Plastsossarna Anders Sundström och Anna Hallberg
Vid riksmötets öppnande den 10 september 2019 presenterade Stefan Löfven tre nya ministrar: Ann Linde, Eva Nordmark och Anna Hallberg. Den sistnämnda utnämndes till ”utrikeshandelsminister” och var helt okänd i politiska sammanhang. Massmedia förvånades. Hallberg presenterades som tre saker: bördig från Trollhättan, tidigare VD för statliga riskkapitalbolaget Almi samt sambo med den tidigare sosseministern Anders Sundström.
Precis som Göran Persson, lämnade Sundström rikspolitiken under 00-talet. 2004 blev han VD för Folksam och fortsatte därefter en karriär inom bank och näringsliv. Före det rikspolitiska inträdet var Sundström kommunalråd i Piteå kommun. Han blir 72 år i juli och är fortfarande aktiv i näringslivet. Tidningen Proletären skrev elakt under rubriken ”Sossar i finanskapitalets tjänst” så här om Anna Hallberg:
”Anna Hallbergs erfarenhet av riktigt arbete begränsar sig till ett sommarjobb på Saab i hemstaden Trollhättan. Lika kort är hennes erfarenhet av politisk verksamhet: hon blev socialdemokrat timmarna efter att hon tillfrågats om ministerposten av Stefan Löfven.”
Kommunister pekar inte sällan träffsäkert på saker som hyckleri och korruption. Mindre skickliga i tanken är de när fungerande lösningar ska föreslås.
Sundström sprätter pensionspengar, köper gruva med Harald Mix
Kaunisvaara ligger i Pajala kommun och där startade det kanadensiska bolaget Northland Resources en gruva 2012. Järnmalm bröts i ett dagbrott. Fallande stålpriser gjorde att gruvverksamheten omgående fick ekonomiska problem och bolaget gjorde 2014 spektakulär konkurs. En av förlorarna på konkursen var Folksam under Anders Sundströms VD-skap. Försäkringsbolaget hade investerat 25 miljoner dollar i gruvbolaget och förlusten summerades till 134 Mkr.
2016 avslöjades att Swedbank köpt in 11 gruvmaskiner och leasat dessa till Northland Resources. Enligt SVT gjorde Swedbank inga anspråk på maskinerna i samband med konkursen. Senare ska banken ha försökt sälja dem på andrahandsmarknaden. Det är oklart vad Swedbank förlorade i pengar på sitt engagemang i gruvbolaget. Säkert är att Anders Sundström tvingades lämna ordförandeskapet och Swedbanks styrelse våren 2016.
2017 överlät Northland Resources konkursförvaltare i ett avtal verksamheten till bolaget Abecede AB, sedermera omdöpt till Kaunis Iron AB. Bakom Kaunis Iron stod ett 80-tal investerare som gick in med totalt 540 Mkr för att starta upp verksamheten igen. En av investerarna var Anders Sundström, som blev Kaunis Irons styrelseordförande och är så ännu idag. Hans ägarandel uppskattades av Affärsvärlden till 21 Mkr år 2022.
En annan investerare var Harald Mix. Okänd för de flesta. Mannen som varit delaktig i grundandet av både batteritillverkaren Northvolt och H2 Green Steel. Det senare bolaget bildades 2020 och ska precis som statligt kontrollerade Hybrit tillverka fossilfritt stål.
Sossenätverket hjälper Sundström med trilskande myndigheter
Tre dagar efter Stefan Löfvens tillkännagivande av Anna Hallberg på posten som utrikeshandelsminister, skriver Expressen följande i en artikel:
”Sveriges nya utrikeshandelsminister, Anna Hallberg, kopplas till en ifrågasatt gruva i Norrbotten som anmälts för miljöbrott, kan Expressen avslöja. Gruvan har flera gånger misstänkts för miljöbrott och anklagats för att bryta mot sitt tillstånd. Trots att bristerna påtalats flera gånger driver Kaunis Iron AB gruvan utan åtgärder – med stöd av Hallbergs sambo Anders Sundström, tidigare S-minister. Nu har Naturvårdsverket tröttnat och kräver att gruvbolagets tillstånd ska dras in.”
Tidningen avslöjar att Hallberg sitter i styrelsen för sin sambos investmentbolag Anders Sundström Invest AB och därmed är kopplad till gruvan. I artikeln framgår att gruvan sänkt grundvattennivån med 16 m. Huruvida verksamheten ska få bedrivas är föremål för en rättslig prövning i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
Inte bara Naturvårdsverket har varit i konflikt med Anders Sundströms gruvbolag. Sommaren 2017 är han på krigsstigen mot Länsstyrelsen, som enligt hans förmenande sätter käppar i hjulen för verksamheten. Landshövdingen i Norrbotten vid denna tid – den tidigare S-politikern Sven-Erik Österberg – kommenterar saken med att inga undantag från miljöbalken kan göras.
