. Det är inte vad som gynnar en nation på generationers sikt som styr, utan vad som gynnar Partiet och den politiska karriären i nästa valcykel som får råda. Förr kunde man bygga på en kyrka i sten under hundra år för kommande generationer, nu anpassar sig politiken till det senaste mediehypen. Är det inte ”metoo”, klimat eller covid-19 så är det Ryssland. Kvartalskapitalism är illa, men fyraårs-regerande får ännu allvarligare konsekvenser.

Låt kollapsen komma

Det behövs rening. Ju mer pengar de styrande har tillgång till desto mer skada kan de ställa till med. En kollaps är nödvändig för att få slut på förödelsen. En kollaps gör att människor blir mer intresserade av överlevnad än villfarelser om koldioxidens farlighet för klimatet eller hur många kvinnor som sitter i styrelser. Det får människor att ifrågasätta den rådande ordningen och slutar tro på grundlösa fantasier om skattens och inflationens förmåga att skapa välstånd. De börjar se mer till sina egna än hela världens olycksbarn. Att se om sitt eget hus istället för andras.

Förbered dig på svåra år, men ta dem och gör något bra med dem. Bind starkare band med dina närmaste. Njut av att se samhället rensas på dumheter. Ring ut den gamla korrumperade ordningen, vi vill ändå inte ha den kvar. Ring in den nya.

Som slutord funderade jag på Per Hulkoffs låttitel ”Låt napalmen regna”. Alternativt titeln på Peter Sellers film ”Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb”. Men det får bli ännu ett stycke ur Jesaja:

Tvätta er, gör er rena! Ta bort era onda gärningar ur min åsyn. Sluta att göra det som är ont, lär er att göra det som är gott! Sök det rätta, tillrättavisa förtryckaren, försvara den faderlöses rätt, stöd änkan i hennes sak. Kom, låt oss gå till rätta med varandra, säger Herren. Om än era synder är blodröda ska de bli snövita, om än de är röda som scharlakan ska de bli vita som ull. Om ni är villiga och lyssnar ska ni få äta landets goda. Men om ni vägrar och trotsar ska ni förtäras av svärd.

Allt blir bra till slut om vi tar tillfället att göra rätt.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

4 KOMMENTARER

  1. Det går fort nu, såg igår i mataffären en anställd gå runt med en tjock bunt med nya prislappar som han satte upp på hyllorna.

      • Jovisst, men vad jag kunde se var det rätt rejäla höjningar.
        Ingen vet när kollapsen kommer, men varningstecknen är många.

  2. Det är sant att människor inte kommer kunna ägna sig åt saker som klimatkrisen, covid osv ifall de har fullt upp med att få mat på bordet, men det kommer bli precis likadant när saker blir bättre igen ifall inget görs åt saken. Bekymmret vi står inför är spirituellt, och det är på den nivån som ansträngningar bör göras. När västvärlden faller pga sin dyrkan av nya pagianska gudar, så ges chansen att återuppliva de visdomar som våra förfäder mödosamt lärde sig. Välkomna kollapsen, men agera som som en fyr i stormen när det händer, så reser vi oss mycket starkare tillbaka.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här