Historia

Om du öppnar en skolbok i historia så kommer du se att de goda nästan alltid vunnit alla krig. Vilken tur! Beror det på att godhet alltid leder till seger? Givetvis inte. Det är snarare så att vinnaren alltid skriver historien. I den egna historieskrivningen kan man framhålla sina egna goda gärningar och ädla avsikter samtidigt som man smutskastar förloraren och bevisar hans ondska. Skolans böcker har skrivits av vinnarna och vinnarna vill styra dina åsikter. I den dystopiska romanen 1984 vaknade huvudpersonen Winston upp en dag och insåg att Den som kontrollerar det förgångna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar samtiden kontrollerar det förgångna. Winston jobbade på Sanningsministeriet och hans jobb var att dagligen skriva om historien för att passa den senaste politiken. Historia kontrollerar det förgångna och samhällskunskapen kontrollerar nutiden. Dessa två skolämnen har till uppgift att kontrollera din syn på dem som styr dig.

Testa här:…

Den brittiske premiärministern Winston Churchill har sagt: Historien kommer vara god mot mig eftersom jag tänker skriva den. Och det gjorde han. De flesta idag anser att han var en god människa, men var han verkligen det?

Av Hollywood, media, politiker och skolan har vi lärt oss att i varje konflikt finns en god sida och en ond. När en konflikt bryter ut söker vi reflexmässigt efter att få veta vilka som är De onda och vilka som är De goda. Nyheterna är inte sena att berätta för oss vilket lag vi ska heja på. Så enkel är dock inte världen. Varenda människa begår goda och onda handlingar och varje sida i en konflikt består av människor.

Orwell. Kontrollera framtiden.