lördag, juli 13, 2024
HemPolitikVindkraften: totalutbyggnaden är här

Vindkraften: totalutbyggnaden är här

I SVT:s regionala nyheter i Västernorrland sändes i veckan ett inslag om skogsbolaget SCA:s vindkraftsambitioner. Ett inslag som ger kalla kårar för den som har kunskap nog att förstå vad som sades. 

Fullt möjligt är nu totalutbyggnaden av vindkraft ett faktum. 

SCA äger 2,6 miljoner hektar mark. Bolaget är norra Europas största markägare och markinnehavet är förlagt helt till rikets norra hälft. Där äger man mer än 10% av all mark. 

Vakna människor bör fråga sig hur det är möjligt med en sådan privat ägarkoncentration i ett land som under långa tider har haft ett socialistiskt styre. Jordreformer är tydligen något som gäller endast för fattiga latinamerikaner. Inte för fattiga norrlänningar. Ty fattigt har det varit i Norrland och fattigt är det ännu idag relativt betydande delar av södra Sverige. 

Anledningen är att skogen förädlades då, och förädlas idag, i fabriker som utöver sågat virke, pappersmassa och dambindor, producerar fackförbundskontrollerade fabriksarbetare. Enklare uttryckt: brukssamhället producerade socialdemorkatiska väljare. 

Vore skogen helt ägd av ett småfolk, tillika boendes på eller nära sin mark, skulle socialismen vara svag(are) i Norrland. 

År 2020 producerade vindkraften 27,5 TWh el i Sverige, fördelat på 4330 vindkraftverk. I SVT:s nyhetsinslag framgår att SCA anser sig kunna producera 65 TWh på sin mark, vore det inte för de dumma politikerna som inte tillräckligt snabbt kör över folkviljan och möjliggör en accelererad vindkraftsutbyggnad. 65 TWh är ungefär vad vattenkraften producerade totalt under år 2020.

Använder vi siffrorna för 2020 som utgångspunkt, så skulle det krävas 10 234 vindkraftverk på SCA:s mark för att producera 65 TWh. Nu har verken blivit effektivare och större än snittet i den redan etablerade samlingen vindkraftverk. Antag därför att 8000 vindkraftverk skulle räcka. 

Hur mycket är det på 2,6 miljoner hektar? I snitt ett verk per 325 hektar. Om man så vill, en snurra per kvadrat där sidorna har längden 1,8 km. 

Jo, så är det alltså: om SCA ska producera 65 TWh på sitt markinnehav är det fråga om totalutbyggnad. 

Anläggs inte vindkraftverk i parker? – kanske någon nu undrar. Sant. En vindkraftpark – bedrägligt förskönande ord – är en koncentration av vindkraftverk. Ett kluster, kan man säga. Vad är ett typiskt avstånd mellan verken i en vindkraftpark? Jag mätte i kartan på en vindkraftpark inte långt från mitt hem. Svar: 550-750 m.

Får SCA sin vilja igenom, så skulle 30-40% av all deras mark bestå av vindkraftspark. Visuellt skulle all SCA-mark vara nedsmutsad med vindkraft och inte bara den. Vindkraftverk syns på mycket långa avstånd. Hur långt beror på höjdförhållanden. Går jag upp på berget bak mitt hemställe, ser jag med lätthet Sidensjö vindkraftpark. Avståndet är 20 km. 

Totalutbyggnad, som sagt. Ingen del av Norrland kommer att vara fri från vindkraft. 

Jordreformen var en profylaktiskt åtgärd mot revolution. Det tål att påminnas om det.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här