onsdag, maj 8, 2024
HemPolitikInga frågor tillåtna - Folkungen på presskonferens

Inga frågor tillåtna – Folkungen på presskonferens

En genomgående svårighet med offentlig sektor är att ställa ansvariga till svars. Ja faktiskt att ens komma åt dem för att ställa frågor. I en stor organisation är det lätt att gömma sig i toppen av hierarkin på betryggande avstånd från massan som betalar lönerna. För att få audiens krävs vanligen att man representerar medhårsmedia. På så vis uppstår ett fruktbart symbiotiskt förhållande mellan media som får underlag till sina reportage och överheten som kan känna sig trygg i förvissningen att de aldrig kommer utsättas för besvärande frågor.

Som undersåte i Region Blekinge har jag under en tid försökt få tag i Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare och hygienöverläkare i regionen. Det har visat sig svårt via telefon eftersom Wittesjö tycks vara en upptagen man. Det som idag kallas regioner hette tidigare landsting, men efter sedvanliga sammanslagningar och ständigt tilltagande centralstyre bytte de namn till regioner. För att tillhöra en av landets minsta regioner/landskap har Bengt Wittesjö fått förvånande stort genomslag i övriga riket och figurerar ofta i riksmedia.

För några veckor sedan fick jag veta att regionen anordnar regelbundna internet-utsända presskonferenser för att rapportera om ”coronasituationen”. De brukar besökas av 3-5 måttligt entusiastiska representanter från medhårsmedia. Utmärkt. Jag mailade, ringde och frågade om skattebetalare var välkomna att närvara och ställa frågor. Det var vi inte, men vi fick gärna fylla i ett formulär med våra frågor förklarade kommunikatör Maria Gisselqvist per epost. Alla samtal besvarades för övrigt med SMS eller epost; offentlig sektor verkar inte gärna tala med folket i telefon. Jag förklarade att jag sysslar inte med frågeformulär utan vill prata med en ansvarig person för att kunna spela in samtalet. Via epost fick jag veta att presskonferensen enbart var till för ”yrkesverksamma journalister”. Men det gick också bra att eposta in frågor utan formuläret; de skulle besvaras i mån av tid.

Då kom jag på att jag är ju ”yrkesverksam journalist” för Tidningen Folkungen och därmed välkommen att närvara. Ola Ulvås, yrkesverksam journalist för LexNoxa, hade också bestämt sig för att delta. Ulvås är dessutom kretsansvarig i Blekinge för Alternativ för Sverige, ett av få politiska partier som tagit ställning emot tyranniet med covidpass.

– Måste ni sitta så nära varandra? Medborgarna kan se det. – Ja vi vill det, blir bra så.

Vi bänkade oss på första raden. Välkomnades av en man som ordnat med tekniken. Han frågade om vi verkligen måste sitta intill varandra med tanke på distansering. Måste och måste, vi trivs så. Han menade att ”medborgarna kan se det”, underförstått att det skulle se illa ut i tv. Men ja, vi ville sitta precis där och så fick det bli. I lokalen fanns också två fullt utrustade säkerhetsvakter som stämningshöjare. Snart kom kommunikatör Maria Gisselqvist in i salen; hon visade sig vara en alldeles förtjusande ung kvinna. Hon frågade nyfiket vilka vi var eftersom hon inte kände igen oss från tidigare. Vi presenterade oss med våra journalistiska meriter. Hon kände igen mitt namn från vår korrespondens.

Strax före angivet klockslag dök huvudpersonen, Bengt Wittesjö, upp på scenen. Maria Gisselqvist tog honom avsides. Det första som meddelades när presskonferensen började var att ”Idag blir det ingen frågestund i sändning utan det blir bara enskilda intervjuer efteråt.” Vi fann oss alltså sittandes på en presskonferens utan möjlighet för pressen att ställa offentliga frågor. Av inspelade tidigare presskonferenser att döma var det en alldeles ny rutin, men Gisselqvist försäkrade efteråt att ”Vi gör så ibland”.

Själva konferensen var tämligen ointressant, allt var som vanligt. Det vill säga läget är mycket allvarligt, det ser ut att bli värre, sjukvården är hårt belastad, för att skydda systemet är det viktigt att alla tar sitt ansvar och vaccinerar sig, det är elva gånger bättre att vara vaccinerad än inte, etc. etc. Några powerpoint-bilder visades och det hela var över på några minuter. Utan frågestund.

Det blev tillfälle att ställa frågor till Bengt Wittesjö enskilt (se nedan). Vi fick dock inga svar på några frågor utöver regional statistik. Det mesta var färdigtänkt i Stockholm av regering och Folkhälsomyndighet. Region Blekinge hade bara att förmedla och verkställa centralmaktens visdomar och inte försöka tänka själv. Med andra ord är manegen krattad för att avskaffa även regionerna och ersätta hela rasket med en enda stor nationell central sjukvårdsmyndighet.

Avslutningsvis bad vår kommunikatös oss nykomlingar att maila in vilka medier vi representerade. Det ska bli av så fort den här texten är publicerad. Vi ser fram emot att delta regelbundet på Region Blekinges presskonferenser om coronasituationen. Vi får hoppas att även reglerna för medverkan inte plötsligt ändras så att till exempel bara presstöds-media får närvara.

 

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

4 KOMMENTARER

  1. Märkligt att presskonferensen bara vara 5 minuter när den vanligtvis verkar vara runt 30 minuter. Tänka sig vad man kan åstadkomma utan jobbiga frågor på saker!

  2. Lustigt att de bästa journalisterna är de utan formel skolning, självlärda intresserade och drivna medborgare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här