Den 9 november 2017 meddelar massmedia att regeringen Löfven avbryter Sven-Erik Österbergs förordnande som landshövding i Norrbotten. Han utses istället till landshövding i Stockholm. I Norrbotten efterträds han av Björn O. Nilsson, tidigare företagsledare, biokemist och framgångsrik friidrottare – inte politiker.
Mark- och miljödomstolen lämnade sedermera tillstånd till Kaunis Irons verksamhet.
Sossen Lena Erixon ger dispens för gruvtransporter på dödens väg
Malmen från Kaunis Irons gruva går med vägtransport till Svappavaara, där omlastning till Malmbanan sker för vidare transport till Narvik och världshaven. Gruvbolaget fick tidigt dispens att köra ekipage om 90 ton. Fordonsparken omfattar 25-30 lastbilar och dessa kör ca 90 lass per dygn. Redan under de två första åren av Kaunis verksamhet inträffade flera svåra trafikolyckor med malmbilar inblandade. Den värsta olyckan skedde 2019, då 6 schweiziska turister omkom efter att ha kommit över i fel körfält och kolliderat med en malmbil. Det skedde i en kurva vars brister lokalbefolkningen uppmärksammat Trafikverket på, utan att myndigheten vidtagit åtgärder. Saken valsades genom media och SVT:s Uppdrag granskning.
Hösten 2020, ett år efter Uppdrag gransknings pressande av Trafikverket, meddelas att drygt 1,1 miljard kr ska läggas på förbättringsåtgärder på vägsträckan. Av dessa ska Kaunis Iron bidra med 127 miljoner kr.
Kaunis Iron får dispenser, tillstånd och de offentliga investeringarna går bolagets väg. Döda turister glöms snabbt.
Vid denna tid var Lena Erixon generaldirektör för Trafikverket. Tidigare har hon varit dito för FMV och ordförande i Arbetsförmedlingens styrelse. Utnämnd av socialdemokratiska regeringar. I egenskap av generaldirektör för FMV var hon inblandad i vad SvD beskriver som en ”räddning av den svenska ubåtsverksamheten”. Tidningen skrev i september 2015 – inte ens en månad efter att Lena Erixon slutat på FMV – så här:
”I tre år var Lena Erixon mest förknippad med Gripen-plan och ubåtar. I det senare fallet tog hon i med hårdhandskarna och tvingade i praktiken tyska Thyssen Krupp att sälja den svenska ubåtsverksamheten vid Kockums till Saab. På Thyssen Krupp var man förstås inte glada. Men på svensk sida hyllades Lena Erixon snarast som en hjälte som lyckats rädda den svenska ubåtsverksamheten – en extremt viktig del av försvaret – från nedläggning.”
Efter 6 år som generaldirektör för Trafikverket, slutar Lena Erixon i december 2021. Våren 2022 tillträder hon som ledamot i SAAB:s styrelse. Ville vapentillverkaren ha Lena Erixons ubåtsexpertis eller hennes misstänkt goda kontakter med socialdemokratin?
Parallellt är Erixon styrelseordförande i statliga Akademiska Hus, vars uppdrag är att försörja svenska universitet och högskolor med lokaler.
Stefan Löfven och Sten Tolgfors som konsulter och lobbyister
Med ett år kvar till valet 2022 tillkännagav Stefan Löfven i sitt sommartal att han hade för avsikt att avgå. Så skedde också och tystnaden lade sig kring hans person. Någon enstaka gång dök han upp i media med lösa påståenden om en hägrande FN-karriär, men ingenting hände egentligen. I juni 2023 blir det känt att Löfven ska bli konsult på Rud Pedersen Public Affairs. Det är samma bolag som absorberade den moderate försvarsministern Sten “tomhylsan” Tolgfors, efter dennes avgång 2012. “Tomhylsa” är ett nedsättande öknamn på vapenvägrare och en sådan var Tolgfors. Det hindrade inte hans karriär som försvarsminister.
När det blev känt att Tolgfors gick till Rud Pedersen Public Affairs, skrev Aftonbladet:
”Sten Tolgfors avgick som försvarsminister i samband med Saudiaffären. Nu går han vidare till en ny tjänst – som chef och delägare i affärskonsultfirman Rud Pedersen, med vapen- och säkerhetskoncernen Saab som kund.
– Som försvarsminister har han ju sett insidan av politiska beslut, säger Andreas Krohn på Rud Pedersen.”
Grundare av Rud Pedersen Public Affairs är Morten Rud Pedersen. Han är dansk och enligt Wikipedia har han en facklig socialdemokratisk bakgrund. Därtill har han en dotter tillsammans med den tidigare S-partistyrelseledamoten, riksdagsledamoten, EU-parlamentarikern och kommunalrådet i Göteborg Anneli Hulthén.
Dottern heter Amalia Rud Pedersen, nyligen gift till Stenlöf. Hon var valberedningens förslag till ny förbundsordförande i SSU på kongressen sommaren 2021, men förlorade mot Lisa Nåbo. Amalia tillträdde istället en tjänst som pressekreterare hos energiminister Khashayar Farmanbar och petades in på valsedeln till riksdagsvalet 2022. Idag är hon riksdagsledamot.
