tisdag, juni 18, 2024
HemPolitikVem är Magdalena Andersson?

Vem är Magdalena Andersson?

Socialdemokraterna har valt en ny partiledare och riket kommer därför att begåvas med en ny statsminister. Magdalena Andersson skriver med sitt kön politisk historia. Stefan Löfven, den motvillige partiledaren, är slut. Han lämnar ett svårt skadskjutet parti. Åtminstone om man får tro opinionsmätningarna. 

Vem är egentligen Magdalena Andersson?

Andersson och Löfven delar en politisk egenskap, men är också varandras motsatser i ett viktigt avseende. Egenskapen de delar är att de saknar erfarenhet av att ha gått den hårda politiska vägen. Båda var visserligen aktiva i SSU, men de följde inte upp det med att nöta fullmäktigebänk och arbeta sig upp i kommun- och regionpolitik, för att nå den eftertraktade riksdagskandidaturen. Nej, båda har lyfts in på den politiska nationalscenen från sidan i någon mening. 

Stefan Löfven var ordförande för If-Metall när han blev headhuntad till partiledarposten. Dåvarande partistyrelseledamot och ledamot i verkställande utskottet för S, Elvy Söderström, var väl bekant med Stefan Löfven. Hon var kommunalråd och stark kvinna i Örnsköldsvik. Där ligger också företaget Hägglunds, vilket var Stefan Löfvens karriärstartare. Först som (ö)känd svetsare, därefter som fackligt förtroendevald på heltid. Enligt S-märkte författaren Daniel Suhonen var Elvy Söderström en av palatskuppmakarna mot Löfvens företrädare Håkan Juholt. Suhonen uttalade följande i samband med att hans bok om Juholt släpptes: ”Hon var väldigt bitsk och elak mot [Juholt], och som intrigmakare är hon vass som en stilett”.

Magdalena Andersson blev utsedd till finansministerkandidat av Stefan Löfven, efter att han 2012 tillträtt som partiledare. Som sådan blev hon garanterad en plats som riksdagskandidat i valet 2014 och högt upp på valsedeln (i S är det i praktiken valberedningarna som spikar listor, inte medlemmarna). Före sin roll som finansministerkandidat var Andersson S-knuten tjänsteman i diverse roller och hade alltså inte fightats på de folkvaldas arena.

På vilket sätt är Löfven och Andersson motsatser? Löfven har vuxit upp under enkla förhållanden på Ångermanlands landsbygd. Han påstås visserligen ha någon typ av kortare högskoleutbildning, men det torde vara uppenbart för de flesta att han inte är en intellektuell människa. Smart, däremot. Absolut, ja. Han visade sig ha betydligt mer fallenhet för det fackliga arbetet än för svetsning och på den vägen var det. Partiledarskapet är en bananskalshalkning i Löfvens karriär och hade aldrig kommit till utan Elvy Söderström. Partiledarposten ingen annan vid tillfället ville ha. 

Magdalena Andersson är något helt annat. Akademikerbarn. Uppvuxen i Uppsala. Fadern var universitetslektor och modern lärarinna. Utbildad till civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Avbrutna forskarstudier bakom sig. Maken Richard Friberg är professor på Handelshögskolan. 

När väl sosseriet sätter en kvinnlig partiledare på statsministerposten så 1) har hon inte förtjänat statsministerposten genom att som partiledare mottagit förtroende av väljarna i val, 2) har hon inte någon egentlig erfarenhet av att söka väljarnas förtroende, samt 3) hon är en höginkomsttagare och akademiker, så långt från den socialdemokratiska kärnväljaren man kan komma – arbetarkvinnan med nariga händer, underbetald och anställd i offentlig sektor, lurad att tro att S ska ge henne bättre ekonomiska förhållanden. 

Tillsammans med sin make deklarerade hushållet Andersson/Friberg en sammanlagd inkomst av tjänst på totalt 2,93 Mkr kr förra året. Paret har två barn och är bosatta i villa i Skuru i Stockholmskommunen Nacka. Ett riktigt reservat för vit, politiskt korrekt övre medelklass. I våras sålde grannarna på gatan sin villa för 8,9 miljoner kr. Andersson med make köpte sitt hus för 5,65 Mkr år 2011. Som de flesta ur det politiska maktetablissemanget bor Magdalena Andersson på betryggande avstånd från konsekvenserna av det egna partiets förda politik. 

Man finner också sosseadelns utmärkande drag hos Magdalena Andersson. Hennes avkomma har redan anträtt den politiska vägen. Äldsta barnet Björn Friberg är kassör i Stockholms läns SSU-distrikt. I hans vänlista på Facebook återfinns merparten av SSU:s förbundsstyrelse. Samlag och stamtavla. De två mest betydande karriärvägarna i socialdemokraterna. Partiet som vill avskaffa monarkin med motiveringen att ingen ska ärva sitt ämbete. 

Richard Friberg är prefekt för nationalekonomiska institutionen på Handelshögskolan. Han innehar Jacob Wallenbergs professur i nationalekonomi med särskild inriktning mot det svenska näringslivets utveckling och den ekonomiska politiken. Så utomordentligt passande. Lägg därtill Anderssons ordförandeskap i IMF-kommittén, som är högsta rådgivande organ till Internationella Valutafonden. Ett uppdrag hon fått av sina EU-kollegor. När Magdalena viftar med röd flagga kommer det kännas lika genuint som när Stefan Löfven står med regnbågsvimpel och fånar sig.

För 20 år sedan utspelade sig Göteborgskravallerna. En löst sammanhållen men internationellt vittförgrenad vänsterrörelse protesterade mot globalismen och det urartade i kravaller, skadegörelse och våld. Attac var en av organisationerna i denna rörelse. Man ville begränsa kapitalets fria rörelse genom att beskatta valutatransaktioner. Man kritiserade IMF. Kravallerna gav S möjligheten att slå sönder denna konkurrent från vänster och man gjorde också så. Straffen som utdömdes var i många fall ovanligt hårda och kritik har framförts att rättsväsendet agerade politiskt ombud. 

Då kritiserades globalismen från vänster. Idag är det högernationella och frihetligt sinnade som leder kritiken och försvarar den nationella tanken.

Så vem är Magdalena Andersson? En globalist maskerad till arbetarföreträdare. 

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här