lördag, april 13, 2024
HemOpinionI Norrland hava vi ett Indien…

I Norrland hava vi ett Indien…

I Norrland hava vi ett Indien inom våra gränser, blott vi förstå att bruka det.

Den synen på Norrland har präglat statsmakten ända sedan den stora centraliseringsvurmaren Axel Oxenstiernas yttrade orden ovan. Frågan har sedan dess varit hur man på det rationellaste sättet kan lägga beslag på provinsernas rikedomar för att göda centralmakten och i linje med det så har Norrland, i synnerhet Lappland, grundligt koloniserats. Av de kväner och lappar som beskrevs i Egil Skallagrimssons saga finns inte många kvar. Vi har kuvats, blandats ut, sett våra lokala kulturer upplösas, vår miljö härjad och förlorat våra språk.

Allt detta har skett eftersom sörlandselitens hunger efter resurser är outsläcklig. Efter att de skövlat färdigt sina egna skogar och utarmat sina malmådror så vände de sina svultna blickar norrut mot de stora och glesbefolkade regionerna och plundringen där har pågått sedan dess. Idag är knappt en halv procent av all skogsareal riktig urskog[1], av Europas mäktigaste forsar och fall återstår bara bäckar[2] och hela berg har omvandlats till förgiftade industrigropar[3].

Men trots all förstörelse så har naturen förblivit en plats för ro. Skogarna är kanske inte riktiga urskogar längre, fjällen är kanske beskurna av vägar och forsarna är nuförtiden kanske rännilar men det har ändå gått att finna frid och en känsla av det heliga ute i de milsvida skogarna och uppe på fjällvidderna. Vi kan helt enkelt ännu förnimma en rest av vad skogslappen eller kvänen kunde uppleva en gång i tiden när de strövade genom vildmarkerna, men nu ska även den spillran krossas. De statliga naturskövlarbolagen LKAB och SSAB ska nämligen elektrifiera sina verksamheter för att rädda klimatet[4]. LKAB planerar att på egen hand sluka mer el än hela Danmark och elen ska komma från vindkraft i Norrland eftersom det tydligen är billigast.

Och visst är det billigt, det är billigt när staten skjuter till pengar[5], när storfinansbolag som Blackrock använder nytrycka dollar[6] för att pressa igenom sin wokeagenda[7] genom att hålla förlustbolag[8] vid liv, när Kina använder sina ekonomiska muskler för att göra Sverige till en lydstat och resurskoloni[9]och när vindkraftsägarna inte behöver städa upp efter sig[10]. Givet allt det så är det kanske ”billigt” men vad kostar det egentligen? Vad är kostnaden för att slänga upp så många vindkraftverk att det nästan inte kommer finnas en enda plätt skog i hela landet från vilken man inte kan se eller höra ett kraftverk[11]? Vad är kostnaden för att landskapen får ärr som kommer ta generationer att läka? Vad är kostnaden av att vi inte ens får behålla illusionen av det vilda längre? När skogen och fjällen är lika befläckade som staden av framstegens ivrigt tafsande händer?

Hela Sverige, i synnerhet Norrland, är på väg att förvandlas till ett gigantisk industriområde genom vilken internationella ekonomiska intressen kan suga ut alla resurser, som rovdjuret som slickar i sig benmärgen på ett fett bytesdjur, så att köpta politikerna sedan kan skrävla om högre bruttonationalprodukt när de strosar runt bland andra Davos-män vid nästa WEF-möte. Folket som ska lyssna på oväsendet dygnet runt, få sina vardagsrum belysta av stroboskop, trampa runt slaktade fåglars lik och se sina villor bli värdelösa kommer dock inte dra någon nytta av LKAB:s klimaträddande eller Blackrocks vindkraftsparker. Som vanligt äter staden upp landsbygden, miljöpartisterna kan känna sig goda i sina lägenheter medan de ute i naturen som genuint älskar miljön förlorar allt.

För att vara folk som påstår sig älska miljön så verkar vi acceptera nästan vilken skövling som helst. De gamla miljövännerna brukade rädda skogar genom att kedja fast sig i stammarna. När kommer de nya miljövännerna sluta twittra och istället börja elda upp transformatorstationerna, gräva upp skogsvägarna och sabotera lyftkranarna för att rädda det lilla som finns kvar av vår lokala miljö? Eller är omsorg om indianer i Papua, som man behändigt visar genom en like på Facebook, ett överordnat värde?

Är det lokalbefolkningen som slutligen kommer tvingas till sådana åtgärder i rent självförsvar?


 1. Skogssverige – Hur stor del av Sveriges skog är så kallad urskog och var finns den någonstans ?↩︎
 2. Wikipedia – Stora sjöfallet, Wikipedia – Harsprånget↩︎
 3. Wikipedia – Malmberget, Luossavaara, Kiirunavaara↩︎
 4. SVT – Idustrijättarna i norr vill helst ha mer vindkraft – ”den är billigast”↩︎
 5. Ekonomifakta – Elcertifikat, Riksdagen Motion – Vindkraft, IVA – Skatter och subventioner riktade mot elproduktion↩︎
 6. The Drilldown – BlackRock and the Federal Reserve, Need To Know – BlackRock Authored the Federal Reserve’s Bailout Plan Before There Was a Crisis↩︎
 7. BlackRock – [Diversity, equity and inclusion at BlackRock](https://www.blackrock.com/corporate/about-us/diversity-equity-and-inclusionDiversity, equity and inclusion at BlackRock)↩︎
 8. Folkungen – Arise AB – Över en miljon i förlust per vindkraftverk↩︎
 9. Morgonposten – SVENSK LANDSBYGD BLIR KINESISK PROVINS↩︎
 10. Nej till vindkraft på Ripfjället – Låt oss tala om betong↩︎
 11. Hans Westlund – Vindkraftsstrategin riskerar att misslyckas
  ”Med tanke på att vindkraften år 2040 planerats att minst ha femdubblat sin produktion jämfört med 2019 och att i genomsnitt 1 procent av Sveriges yta då beräknas användas för vindkrafts­produktion”↩︎
Johan Simu
Johan Simu
Fysiker och bokmal i evig jakt på ledtrådarna som kan förklara modernitetens abnorma galenskap.
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här