I Bergsjö socken i Hälsingland hölls sockenstämma fredagen den 18 mars 1881. Följande ärenden stod på dagordningen:
- Utbyggnad av fattighuset.
- Nytt konstverk i form av en manshög penis till att pryda kyrkbacken.
- Mottagande av 50 afghanska gossebarn i åldrarna 30-50 år.
- Klimatomställning och anpassning till Agenda 1930.
Prosten Olsson är ordförande.
Prosten: Tack för att ni alla kunde komma, vi har viktiga frågor att dryfta idag. Vi har fått trångt i fattigstugan på sistone. Den behöver byggas ut. Pengar för virke, spik och takpannor finns i sockenkassan. Kan ledarna för rote ett, två och tre samla sitt manskap nästa lördag för att bygga?
Andersson och Pettersson och Lundström (i kör): Det ordnar vi!
Prosten: Vi har fått ett erbjudande från en internationell organisation om att sätta upp ett konstverk på kyrkbacken. Det föreställer en stor manslem. Det kostar oss ingenting, de betalar allt.
Handlare Karlsson: Va?
Prosten: Statyn har ett namn också, vänta ska leta… “Penetrera Patriarkatet”.
Åkare Åkesson: Ha ha, prosten behagar skämta? Ska barnen behöva se slikt?
Prosten: Erbjudandet är på riktigt och vi bör naturligtvis betacka oss för dylik subversion. Ville bara ha rådets åsikt.
Åkesson: Jag kan nog tala för alla här, prosten har vårt stöd: Avslås. Någon emot?
Prosten: Utmärkt. Nästa punkt på dagordningen. Vi har fått en hemställan ifrån en intresseorganisation i Bryssel om att ta emot, härbergera, utfordra, utbilda, sjukvårda och kriminalvårda 50 pojkar från ett fattigt land långt borta som heter Afghanistan.
Andersson: Vad har vi för nytta av dem? Vem ska betala?
Prosten: Nytta och nytta. Det är en humanitär insats. Bryssel lovar att det blir en vinstaffär för oss längre fram. Det skulle i så fall betalas av socknens invånare. Vi får bygga hus åt dem, anställa flera läkare, lärare. Sen behöver de fickpengar och nya kläder också.
Pettersson: Afghanistan? Pratar de svenska? Varför är det bara gossebarn?
Prosten: De riskerar att behöva göra värnplikt i sitt hemland. Vi får anställa svensklärare åt dem.
Lundström: Värnplikt? Som vi har här?
Åkesson: Jag hörde att grannsocknen, Jättendal, tog emot tio såna “barn”. De gjorde kaos med hela byn och var svåra på töserna. Byn skickade hem dem till Långtbortistan. Aldrig att vi betalar för dylikt. Jag vägrar! *Slår näven i bordet*
Prosten: Det tycks vara dåligt med entusiasm för förslaget. Som goda kristna hävdar jag att vi först och främst har ansvar för våra egna familjer och barn. Vi får inte utsätta våra egna för onödiga risker. Förslaget avslås.
Karlsson: Det var det dummaste förslag jag har hört. Att ens ta upp det på stämman. Har du mer dårskap att ta upp eller kan vi gå hem?
Prosten: Nja, en till bara. I New York i Amerika finns en annan intresseförening som menar att all ved vi eldar gör att jorden håller på att bli överhettad. Vi har fortfarande tio år på oss att hejda katastrofen. Vi behöver bara sluta elda med ved. Föreningen har något de kallar Agenda 1930 som går ut på att de tar kontrollen över våra skogar för att hjälpa oss med omställningen.
Andersson: Överhettad??? Vi har haft kyla och blöta flera somrar i rad. Vi svälter. Får vi mer värme så lever vi bättre. Och vad menas “sluta elda med ved”? Hur ska vi få värme i stugorna?
Prosten: De föreslår en “värmeskatt”. Alla betalar 100 riksdaler per år till en global fond som de erbjuder sig att förvalta. Där kan man söka bidrag och få ut 50 riksdaler för att bygga en väderkvarn till stugan, med virke från deras skog. Kvarnen alstrar värme med friktion. När det blåser.
Lundström: Är prosten full? Aldrig förr har jag hört så många dumma förslag på en och samma dag. Självklart bygger vi ut fattigstugan för våra gamla, men förargelseväckande fallosar, fräcka främlingar och att frysa om fötterna betackar jag mig för.
Prosten: Det tycks mig som att det blir unisont avslag även i den sista frågan. Det är inte lätt att få igenom stora idéer i socknen. Glädjande. Då ses vi i kyrkan på söndag och nästa lördag vid fattigstugan!
Hej.
Som saga är den ju roande.
Hur det verkligen gick till kan du hitta i protokollen från den tiden. Bara att leta i arkiven: kyrkoarkiv, landsarkiv och kommunarkiv.
Sockenhjon, rotegång och annat dylikt t ex, så som det var när frivillig givmildhet skulle klara fattigvården. Den som kan sin historia vet hur dåligt det fungerade.
Annars hette det mellan 1862 och 1954 kommunalstämma. Därmed inte sagt att jag motsatt mig dess återinförande.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare