tisdag, juni 18, 2024
HemPolitikYxhögern kommer!

Yxhögern kommer!

Den nya folkrörelsen yxhögern fick mig att tänka på en mindre smickrande episod med yxa. Jag höll på att klyva ved och min treårige son undrade om han också finge pröva lyckan med verktyget. Klart grabben ska testa yxan, tänkte den unge och tämligen oerfarne fadern. Efter några hugg i kubben blev de små armarna trötta och yxan tog sikte på hans stortå. Nageln klyvdes och det bromsade tillräckligt med rörelseenergi för att hindra yxan att göra djupare skada. Det slutade lyckligt utan svåra skador men på något sätt fick den ömma modern reda på saken och det uppstod rätt dålig stämning. Av detta lär vi oss att när man hanterar yxa är det viktigt att kunna hålla tätt och inte glappa.

Begreppet yxhöger myntades den 22 september klockan 15:30 av tidigare socialminister Annika Strandhäll i en förskräckt vidaretwitring (?) av Ivar Arpis twit:

”Hemmets trygghet garanteras ytterst av fadern som, flankerad av sina söner, möter angriparen på tröskeln med yxa i hand. Ett folk som glömmer av det är lätta att kuva.” – Tror Ernst Jünger hade helt rätt i det.

Henrik Arnstad ryckte ut på flanken för nedhållande eld medelst nazitourettesprutan:

Nu hyllar Ivar Arpi den nazityske officeraren Ernst Jünger som våldsideal. Varför är ingen förvånad? #radikalisering.

Inte många siffror rätt av Arnstad, som vanligt. Men vad är det egentligen som är så upprörande för vänsterfolket? Världen är en farlig plats. Det finns gott om människor som inte vill att du och ditt folk ska få leva i fred. I slutänden garanteras trygghet och frihet enbart av förmågan till våld. Det är därför Sverige en gång hade ett försvar för att hindra främlingar att invadera och ta vår frihet. Det är därför Sverige en gång hade en poliskår, för att hindra våldtäktsmän att förgripa sig på kvinnor. Jordan B. Peterson har sagt att ”En harmlös man är inte en bra man. En bra man är en väldigt farlig man som har det under frivillig kontroll.” Härav följer att ett tryggt samhälle är ett samhälle av farliga män som har sin våldskapacitet under kontroll.

Det som upprör här ovan är naturligtvis tanken att en privatperson ska få utöva våld. En gång i tiden var det en självklar rätt för fria män att bära vapen och bruka våld i självförsvar utan att fråga om lov. Sedan kom Birger Jarl. Han byggde en stat ovanpå Sveriges länder. En stat definieras som ett territoriellt våldsmonopol. Det betyder att ingen får utöva våld på statens territorium utan statens tillstånd. Idag får våld utövas i staten Sverige dels av särskilt avlönade statliga våldsutövare i uniform, dels av enskilda individer under nödvärnsrätt, det vill säga i självförsvar.

Nödvärnsrätten är den sista skälvande resten, som överlevt i statsbildningen, av den tidigare självklara rätten till självförsvar. När man utövar nödvärnsrätt får man inte ta till mer våld – nödvärnsexcess – än situationen kräver. Det kan bli svårt att avgöra i stridens hetta. Det är upp till rätten att avgöra i efterhand om man använt lämplig mängd våld. Ofta har svensk rätt visat sig snål i detta avseende. Det är inte självklart att man får skjuta en hotfull inkräktare i sitt hem innan man själv blivit skjuten.

Statens inskränkning av rätten att utöva självförsvarsvåld har med tiden kommit att påverka människors sätt att se på självförsvar. Jüngers citat ovan är helt i enlighet med nödvärnsrätten. Faktiskt har inget våld ens utövats när vi möter familjefadern och sönerna i dörrhålet. De har bara demonstrerat sin beredskap att använda nödvärn om så krävs. Men till och med detta är alltså för mycket för många av statens undersåtar. Man ska inte försvara sig själv. När du blivit våldtagen ”ring ett-ett-två lätt att slå”. Eller så är det den vassa yxan som skrämmer den feministiska regeringens företrädare.

Än så länge har vi rätt till nödvärn. Vi har även rätt att hjälpa en annan person med nödvärn. Vi har också rätt att röra oss i hotfull grupp och bilda medborgargarden, något som kommer behövas alltmer i den pågående statskollapsen. Och vi får äga yxor. Kom bara ihåg den gyllene regeln: Inte glappa.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här