måndag, april 29, 2024
HemInsändareLeta rätt på närmaste galgbacke

Leta rätt på närmaste galgbacke

Läser man historia med öppna ögon kan man konstatera att det är ovanligt med myndighetsgärningar som gynnar folket. Men vid enstaka tillfällen förekommer undantag. Ett sådant är Riksantikvarieämbetets utmärkta fornsökdatabas som återfinns på https://app.raa.se/open/fornsok/.

Genom den tjänsten kan man hitta inventerade historiska platser. Du har därmed ingen ursäkt för att inte känna till din närmsta galgbacke. Använd bara söktermen ”avrättningsplats”, och avgränsa sökningen till ditt eget härad så kommer resultatet upp på en karta. Behändigt nog bor 74 % av landets befolkning inom 10 km från en avrättningsplats.

När du väl lokaliserat den se även till att besöka den och kontrollera dess skick. Troligen är den förfallen. Människor som söker självbestämmande bör veta hur mycket arbete som behövs för att återställa dess funktion. Sådant arbete såg våra självbestämmande förfäder som en självklarhet, trots de knappa omständigheter som ofta rådde. De skulle aldrig ha kunnat tänka sig att avhända sig rätten till självbestämmande över rättssystemet.

Fram till 1734 var det häradets män som självständigt höll rättegångar (ting). Där dömde de förrädare och andra kriminella. Majoriteten av kriminella blev inte straffade med döden. Men för en förrädare var det självklart att sluta på galgbacken. Historiskt har förrädare alltid dömts till döden. Våra förfäder hade rätten att själva avgöra vilka som var förrädare, och att på lämpligt sätt ta dessa av daga.

SCB har också en sammanställning över avrättningsplatser. Kanske vill dessa två myndigheter hjälpa oss att inspireras av vår historia? Kanske tänker de att om folket minns historien så kan folket inspireras till nya stordåd? SCBs sammanställning hittar man på https://scb.se/hitta-statistik/artiklar/2021/galg-och-avrattningsplatser/

Då SCB är mer sifferfokuserat så har de räknat samman vilka kommuner som har flest avrättningsplatser, samt sammanställt dem i en topplista.

Vinnare är Falköping med tio platser, vilket kanske förvånar många. Men Falbygden är en av de äldsta bebodda platserna i Sverige. Därmed har tid funnits att över generationer ändra vanor och bygga upp nya avrättningsplatser. Falbygdens män bör därmed inte vara sturska över sin vinnarplats. Man inte kan vila på gamla lagrar. Istället ska äras de som i nuet agerar för frihet och självbestämmande!

  • 10: Falköping
  • 9: Kristianstad, Linköping, Norrköping
  • 8: Växjö, Gotland
  • 7: Uppsala, Vadstena, Ljungby
  • 6: Tierp, Hallsberg, Eksjö, Sala, Norrtälje, Örebro

På delad andraplacering med nio avrättningsplatser vardera kommer skånska Kristianstad, samt östgötska Linköping och Norrköping. Då Vadstena kvalar in på delad fjärde plats med sju avrättningsplatser kan man fundera på om det är särskilt oklokt att förarga östgötar.

Detta bör även gälla upplänningar då de har lyckats få in tre och en halv orter på fem-i-topp. Uppsala (sju platser), samt Tierp, Norrtälje och Sala med sex vardera. Sala räknas som en halv, då större delen av orten ligger i Västmanland.

Förvånande är dock att Dalarna inte kvalar in på listan, då de troligen har varit vår mest upproriska, och därmed mest självbestämmande landsdel. Kanske var dalkarlarna så farliga att förrädare och andra kriminella inte vågade sig dit? I så fall är Dalarna vårt bästa föredöme och visar hur vi bör handla ”I fädrens spår för framtids segrar”!

Tankred, Marieberg

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här