Swebbtv är något av en udda fågel i floran av fri media. Man avviker genom att vara främst videoburen. Innehållet har milt uttryckt bredd, högt och lågt. Mikael Wilgert, den drivande kraften, förstår vikten av att vara en crowd pleaser. Det fisförnämnt intellektuella bygger inga medieplattformar, även om det ofta är det som hamnar på menyn när skribenterna själva får välja.
Själv lyssnar jag gärna till samtidsbetraktarna Magnus Stenlund och Karl-Olov Arnstberg. Den senare anser jag vara den som kanske bäst förstår Sveriges förvandling och samtidigt har mod och möjlighet att dela med sig av sina tankar för en större publik. Wilgerts nyligen publicerade samtal med professor Claes Ryn om konservatismens misslyckande, var utomordentligt bra. Ryn yttrade orden ”man måste vara radikal mot det som uppenbart strider mot civiliserad samlevnad”. Ett citat väl värt att ta till sig, så konservativ man än är.
Den brokiga skaran röster på Swebbtv, såväl inbjudna gäster som ständigt återkommande samarbetspartners, är alla klassade som ”högerextremister” av stiftelsen Expo. Därmed är de lovligt villebråd och åtgärder av slaget cancel culture är att anse inte bara som behövliga, utan rentav moraliskt önskvärda. Inte minst är själva plattformen Swebbtv något som ska fällas med alla till buds stående medel.
Åsikts- och föreningsfrihet är endast för de som tänker och tycker rätt.
Inför Swebbtvs konferens för trehundratalet biljettlösande tittare och följare, skred Expo till verket. Hur kunde Skansens Restauranger/Burgviks Group (Solliden m.fl. lokaler) understå sig att sälja sitt konferenspaket till människor med fel åsikter? Expo gav sin 28 år gamla praktikant, Hedwig Gordon, uppdraget att kontakta Burgviks Group och ställa de rätta inkvisitoriska frågorna.
Resultatet blev som önskat och förväntat; Burgvik Group avbokade Swebbtv med sent varsel.
Bolagets representant hasplar ur sig att man ”sagt nej till många tidigare just för värdegrundsfrågan” och ”Vi har en svenskhistorisk miljö som är väldigt vacker i rätt sammanhang, men som kan bli inte vacker i andra sammanhang, så vi är noga med det”.
Lägg på minnet: Burgvik Group vet vad som är en vacker svenskhistorisk miljö och vilka som får vistas i den. Det är en värdegrundsfråga.
Expos praktikant är nyutkrystad ur journalistutbildningen på Södertörns högskola. Praktiken påbörjades i januari i år. Det ska böjas i tid. Ett ungt sinne ska korrumperas. Du gör detta för ett högre syfte, Hedwig. Lär dig nu. Vi vill ha ett långt och givande samarbete med dig.
Man kan undra hur Hedwig Gordons väg till Expo ser ut? Bevisade färdigheter eller en väns vän? Expo måste vara högsta vinsten i praktikantlotteriet på Södertörns högskola. Så långt bort man kan komma från en lokaltidnings bortsprungna hundar och stulna cyklar. Och nu har Hedwig fällt Swebbtv. Skedmatad i agendajournalistikens lov från start. En rimlig fråga att ställa till Södertörns Högskola är denna: anser ni att Expo sysslar med journalistik eller politik?
Folkbokföringen skvallrar om att praktikanten gavs namnet ”Hedvig” av sina föräldrar. Namnets ”v” blev sedan till ”w”. Lite häftigare. Ut med det gamla och in med det nya. En tatuerad kropp och periodvis nosring. Skateboard och graffiti verkar vara intressen. Ni kommer sannerligen som stöpta i samma form; unga, arga och snara att arbeta för att undergräva grunden för – med Claes Ryns ord – civiliserad samvaro.
Ja, sociala medier glömde du att släcka, Hedwig. Har inte VD Daniel Poohl någon typ av arbetsplatsintroduktion för ny personal? Själv har han dolt sin folkbokföringsadress, men tvekar inte att skicka 28-åriga blåbär rakt in i getingboet. För du tror väl inte att man jävlas med hundratals människor och arbetar aktivt med deplattforming utan att få fiender?
—
Omslagsbild: Holger Ellgaard, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Jag börjar undra om ”högerextremt” innebär lite av följande:
1. Försöker inte ställa in andras evenemang.
2. Försöker inte få folk att bli av med jobbet.
3. Bygger inte upp register över oliktänkande.
4. Uppmanar inte till våld, hot eller trakasserier mot oliktänkande.
5. Försöker inte censurera oliktänkande.
6. Accepterar i generella ordalag andras åsikter.
Om du instämmer i någon eller några av punkterna ovan, då är du förmodligen en person som har en helt felaktiv ”värdegrund”.