onsdag, april 24, 2024
HemPolitikKlimatångest, covidskräck och glasmänniskor

Klimatångest, covidskräck och glasmänniskor

”Hur kunde folk gå på det?” hör man ibland från människor med ytliga historiska och psykologiska insikter när de betraktar vissa historiska händelser. I nästa andetag står de själva i folkmassan fyllda av gruppskräck inför den obefintliga klimat-apokalypsen. Och sedan kräver de, tillsammans med massan, vaccinpass och inlåsning av ovaccinerade på grund av ett i stort sett ofarligt virus. Massan är även i strid med elementär biologi övertygad om att det finns fler än två kön. För några år sedan drev massan häxjakt på män under metoo-flagg. Och några årtionden innan dess rådde incesthysteri efter att psykologer manipulerat barn att anklaga sina fäder för sexuella övergrepp. Och så vidare och så vidare.

Wikipedia: Masshysteri, även kallat masspsykos, innebär att en grupp människor låter sig påverkas av propaganda eller på annat sätt ett budskap vars syfte är att få dessa människor att ryckas med i en viss riktning och agera på ett visst sätt. Orden psykos och hysteri till trots, är människorna för övrigt psykiskt friska. Att en människomassa kan betraktas som en psykologisk enhet, ett slags kollektiv personlighet, är en uppfattning som är allmänt erkänd av psykologer, vilka skildrat de massrörelser, masshysteri, betingade av skräck, hänförelse eller extas, som plötsligt, under vissa yttre inflytelser, kan gripa tusentals människor på samma sätt, som motsvarande känslor griper individen.

Masspsykoser är inget nytt. Skillnaden är att de numera ofta är regisserade. Massmedia gör det möjligt. Skolsystemet gör det obligatoriskt. Edward Bernays arbete med PR och propaganda har gjort konsten till ett hantverk.

Ett särskilt komiskt exempel på masspsykos är glasmänniskorna som dök upp mellan 1300-talet och 1600-talet. Karl VI blev kung av Frankrike år 1380, när han var 11 år, och regerade till 1422. Han kallades Karl den galne. Han brydde sig föga om sitt rike, visste emellanåt knappt att han hade ett rike, blev ovän med alla, jagade tjänstefolket runt i palatset, höll på att mörda sin vän och rådgivare och slog ihjäl några av sina knektar. År 1392 slog det slint på riktigt. Han och fem män uppträdde i ett spektakel utklädda som vildar. En gnista tände eld på dräkterna och tog livet av alla utom kungen och en man till. Efter tragedin blev han övertygad om att han var gjord av glas. På den tiden ansågs glas vara ett nästan magiskt ämne. Det var något övernaturligt att eld kunde förvandla sand och soda till ett genomskinligt ämne. Kanske hade elden förvandlat honom till glas. Från den stunden var han livrädd att gå sönder, knappt någon fick röra honom, han klädde sig i tjockt tyg och rustning. Han vara uppenbart galen men ingen vågade uttala det självklara utan spelade med.

Det intressanta är inte att en person trodde att han var gjord av glas, utan att vanföreställningen spred sig runt om i Europa. Plötsligt uppstod glasmänniskor överallt. En hade glasarm, någon hade glashuvud, en annan hade glashjärta. En hade glasrumpa och vågade inte sitta ner. En var rädd att gå förbi glasmästaren av rädsla för att bli infångad och nersmält till fönsterglas. En reste till Italien för att slänga sig i en glasugn och hoppades bli en vacker glasbägare. Glassjukan spred sig främst i de högre samhällsstånden och i städerna där det fanns välstånd, utbildning och fritid. Människor på landsbygden tycktes vara förskonade från sjukan.

De lärde tvistade om huruvida glassjukan var sinnessjukdom eller ett fysiskt sjukdomstillstånd. Man kom till slutsatsen att det var melankoli, ett fysiskt tillstånd som orsakas av obalanser mellan de fyra kroppsvätskorna. På samma har dagens medicinvetenskap uppenbarligen kommit fram till att transsexualitet är ett fysiskt fel. Lille Putte har visserligen snopp och är psykiskt frisk, men han ÄR faktiskt flicka på riktigt. Ja, åtminstone tills hen bestämmer sig för att hen egentligen är hund.

Nästa gång någon frågar ”Hur kunde de låta det ske?”, fråga då vederbörande vad han tror om klimatkrisen, vaccinationspass eller transsexualitet. Gör motstånd mot samtidens masspsykoser. Var obekväm. Säg det som inte får sägas. Peka, skratta och ropa att kejsaren är ju naken! Nästa gång en ny masspsykos sjösätts, sitt lugnt i båten, lägg ingen sympati-ram på din nätprofil, luta dig tillbaka och le i mjugg medan du betraktar glasmänniskorna som springer för att få vara med i nästa hysteri. Det värsta skräckmånglarna vet är att inte bli tagna på allvar.

 

 

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. […] Vi ser det nu dagligen hur den privata sfären successivt krymper. Och det med – vilket vi skrivit om upprepade gånger – förklaringen att den kollektiva friheten och värdegrunden kräver att var och en ger upp lite av sin personliga. Att människor fortsätter att gå på det är en gåta. Men det ligger inom ramen för masspsykosens mekanismer vilket Folkungen skrev om igår. […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här