lördag, juli 13, 2024
HemKulturSå funkar sluttande plan

Så funkar sluttande plan

Det börjar bli uppenbart för allt fler att covid-19 handlar mer om social kontroll än om virus, vacciner och hälsa. Även bland somliga som förespråkat ”hårdare tag” och mer statliga befogenheter i kristider börjar man höra nervösa uttalanden som ”Ja fast jag ville aldrig att vi skulle få vaccinpass”, ”Tvångsvaccinering som i Österrike är nog inte rätt väg att gå”, ”Vad händer i Australien egentligen?!”

Ja, det är sånt somliga varnade för under spe och hån om ”konspirationsteorier”. Och vi har varnat för betydligt mer, somligt som nu börjar torna upp sig som mörka moln vid horisonten. EU driver på för obligatorisk vaccinering av alla undersåtar i hela unionen. Det skulle bli ett bryskt uppvaknande för många godtrogna.

Hur kan somliga förutspå framtiden men andra inte? Det är nog en gåva, eller förbannelse, som vissa är utrustade med i högre grad än andra. Att vara profet handlar till stor del om att känna igen ett sluttande plan när det står mitt framför näsan.

Det finns en besserwissersida på nätet som heter Your Logical Fallacy is. När någon har fel på internet kan man enkelt och bekvämt dela en lämplig länk till sidan så fattar den skyldige direkt hur fel han har och slutar genast att ha fel. Här är några exempel:

https://yourlogicalfallacyis.com/strawman
https://yourlogicalfallacyis.com/ad-hominem
https://yourlogicalfallacyis.com/appeal-to-emotion

Det finns åtminstone ett fall på sidan som strikt talat visserligen är ett logiskt felslut men som man ändå inte bör förkasta, och det är just det sluttande planet:

https://yourlogicalfallacyis.com/slippery-slope

Innebörden är sålunda:

Ett sluttande plan är när du påstår att ”om vi tillåter A så kommer till slut Z inträffa, därför ska vi inte tillåta A”. Problemet med detta resonemang är att det undviker den faktiska frågan och istället flyttar uppmärksamheten till extrema hypotetiska utfall. Eftersom inget bevis presenteras för att visa att det kommer ske är detta felslut av samma slag som vädjan till känslor genom att utnyttja rädsla. Argumentet är byggt på en grundlös gissning. Exempel: Colin Closet hävdar att om vi tillåter homosexuella att gifta sig kommer det tids nog bli tillåtet att gifta sig med föräldrar, bilar, ja till och med apor.

När det gäller logiska resonemang brukar Aristoteles syllogismer räknas som en av det västerländska tänkandets största framsteg. Syllogismer är logiskt exakta. Exempel:

Premiss 1: Svenskar är vita (S => V)
Premiss 2: Anders är svensk.
Slutsats: Anders är vit.

Utifrån premisserna ovan kan vi inte säga något om andra nationaliteter. Om vi till exempel tar en norrman så säger premisserna inget om vilken färg han har. Han kan vara vit, brun, röd, gul – vi vet inte. Utifrån premisserna kan vi inte dra slutsatsen att han är vit, men andra kunskaper som vi har från verkligheten säger oss att det är sannolikt. (Vi kan däremot med full logisk precision dra den omvända exakta slutsatsen att om Mofasa inte är vit, utan till exempel svart, så är han inte svensk.)

Med det sluttande planet förhåller det sig som med norrmannens hudton. Det är fullt rimligt, och användbart, att använda sig av sluttande plan för att göra kvalificerade gissningar om framtiden. Som hjälp för detta har vi externa discipliner som historia, människans natur och nationalekonomisk teori.

Inget är nytt under solen. Alla politiska idéer har prövats många gånger och resultaten är ofta likartade. Man kan inte med logikens regler förutspå att kommunism även nästa gång kommer leda till koncentrationsläger, nackskott och kannibalism. Det kan ju hända att just denna gång råkar populasen vara änglar och de styrande ärkeänglar. Men efter så många historiska försök är det ändå mest troligt att det blir kannibalism igen.

Ett annat historiskt mönster uppstår när man ger politiker makt för händelse av ett nödläge, eftersom man därmed ger incitament att skapa nödläget för att få makten. Se till exempel pandemilagen. Med ”omikronvarianten” tycks covid-viruset närma sig evolutionens slutfas, där smittsamheten är hög men farligheten låg. Det är den vanliga evolutionen hos virus. Icke desto mindre går skräckpornografin på högsta volym i regimens och närstående medier, allt för att kunna roffa åt sig ännu mer av undersåtarnas frihet med nya lagarna och myndigheter.

Ett annat mycket tydligt historiskt mönster är att makt tenderar att koncentreras och distanseras allt längre ifrån folken. Det är vad vi kallar globalism. Överheten har ofta mer gemensamt med varandra över statsgränserna än med dem som gett dem sitt förtroende att företräda deras intressen. Istället skapar regenterna allianser, nya myndigheter och maktstrukturer allt längre över undersåtarnas huvuden och gör sig allt mer oåtkomliga. De säljer in det med vackra ord och löften som Agenda 2030, en grön, ren, rättvis värld fylld med kum-baya som är fri från fattigdom och sjukdomar. På vägen till den utlovade tryggheten förlorar vi vår frihet.

Nej, logiskt sett behöver inte våra farhågor infrias till 100 procent längs det sluttande planet. Men kännedom om historiska mönster, om mänskliga drivkrafter och nationalekonomi kan hjälpa oss att se faror i god tid för att kunna kväsa dem i sin linda och luta planet åt andra hållet.

Fortsätt läsa och dela Folkungen för att hjälpa oss vända saker rätt.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

6 KOMMENTARER

 1. Bäste herr Bernpaintner!
  Mästerlig analys som vanligt och helt korrekt om hur viktigt det är att ligga steget före. För min del kan jag säga att science-fiction litteratur och dystopiska noveller, tillsammans med satir, komedi och popmusik har lärt mig att se framåt med kritisk blick. Som gammal synthpopare vill jag tipsa om Pet Shop Boys – Integral från 2006, som en reaktion på Identity Cards Act från New Labour.
  https://m.youtube.com/watch?v=61ocE12lWOs

  Mycket nöje!
  Martin Philip

 2. Lika bra skrivet som alltid Klaus – När ser vi dig nästa gång i Swebbtv för att predika frihet och österrikisk nationalekonomi? Ni behöver synas mer i debatten för att tränga igenom system- och regimmedias ridåer. Folkungen är ett mycket bra initiativ!

 3. Intressant och bra skrivet. Skulle gärna läsa en analys av 2030 och se om du även efter en djupare analys tycker att det är kum-baya. Man måste dock läsa den riktiga versionen av agendan och inte den populistiska versionen som länder är skyldiga att publicera och sälja in som miljö-utopi. Vad står det mellan raderna, vad avses egentligen med ” Government may take extreme measures to obtain….” Kul om ni kunde analysera det och vad är egentligen syftet med agendan? Återigen tack för intressant läsning!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här