Hagfors är en liten värmländsk kommun norr om Karlstad, med 11 500 invånare. Likt många andra kommuner bildades den i 1971 års kommunreform och då genom sammanslagning av Hagfors stad med ett antal småkommuner. De senaste 60 åren har befolkningsmängden halverats i det område som idag motsvaras av Hagfors kommun. Från bildandet fram till mandatperioden 2014-18 har Hagfors styrts av socialdemokraterna.
Ja, före det också. S-makten sträcker sig 70 år tillbaka i området. Ingen nu levande människa hade 2018 något minne av något annat än ett rött styre i kommunen. Det är den märkligaste sak: det självpåtagna enpartistyret överlevde decennier av befolkningsförskingring.
Men man överlevde inte valet 2018.
Sommaren före valet bildades ett nytt parti – Oberoende realister. En folkomröstning om förändring av skolverksamheten i Hagfors hade annordnats och kommunpolitikerna körde sedan över folkviljan, genom att besluta i fullmäktige tvärtemot folkomröstningens resultat. I efterdyningarna av detta bildade vreda kommunmedlemmar partiet.
I kommunvalet 2018 fick Oberoende realister 36% av rösterna och de socialdemokratiska politikerna fick packa sina pinaler och lämna kommunhuset.
Har du aldrig hört talas om detta? Det är inte så konstigt. Makten vill inte att du ska känna till det.
Kommunen är på många sätt grunden för politiken i Sverige. Det är där de gamla partierna har sin organisation. Där rekryterar man nya medlemmar, såväl som finner medlemmar som kan bli företrädare och göra politisk karriär. Det kommunala partistödet göder verksamheten.
Skulle det sprida sig en upprorskänsla likt den i Hagfors, skulle fler kommuners oppositionellt sinnade invånare ta efter värmlänningarnas exempel. Alltså är riksmedia tämligen tyst om fenomenet Hagfors. Därför har du aldrig hört talas om saken.
Hagfors är nu inte ensamma. Jag roade mig med att ställa två frågor till mig själv: i vilka kommuner har den s.k. 7-klövern lägst stöd i kommunalvalet, samt i vilka kommuner har riksdagspartierna lägst stöd i kommunalvalet? Notera att i den senare frågan ingår SD, medans de i den första inte gör det.
Den kommun i landet där stödet för riksdagspartierna är lägst i kommunalvalet, är just Hagfors.
Så här ser det ut (riksdagspartiernas samlade valresultat anges efter kommunnamnet):
- Hagfors 63,5%
- Nykvarn 69,4%
- Perstorp 70,0%
- Lysekil 72,3%
- Jokkmokk 74,5%
- Pajala 74,9%
- Vaxholm 75,0%
- Göteborg 77,3%
- Båstad 77,5%
- Vadstena 77,7%
- Boden 78,2%
- Kiruna 80,1%
- Haparanda 80,3%
- Dorotea 81,1%
- Sollefteå 81,2%
- Åre 81,3%
- Norberg 81,5%
- Vetlanda 81,7%
- Nora 82,0%
- Bollnäs 82,1%
Tittar vi istället på de 20 kommuner där 7-klövern har lägst stöd i kommunalvalet, så ser det ut så här.
- Perstorp 51,1%
- Nykvarn 53,9%
- Hagfors 56,1%
- Hörby 57,1%
- Lysekil 57,8%
- Bromölla 60,3%
- Svedala 62,1%
- Klippan 63,7%
- Sjöbo 65,3%
- Bjuv 65,5%
- Svalöv 65,9%
- Bollebygd 66,1%
- Sövesborg 66,1%
- Hässleholm 66,4%
- Örkelljunga 66,8%
- Trelleborg 66,9%
- Skurup 67,3%
- Jokkmokk 67,8%
- Svenljunga 68,1%
Att det ser ut som det gör ovan, beror förstås på att det i dessa kommuner har bildats lokala partier som blivit framgångsrika, samt att det i vissa kommuner finns både starka lokala partier och ett starkt stöd för SD. Det finns också ett tydligt geografiskt mönster. Det är i rikets sydligaste del man framförallt finns de kommuner där 7-klövern har lägst stöd. För de flesta överlappar det nog med intuitionen.
Mindre intuitivt är att det i top20-listan över kommuner där riksdagspartierna har lägst stöd, återfinns så många kommuner i övre delen av Norrland. Man kan dra två slutsatser av det; det finns ett lokalt missnöje med S och SD är inte ett attraktivt alternativ. Dorotea kan illustrera detta: där fick S 32,4%, det lokala partiet ”Dorotea kommunlista” 18,5% och SD endast 5,6%. Eftersom S i riksdagsvalet fick 43,8% i Dorotea, kan man tro att samma väljare som är missnöjda med S lokalt, fortsätter att rösta på partiet i riksdagsvalet. Ett bisarrt självskadebeteende.
Vi närmar oss alltså en situation där vi kommer att ha en eller flera kommuner i riket, där 7-klövern i kommunalvalet har stöd av en minoritet av kommunens väljare. Perstorps kommun nådde nästan dit i valet 2018.
Sprid kunskapen om att det finns exempel i riket på en kommun där invånarna fick nog, återerövrade den lokala makten och sparkade ut de korrupta traditionspolitikerna ur kommunhuset!