Ekonomiska begrepp och förståelsen för ekonomiska principer har gått från att vara naturliga transaktioner i ett dynamiskt samhälle till att bli ett fikonspråk som det behövs universitetsexamina för att förstå.
I vår historia har handel varit en integral del av samhällsbygget. Det har varit centralt i bildandet av vårt välstånd. Det järnrika och skogiga Sverige gjorde oss snabbt till producenter av både virke och järn. I tidens början tillämpades byteshandel. En stock trä byttes mot en klump silver, tio kilo järnmalm mot 50 kilo mat. Precis som i datorspelet Age of Empires II alltså.
Den här typen av handel var lättförståelig för alla och vanligt folk kunde förstå utbud och efterfrågan. Den var baserad på fysiska mänskliga behov.
Med tiden utvecklades ekonomin och diverse ekonomiska redskap utvecklades. Pengar, växlar, fiatpengar, obligationer, aktier, terminer, optioner och så vidare i en aldrig sinande ström. Dagens ekonomi är så infesterad av ekonomiska instrument att vanligt folk har svårt att förstå hur ekonomin fungerar. Vi förväntas bara förvärvsarbeta och konsumera. Samtidigt finns en parallell ekonomi för experter som är uppbyggd på värdepapper, fonder, warranter, hävstångscertifikat med mera. Men även experterna har förlorat känslan för kopplingen till den underliggande verkligheten och börjat tro på ekonomiska fantasier.
Man kan placera investeringar på en skala. I ena änden spekulation på kort sikt, i den andra avkastning på lång sikt. Båda fyller viktiga funktioner. Men ju mer komplicerad ekonomin blir, och ju mer den styrs av komplicerade reglementen och centralbanker, desto mer förskjuts investeringar mot kortsiktig spekulation. Komplexiteten gör också spelplanen ojämn. Den underlättar överföringen av välstånd till dem som förstår från dem som inte gör det.
Kan man få finanskriser i en Age of Empires-ekonomi? De enda kriser som är möjliga är om skörden slår fel, omfattande epidemier eller krig. I ett samhälle där transaktionerna handlade om utbyte av varor hade det varit svårt att gå fram till trähandlaren och säga att man vill köpa 100 timmerstockar med 100 gånger hävstång. Antagligen hade samtliga som hörde den konversationen skrattat. Sådant kräver en statlig centralbank som tillhandahåller krediter och säkerheter som subventionerats av vanliga arbetare.
Även om dagens fikonekonomi är i grunden baserad på ekonomiska principer som kan härledas till Age of Empires-ekonomin så är det svårt att se kopplingen genom alla komplicerade instrument och mekanismer.
En ren bytesekonomi är en fattig och besvärlig ekonomi. Men varför inte använda det som komplement i den moderna ekonomin för att känna kopplingen till verkligheten? Och för att undvika kleptokratiska skatter? Det är också värdefullt att ha ett nätverk av människor man kan byta varor och tjänster med även om (och när) det finansiella systemet havererar nästa gång. Det går redan på övertid.