fredag, mars 29, 2024
HemPolitikPåsk, bildägg och vikten av traditioner

Påsk, bildägg och vikten av traditioner

Vi är mitt i påskveckan. Det är en högtid som i vår kultur är en sammanfogning av minst tre ursprung. Dels det hedniska firandet av vårens och livets återkomst med alla dess fruktbarhetssymboler som harar, ägg och knoppande kvistar. Dels den gammaltestamentliga traditionen av Israels folk som genom sin Guds kraft befriades ur slaveriet i Egypten. Dels den nytestamentliga kristna traditionen av Jesus död och återuppståndelse till livet. Alla tre högtidlighåller i någon form livet och friheten.

Är våra fäders traditioner och rötter viktiga? Inte om man ska tro våra folkvalda. Samtidigt som de föraktfullt talar om ”töntiga saker som midsommar och sånt” hyllar de den ”svenska traditionen ramadan”. Men när hade de folkvalda senast rätt om något? Man gör bäst i att ignorera. Tradition kommer av tradera, vilket betyder överföra. Här handlar det om att överföra värderingar och kunskap från en generation till nästa.

Israeliterna fick en strikt befallning att varje år på fjortonde dagen i första månaden fira påsk till minne av sin träldom och befrielse och överföra historien om detta till sina barn. De fick ett löfte att om de gjorde det skulle de alltid få behålla sin frihet. Logiken var att om barnen fick lära sig hur man hamnar i fångenskap skulle de till varje pris undvika att leva så att det hände igen. Gamla Testamentet i ett nötskal handlar om hur folket ignorerade befallningen att tradera och istället valde att leva så att de till slut blev invaderade, våldtagna, utbytta, utplånade och förslavade. En episod berättar om hur kung Josia år 621 fKr. bland all bråte i templet hittar den gamla lagboken och föreskrifterna om påsken. Han blir förskräckt och ställer till reformation och ett påskfirande som man inte sett maken till sedan befrielsen. Men då var det redan för sent.

Den som tänker efter lite inser att traditioner har en viktig konserverande och samhällsbevarande funktion. De binder oss till våra rötter vilket ger oss stabilitet när ideologernas giftiga vindar stormar och försöker blåsa oss hit och dit. Det är därför Solsjenitsyn sa ”För att besegra ett folk behöver man kapa dess rötter.” Inte konstigt att den västerländska civilisationens fiender jobbar hårt på att avskaffa och pervertera våra traditioner.

Exemplen är många. Jul kallas allt oftare vinterfest. Lucia har förvandlats till en mångkulturell transsexuell kamp om vilken minoritet som ska få bära kronan. Vår tid räknas numera inte längre före och efter Kristus utan före och efter ”vår tideräkning”, eller CE för ”common era” på engelska. Det är följdriktigt att även påsken, kristenhetens viktigaste årstid, ska kastreras. Ibland utmynnar beröringsskräcken och ängsligheten i språklig komik. Tänk att få vara en fluga på väggen under ICA-butikens personalmöte där personal från alla delar av världen, med alla tänkbara hudfärgskombinationer och sexuella inriktningar kliade sig i huvudet för att klura ut ett neutralt ersättningsord för påskägg. Ty även om man inte vill vara så mossig att man marknadsför kristna traditioner vill man så klart inte gå miste om kommersen. Helst inte Gud, men gärna Mammon.

Den som månar om sitt land och folks framtid bör fira alla traditioner och högtider han kan komma åt och tradera dem till sina barn. Dansa runt gran, skänk klappar, pynta julbock, dekorera med jesusbarn, klä dina barn till luciatärnor, stjärngossar, res majstång, ät sill, dansa små grodor, spöka ut barnen till påskkärringar och dela ut kort, måla och göm ägg.

Påsken är livets och frihetens högtid. Ta det lugnt på långfredag och önska glad påsk på söndag. Här ett tips på en sida om hur vi firar våra högtider.

Folkungen önskar en fin och tänkvärd påsk. Och du, ta det lugnt med bildmusten!

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

2 KOMMENTARER

  1. Jag är relativt ung och har växt upp i det historielösa sverige. Inte nog med det, det lilla jag har hört om Sverige historia är mest hån.
    Tack vare internet så har jag börjat kunnat rekonstrukturera min bild av Sveriges historia. Det är så sorgligt att tänka på hur mina förfäder slet och kämpade, bara för att vi ska sitta här med våra nonchalanta attityder till livet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här