måndag, maj 27, 2024
HemPolitikAnnie Lööf: Sådan fader, sådan dotter

Annie Lööf: Sådan fader, sådan dotter

I somras kunde Folkungen avslöja (se “Fjamåt – på skattejonens bekostnad”, 10 juli 2023) att Annie Lööf lever på inkomstgarantin från sin tid som riksdagsledamot, samtidigt som hon åtar sig ledamotsuppdrag i bolaget Greenirons styrelse. Själv säger hon om sitt uppdrag: 

“Det här är ett viktigt steg för mig och en viktig markör för vad jag vill jobba med framåt, nämligen den gröna omställningen i ett bredare perspektiv”.

Annie Lööf “jobbar” i näringslivet men skattebetalarna försörjer henne, sålunda. 

Vi påminde också om att när Annie Lööf anträdde färden mot partiledarskapet, så var hennes far Hans-Göran Johansson redan ett tungt namn i Centerpartiet. 

Från det att Lööf blev medlem i C kom de politiska framgångarna slag i slag. Hon stod på valsedeln i valet till kommunfullmäktige efter endast ett års medlemskap och blev där ersättare. I påföljande val 2006 tog hon ordinarie plats i Värnamos fullmäktige och blev invald i riksdagen. Nästa riksdagsval upprepades bedriften och hon blev dessutom ordinarie ledamot i finansutskottet. Partiledarposten knep hon 2011.

Nu kan vi avslöja att oskicket att bli försörjd av skattebetalarna utan krav på motprestation ligger i familjen. Som tidigare meddelats gäller att i svensk politik finns många pappas flickor och mammas pojkar. 

Fadern Hans-Göran Johansson avgick 2021 från posten som kommunstyrelsens ordförande i Värnamo kommun. Han hade då haft posten sedan 2008. Han började omedelbart plocka ut s.k. visstidspension enligt de regler fullmäktige i Värnamo beslutat. Det gav honom då 43 336 kr/månad före skatt. Beloppet har sedan indexjusterats årligen.  

Idag är Johansson 65 år fyllda. Visstidspensionen kan han fortsätta plocka ut fram till sin 66-årsdag.

År 2015 kunde man under rubriken “Modigt förslag från Centern om höjd pensionsålder” läsa i Östersundsposten (i en ledare signerad Linnea Lindblad) följande:

I dag får arbetsgivare sparka ut sina anställda när de fyllt 67, även om personen är pigg och gärna jobbar kvar. Mot sin vilja måste personen då sluta försörja sig själv och i stället bli försörjd av staten. Ett av de första stegen kunde vara att höja den åldern.”

Att själv agera i linje med den övertygelse man kommunicerar utåt är den enklaste sak. Att inte göra det är ett handlande som gör dig förtjänt av din nästas förakt. 

Ingen tvingas till hyckleri. Ingen tvingas till dödssynder eller brytande av budorden. De senare är rättesnören vida bättre lämpade att vägleda oss, än vilken sekulär lag eller värdegrund som helst.

Omslagsbild från Wikimedia Commons, beskuren, CC BY-SA 2.0.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här