tisdag, juni 18, 2024
HemPolitikVar Jesus socialdemokrat?

Var Jesus socialdemokrat?

Människor som aldrig öppnat en Bibel får ibland för sig de raraste saker. Till exempel tror de att var Jesus ”snäll” och vän av socialdemokrati. Visst var han omtänksam, men han var rak, radikal och allt annat än såsse.

På ett sätt kan man förstå såssen som tror att Jesus var en av dem. Han delade ju ut gratis mat precis som såssen gör. Skillnaden är att han inte delade ut av andras, utan av sitt eget. Dessutom gav han till de hungrande för att de var hungriga och inte för att hyvla ner de rika och jämna ut klyftorna i samhället.

Med såssen menas inte bara socialdemokrater, utan de flesta av de folkvalda som i allt väsentligt stöder socialdemokratisk ideologi. Det finns många andra skillnader mellan Jesus och såssen.

Reklambild från SSU

Jesus förespråkar budordet Du skall icke stjäla, medan socialdemokratens heligaste sakrament tvärtom är skatten.

Såssar tror att Jesus godkände kejsarens skatt när han sa Ge Gud vad Gud tillhör och kejsaren vad kejsaren tillhör. Enligt judisk sed tillhör allt Gud och därmed inget kejsaren, varför han i själva verket listigt fördömde skatten. Han blev senare mycket riktigt anklagad för uppvigling till så kallat skattebrott.

Såssar älskar att stifta nya av lagar för att detaljstyra hederliga människors liv och ta deras frihet ifrån dem, för att som de säger ”hjälpa till” med ”livspusslet”. Det sitter 349 människor med hög lön för att dag ut och dag in hitta på nya kvävande lagar. Jesus å andra sidan fördömde fariséerna och juristerna för deras ständiga påhitt av nya lagar. De hittade på regler för hur många steg man fick gå på sabbaten och när man fick tända lampor, etc. Om de hade haft plastpåsar på den tiden skulle de antagligen ha begränsat antal plastpåsar per person och år. Jesus kallade deras lagpåfund för människobud; han tyckte folk skulle hålla Guds bud och vara goda medmänniskor men att de lugnt kunde ignorera människobuden.

Som goda såssar försökte de fariseiska judarna fälla Jesus på grund av hans ord. De tyckte att han hetsade mot deras folkgrupp och religion. De försökte begränsa hans yttrandefrihet. Han svarade med att kalla dem huggormsyngel och bad dem dra till sin fader djävulen i det brinnande helvetet. Inte direkt snällt.

Det Jesus avskydde mest av allt var hyckleriet – och hyckleriet är såssens paradgren. Att lägga bördor på undersåtarna men inte leva efter dem själv. Att uppmana undersåtarna till skattemoral, för att själv kunna leva gott på skatten.

Jesus hade inget intresse av ”rättvisa” och jämlikhet. Han berättade en gång en liknelse om en rik man som reste bort och gav tre förvaltare ansvar för hans tillgångar medan han var borta. En fick ansvar för fem talenter, en annan för två talenter och den tredje för för en talent. (En talent är ca 30kg silver.) De två första förvaltarna dubblade pengarna till tio respektive fyra talenter, men han som bara fick en talent vågade inte investera. När den rike mannen kom hem igen förklarade sig den fege förvaltaren:

“Jag var rädd, så jag gick och gömde din talent i jorden. Här har du vad som är ditt. Hans herre svarade honom: Du usle och late tjänare! Visste du att jag skördar där jag inte har sått och samlar in där jag inte har strött ut? Då skulle du ha satt in mina pengar på banken, så att jag hade fått igen det som är mitt med ränta när jag kom. Ta nu ifrån honom talenten och ge den till honom som har tio talenter. Var och en som har ska få, och det i överflöd, men den som inget har ska bli fråntagen också det han har.” Sensmoral: gör det bästa du kan med den orättvisa lott du fått i livet; om du inte är feg och lat kan du alltid skapa något bättre. Det visar också att Jesus har bättre sinne för ekonomi än såssen. Dessutom ser han gott förvaltarskap och goda investeringar som något positivt även om de skulle råka ”öka klyftorna” i samhället.

Jesus drevs inte av avundsjuka, missunsamhet och materialism, som såssen gör. Om någon hade mer än honom kände han inte behov att konfiskera och omfördela hans egendom. Givande ska vara frivilligt. Han förklarade att Mitt rike är inte av denna världen och människan ska inte leva av bröd allena, dvs. av materiella ting. Socialdemokrati är en materialistisk trosuppfattning.

Jesus var full av nåd och barmhärtighet mot dem som på grund av ånger och botfärdighet förtjänade det. En såsse visar ingen nåd och barmhärtighet mot den som bryter mot den heliga Värdegrunden eller som råkat bryta mot något av de ständigt nya lagpåfunden som produceras.

Många fler exempel på skillnader finns givetvis. Men i slutänden offrade han sitt liv för mänskligheten. En såsse offrar inte gärna något av sitt eget för någon annans skull.

Så nej, Jesus var sannerligen inte såsse. Han var inte demokrat. Inte partipolitisk. Han var omtänksam, rättfram, radikal och kung.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här