Kista bibliotek är inhyst i Kista Galleria. Det är en av Stockholms största gallerior. När den var som populärast var man besöksledande i Sverige. Dagtid fylldes gallerian av Ericssons tjänstemän. Kvällstid dominerades besökarna av invandrare från intilliggande förorter. God mat, biograf och ett rikt utbud av butiker. Väl tilltagna öppettider.
Sen kom corona. Tjänstemännen arbetade hemifrån och har sedan fortsatt med det. En hög andel av dem har bytts ut mot influgna indier. Butikerna fick problem. Akademibokhandeln stängde igen. Allt fler lokaler står tomma. Att de är tomma döljs på ett smakfullt sätt med stora reklamskyltar. Senast att vika ned sig var Ö&B.
Man vet att det går åt fel håll när Ö&B stänger.
Saken ska inte missförstås. Gallerian är inte en fallen basar i stil med vad som finns i Flemingsberg. Det är fortfarande rent och fräscht. Utbudet butiker är väl ok. Tydligt är ändå att utvecklingen inte går åt rätt håll.
Det svenska inslaget krymper alltmer. Då krymper också köpkraften hos besökarna.
För att nå biblioteket åker man rulltrappa en våning upp. Närmsta grannen är gymmet SATS. Biblioteket är stort och det är högt i tak. Ändå finns där påfallande få böcker. Stora öppna ytor präglar lokalerna. Mer lämpade för dans än för läsning. Inredningen är modernistisk och trots att det tydligt finns besökare i biblioteket, är avståndet mellan dem väl tilltaget.
Det är uppenbart att lokalerna är överdrivet stora och ineffektivt utnyttjade.
Inte en enda av besökarna är svensk. Här finns böcker på somaliska, ryska, arabiska, kurdiska och en uppsjö andra språk. ”Ny i Sverige” står det på en hyllsektion.
Själva entrén till biblioteket är dörrlös, då den ligger i gallerian. En tämligen bred passage leder besökaren in i lokalerna och jämte denna finns en fotoutställning över Kistas historia. På motstående vägg finns endast en utsmyckning. En infoskylt signerad ”Stockholms Stad” visar en svensk man i 30-årsåldern som sitter framför en PC. En ung kvinna iförd slöja står böjd över hans axel och tittar in i datorskärmen. Överst står följande text att läsa: ”Behöver du hjälp med mail, sms eller Skype? Eller har du andra digitala problem? – Låt en IT-värd hjälpa dig!”.
I mindre text underst i bild förtydligas följande: ”IT-värdar är unga nyanlända i Sverige. De har en grundläggande IT-utbildning i digital teknik, och kan hjälpa dig i dina frågor kring surfplattor och smartphones.”
Inga förtydliganden i världen kan tvätta bort budskapet som bilden förmedlar: den intelligenta och kunniga invandraren från Långtbortistan hjälper den dumma svensken.
Tidskrifter finns det här precis som i andra bibliotek. Expo och ETC bara råkar stå jämte varandra i hyllan. Här återfinns också ”Värlshorisont” (Svenska FN-förbundets tidning), QX (homotidning) och Ordfront. Konservativa tidningar saknas helt, men bibliotekskatalogen visar att det faktiskt finns en familjetidning:
“Sayyidatī Sayidaty : arab family magazine”.
Expos tidning är fascinerande. Drygt 60 sidor lång och alltihop handlar om antirasism och antifascism. Sida upp och sida ned med text som förmedlar ett enda budskap: rasismen är överallt. På två uppslag presenteras Elon Musk. Hans plattform – tidigare Twitter, numera X – beskrivs som en ”superspridare av rasism, hbtqi-hat och konspirationsteorier”. Expo lånar alltså in coronomedicinska begrepp (”superspridare”) för att beskriva att människor tillåts ropa i det digitala rummet. Åsikter blir till virus.
Vem är det egentligen som är konspirationsteoretiker? Vem lånar från ett svunnet 30-tal?
På ett mångkulturellt bibliotek där besökarna i stor majoritet är utomeuropéer, måste väl ändå viss konservatism slå igenom? Transvestitläsning för de mindre barnen fungerar väl inte här? Jodå. Facebook vet besked och sidan ”Bland drakar och dragqueens” visar att dragartisten ”Inga Tvivel” besökte Kista bibliotek för sagoläsning så tidigt som i mars 2018.
Biblioteket har 78 böcker i kategorin ”barn och unga” som taggats med ”hbtqi”.
En sökning i katalogen på ordet ”sadism” ger träff. Boken heter ”Vill du ha stryk?”.
I kommentarsfältet under inlägget om Inga Tvivel uttrycker en kvinna sin uppskattning över sagostunden. Det var magiskt! Hon är politisk sekreterare hos socialdemokraterna i Region Stockholm. Och hon är doktor; disputerad folkhälsovetare.
Inlägget har fått 72 likes. Fler än 60 av dessa har getts av kvinnor med svenska namn.
Här konvergerar samtidens tokerier. Arkitektritade lokaler. Illa utformade och – som vanligt i offentlig sektor är – ineffektivt nyttjade. Det svenska är borta. Ingen känsla av svenskt litterärt arv finns här. Ingen reproduktion av vår kultur. Inte mitt bibliotek. Andras bibliotek.
Här finns inget bildningsideal. Ingen intellektuell miljö. Däremot erbjuds hjälp med det triviala. Som vanligt är det någon annan som betalar.
Bibliotek har samlat, ackumulerat och förvaltat kunskap, poesi och skönlitteratur i sekler. Som verksamhet har biblioteket tusenåriga anor. I Sverige är det nu i händerna på kulturrevolutionärer och finansieras genom stöld från invånarna.