lördag, april 13, 2024
HemPolitikZelenskyjs besök: massmedialt skådespel kring CV90

Zelenskyjs besök: massmedialt skådespel kring CV90

Zelenskyj damp ned på besök på lördagen. Statsminister Ulf Kristersson tog traditionsenligt emot Ukrainas president på Harpsund. Bilderna från mötet skvallrar om att herrarna delar cm över havet. 

De är inte många. Centimetrarna, alltså.

Utöver landsfader Kristersson träffade Zelenskyj kungen. Vår ack så tyste kung. Han som kommer att gå till historien som den som tyst betraktade ett Sverige i förskingring. 

Därtill gästades talmannen, ÖB och samtliga partiledare.

Ulf Kristersson har tidigare uttalat åsikten att Ukrainas sak är regeringens viktigaste fråga. Sålunda viktigare än det svenska folkets väl och ve. Jo, ord har betydelse. Det är inte en god ordning att inte ta statsministern på orden. Han sätter andra nationers spörsmål framför sitt eget folk och skäms inte över att säga det rakt ut. 

På regeringens hemsida meddelas att ”Sverige stärker samarbetet med Ukraina”. Därefter fördtydligar man med bl.a. detta:

”Under besöket undertecknade statsministern och president Zelenskyj en avsiktsförklaring (Statement of Intent) om stärkt samarbete mellan Sverige och Ukraina rörande Stridsfordon 90 (CV90). Vid pressträffen sade statsministern att avsiktsförklaringen är ett konkret tecken på Sveriges och Ukrainas gemensamma vilja att stärka samarbetet rörande produktion, utbildning och underhåll av CV90-plattformen.”

[Min fetning]

TT är snabba på pucken och månglar ut en artikeltext som dyker upp i allsköns media, däribland min egen lokaltidning Örnsköldsviks Allehanda. Där citeras Zelensky under rubriken ”CV90 kan börja tillverkas i Ukraina”:

”– I dag skrev vi under en avsiktsförklaring. Det är ett konkret tecken på Sveriges och Ukrainas gemensamma vilja att stärka samarbetet om produktion, träning och underhåll av CV90-systemet, sade Zelenskyj och berättade att han besökt en ukrainsk brigad tidigare i veckan där soldaterna uttryckte tacksamhet över att ha tillgång till fordonet.”

Vad är det med detta som är intressant? Jo, följande:

CV90 kallas i Sverige stridsfordon 90 och är ett pansarskyttefordon (ej att förväxla med en stridsvagn). Det utvecklades på sent 80-tal och tidigt 90-tal av Hägglunds i Örnsköldsvik. Produktion påbörjades 1993. Dryga 500 fordon har levererats till Försvarsmakten under 90-talet och 00-talet.

Hägglunds var ett anrikt och synnerligen framgångsrikt svenskt verkstadstekniskt företag. Något att vara stolt över. En del av vår industrihistoria. Ett bolag som tillverkat såväl bussar som roslagsbanans vagnar.

Men.

Sedan 1997 är Hägglunds inte svenskt. Den militära delen såldes till det brittiska företaget Alvis och blev senare en del av brittiska BAE Systems. Om den senare koncernen kan man på Wikipedia läsa följande:

”Företaget är häftigt kritiserat, både i allmänna termer på grund av sin produktion och handel med militära produkter, men också på grund av en rad korruptionsanklagelser. 2010 betalade BAE Systems böter på 286 miljoner pund till Serious Fraud Office och USA:s justitiedepartement (Department of Justice).”

Om CV90 tillverkas av ett brittiskt företag, hur kan Zelenskyj och Kristersson avtala ett samarbete om produktion av pansarskyttefordonet utan att en firmatecknare från BAE Systems är närvarande? Varför framställer TT saken som vore CV90 närmast tillverkad av svenska staten och att Kristersson därför har full handlingsfrihet attt avtala vad som helst med Zelensky? 

Att TT och public service produceras av dumskallar för dumskallar har aldrig varit tydligare!

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här