måndag, oktober 7, 2024
HemEkonomiFörsöker ICA-handlaren pungslå dig?

Försöker ICA-handlaren pungslå dig?

Priset på purjolök har stigit med 80 procent på sista tiden! Detta trots att det omöjligen kan kosta 80 procent mer att tillverka den. Handlarna rånar sina kunder!

Detta och liknande budskap om paprika, gurka, tomater med mera sprids på nätet. Men vad händer egentligen? Är det verkligen handlarna som, likt de folkvalda, ”aldrig låter en bra kris gå till spillo” utan passar på att skörta upp sina kunder?

Här följer ett motbevis i en enda mening som visar att det är rent nonsens. Redo?

Om handlarna godtyckligt kunde höja sina priser och råna sina kunder hade de gjort det för länge sedan.

Men de kan inte.

Vinst = (försäljningspris – inköpspris) x försäljningsvolym

Din ICA-handlare är affärsman. Han driver ingen välgörenhet. Han gör det för vinsten. Precis som alla som knegar för en lön, de gör det för vinsten. Enligt ekvationen ovan kan handlaren öka vinsten genom att sälja dyrare, köpa in billigare eller sälja mer. Inköpspriset kan han inte göra så mycket åt på kort sikt, men han kan ändra försäljningspriset när som helst. Men höjer han det så minskar försäljningsvolymen eftersom kunderna då köper mindre, alternativt går till konkurrenterna. Tvärtemot vad man får lära sig i skolan är det konsumenten som bestämmer priset. Handlaren kan sätta ett önskepris, men är det för högt säljer han inget. Det är konsumenten som med sina val bestämmer vad priset blir i slutänden.

”Ja men alla handlare höjer priset samtidigt! Konsumenten har inga alternativ, det finns ingen konkurrens. Handlarna har bildat kartell!” Återigen, om det gick så skulle de gladeligen gjort det för länge sedan. Konkurrens handlarna emellan innebär att de  snarare vill sänka priset för att ta kunder från konkurrenterna. De har ingen lojalitet, sammanhållning eller kartell som gör att alla handlare kommer respektera en sådan överenskommelse.

Så vad är det som händer? Flera saker. Nummer ett är att dina folkvalda har låtit sedelpressen hos Riksbanken gå för högvarv de senaste åren. Minns bilderna i skolboken när tyskarna betalade en skottkärra sedlar för en wurst. Var det charkgubben som ”passade på” då också? Penningflödet driver upp alla kostnader, även för handlaren och därmed driver det upp alla priser. En annan orsak är att kostnader ökar på grund av ekonomisk krigföring, bojkotter, försämrad handel. Dina folkvalda har saboterat producenternas möjligheter att köpa billiga råvaror och energi. Dessutom lägger de ner kärnkraft och bygger väderkvarnar, vilket driver upp priset på energi.

Det ÄR naturligtvis möjligt att ICAnder och MonICA har passat på att höja priserna lite extra en aning. Men det nöjet blir kortvarigt. Konkurrensen pressar alltid ner priserna till normala nivåer. Och du kan ju alltid handla hos kooperationen. Den ägs ju av konsumentföreningar och bryr sig väl inte om att göra vinst.

Nej, skulden till de höga matpriserna får du söka nån annanstans. Tips är att söka i fickorna hos dina folkvalda, deras närstående och institutioner. Vad du gör, gå INTE till dem och be dem reglera priset på mat. Då får vi svälta på riktigt.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här