fredag, april 19, 2024
HemKulturFolkungating: Lär dig bygga ett årsförråd av mat

Folkungating: Lär dig bygga ett årsförråd av mat

På Folkungatinget  26-28 maj kommer du få lära dig hur man bygger ett hemförråd av mat.

Anmäl dig här: https://folkungen.se/folkungating-2023-den-26-28-maj

Vi lever i en högspecialiserad ekonomi. Det har både fördelar och nackdelar.

Fördelen när människor specialiserar sig på ett fåtal arbetsuppgifter är att de blir duktiga och effektiva på att utföra dem. Det blir också meningsfullt att investera kapital för att bli ännu produktivare. Om alla tillverkade sina egna skor vore det inte värt för var och en att köpa dyra maskiner för att öka sin produktivitet. När ett fåtal blir specialiserade på skomakeri och tillverkar många skor blir det lönsamt att investera i lämpliga maskiner. Specialisering gör att vi kan producera mer med mindre insats. Det skapar ekonomisk tillväxt, det vill säga materiellt välstånd. Det är grunden till att vi kan ha 8-timmars arbetsdagar, semestrar, god hälsa, lång livslängd, möjligheter för barnen att sitta av tid i skolan, bra miljö med mera.

Men det finns nackdelar med specialisering. Adam Smith, den nationalekonom som mer än någon annan lyfte fram de ekonomiska fördelarna med specialisering, var också bekymrad över de eventuella sociala konsekvenserna:

En människa som tillbringar hela sitt liv med att göra bara ett fåtal enkla handgrepp som kanske får samma eller nästan samma resultat varje gång får ingen möjlighet att använda sitt förstånd eller tänka ut sätt att övervinna svårigheter som aldrig inträffar. Han förlorar därför vanan till sådana ansträngningar och blir i allmänhet så dum och okunnig som det är möjligt för en människa att bli.

Kanske hade han rätt. Kanske har vi blivit ett folk av fackidioter. Kanske är detta en del av förklaringen till varför till och med högutbildade människor så lätt kan förmås att tro nästan vilka fantastiska dårskaper som helst.

En ur ekonomisk synvinkel större risk med specialisering är att det skapar beroende av handel. Specialisering och handel går hand i hand. Utan handel svälter skomakaren även om han är bäst i världen och kan tillverka 1000 par skor per dygn. Han kan inte äta skor. Enbart Annie Lööf sägs kunna göra det, även om ingen ännu sett det ske. Handel är ett intrikat nätverk av relationer och processer som ingen enskild människa kan överblicka. Det hindrar inte folkvalda hybrismänniskor från att lägga sig i för politiska syften trots att de inte har en susning om eller bekymmer för konsekvenserna. När de folkvalda kraschat ekonomin igen, eller förbjudit handel med en godtyckligt utvald regim som inte delar den socialdemokratiska värdegrunden, eller dragit oss in i ett stort NATO-krig – då kan den högspecialiserade excel-hjälten en dag kan finna sig stå utan försörjning. Eftersom han är så specialiserad kanske han har svårt att försörja sig på annat sätt. Vill det sig riktigt illa kan det bli svårt att få tag i mat även om man har jobb. Även butikerna har specialiserat sig till den grad att de knappt har några lager utan förlitar sig på dagliga just-in-time-leveranser. Vi har sett hur fort butikerna töms när de inte får sin daglig påfyllning.

Det finns alltså många anledningar till att i vårt högspecialiserade och sårbara samhälle ha ett förråd av mat som buffert mot svårigheter både nära och långt ifrån. Vid en kris kan du glömma hjälp från myndigheter. Sverige har ingen sådan beredskap längre. Det är full rimligt att ha ett matförråd för att klara familjens näringsbehov ett år. Det ger trygghet och sinnesfrid. Dessutom är det en bra investering med tanke på den galopperande inflationen. Att investera i mat ger bättre värdeökning än många traditionella investeringar och i kristider är det hårdvaluta för byteshandel.

Under folkungatinget kommer vi få lära oss av en av Sveriges främsta entusiaster inom konsten att bygga hemförråd. Hon kommer visa och förklara hur man börjar, vad man behöver, hur mycket man behöver, vad det kostar och svara på alla frågor du kan tänka dig. Det är föräldrars ansvar i allmänhet, och familjefäders i synnerhet, att se till att familjen inte svälter. Kom och lär dig hur du uppfyller din plikt och håller familjen trygg.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här