måndag, mars 4, 2024
HemNyheterOklart vilka krav LO ställer på en S-regering

Oklart vilka krav LO ställer på en S-regering

Samtidigt som LO-facken meddelade enorma ekonomiska stöd till Socialdemokraterna inför valet, presenterade de vilka önskemål och krav de har på den förda politiken. Att ta emot miljonbelopp kostar även för en S-regering. Vad som inte syns är om det förekommer fler hållhakar på en blivande regering än de som redovisas öppet i kampanjmaterialet.

Det var i onsdags som LO-förbundets ordförande Susanna Gideonsson gick ut brett och meddelade att förbundet i valrörelsen kommer att stödja Socialdemokraterna, vilket tidningen Folkungen skrev om. Siffror på så mycket som 50–60 miljoner kronor har nämnts. Samtidigt är det bara 38 procent av LO-fackens medlemmar som röstar på S enligt den senaste SCB-mätningen av väljaropinionen (november 2021). Drygt 60 procent av medlemmarna som har andra sympatier får alltså se sina medlemsavgifter finansiera motståndarens valrörelse.

De krav LO-facken ställer på Socialdemokraterna; krav som alltså skall infrias efter den tänkta valsegern i september, är trygga jobb, stärkt välfärd, minskade klyftor, hållbar arbetskraftsinvandring och trygghet från brott. Detta framgår av den särskilda kampanjsite förbundet precis har lanserat med huvudrubriken ”Hela svaret”. Dessa krav kommer under valrörelsen att hamras in bland väljarna med styrka. Inte minst internt i LO-kollektivet. Samtidigt är det traditionell retorik som presenteras.

Säkert i politiska och maktrelaterade sammanhang är att det som mer regel än undantag pågår förhandlingar, krav och processer bakom kulisserna. Vad som alltså inte redovisas i LO/S-symbiosen är vilka krav som egentligen ställs. Hur ser hållhakarna ut på makten? Och vilka vill man skaffa sig?

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här