Norrländska sossar på Östermalm
I Ångermanland betraktar småglina i SSU Stefan Löfven som en bygdens son. Svetsare, fackföreningsman och arbetarhjälte. Kanske var det så en gång, men det är mycket länge sedan nu. I tidningen Dagens Arbete kunde man 2004 läsa en intervju där det framgår att Löfven flyttade till Stockholm redan 1995. Intervjun gjordes med anledning av att det blivit känt att han erhållit en hyresrätt av IF Metall på Wallingatan i Stockholms innerstad. Löfven behöll lägenheten trots kritik.
2017 figurerade hustrun i media med anledning av sitt kyrkopolitiska engagemang. Hon var då aktiv i Adolf Fredriks församling. Wallingatan råkar ligga i samma församling.
Idag har Ulla Löfven lämnat församlingen och är istället invald i Kyrkomötet (“kyrkans riksdag”). Var bor paret? De har skyddade personuppgifter, så inget svar kan fås från Skatteverket. Spåren leder till Östermalm. Löfven säger i en intervju med Aftonbladet att han brukar ta bussen till Sveavägen 68. I en annan intervju nämner Ulla Löfven under berättandet av en vardagsanekdot att hon handlade på Konsum vid Östermalmstorg.
Paret sa redan 2018 till Aftonbladet att “flytta till Ö-vik inte längre självklart”. Vännerna fanns i Stockholm, menade man.
I över tre decennier har Stefan Löfven haft sin huvudsakliga dygnsvila och fasta punkt i Stockholms innerstad. Han är numera en del av det Håkan Juholt beskrev som ett “klägg” i en intervju med Sveriges Radio 2012:
”Det är en smet av makthavare inom media och politik som umgås privat. De byter tjänster med varandra. Det är ett klägg, de kliar varandra på ryggen och växer gemensamt upp.”
En av konspiratörerna mot Juholt när han knivhöggs i ryggen av sina egna, var dåvarande partistyrelseledamoten Elvy Söderström. Under lång tid kommunalråd i Örnsköldsvik. Svårt inkompetent maktkärring, som tvingades avgå 2014 efter att Uppdrag granskning gjort program om kommunens fullständigt vansinniga affärer (inom 00-talets huvudsakliga gröna bubbla: etanolen). Stefan Löfven har alltid varit Elvy Söderströms skyddsling och det är klart som korvspad att hon är den som förde fram honom till partiledarposten i vakuumet efter Juholt.
Anders Sundström bor också i Stockholms innerstad. Närmare bestämt på Grev turegatan – som ligger på Östermalm.
Löfven och Sundström, en profitabel vänskap
Det är när man förstår att Stefan Löfven och Anders Sundström är goda vänner, som pusselbitarna faller på plats. Utnämnandet av Sundströms sambo Anna Hallberg till utrikeshandelsminister, trots att hon saknar såväl medlemskap i S, politisk erfarenhet och arbetslivserfarenhet. Sven-Erik Österberg flyttas som landshövding från Norrbotten till Stockholm, när han står i vägen för Anders Sundströms gruvprojekt. Trafikverket beslutar att lägga 1 miljard kr på en väg vars slitage till 95% kommer att orsakas av gruvans malmtransporter – som redan fått dispens från gällande maxviktsregler.
Är de vänner? Jajamen, som man säger i Löfvens tidigare hemtrakter. Den 8 februari 2020 skriver Norrländska Socialdemokraten att Stefan Löfven är på privat resa i länet [Norrbotten]. Tre år senare formulerar sig tidningens ledarskribent Olof Abrahamsson så här:
”För tre år sedan satte jag mig i bilen för att åka de 17 milen från Luleå till Jokkmokk. Där fick jag ett exklusivt snack med dåvarande statsministern Stefan Löfven (S). Han gjorde en privatresa till Norrbotten och befann sig på Jokkmokks marknad tillsammans med sin fru Ulla och partivännerna Anders Sundström och Anna Hallberg. Plus allestädes närvarande pressekreteraren Maria Soläng.”
Stefan Löfvens folklighet består – precis som hans tidigare beskyddare Elvy Söderström – av brist på (ut)bildning och förstånd. Båda två besitter en enda expertis: hur man genom intriger, slugspel och ränksmidande ormar sig till toppen i en medlemsstyrd organisation.
Samma sak kan inte sägas om Anders Sundström. Han klev av politiken tidigt, tackade nej till erbjudandet att bli partiledare efter Juholt (enligt Göran Rosengren var han förstahandsvalet och Löfven tvåa). Därefter blev han storfräsare i affärer. Anders Sundström vet vikten av att ha rätt vänner.
Det är inte en slump att den gröna ”kapitalisten” och Northvoltgrundaren Harald Mix och Anders Sundström båda pytsade in pengar i det som blev Kaunis Iron. De känner varandra sedan tidigare. Sommaren 2019 gick det att läsa i Dagens Industri att Anders Sundström ägde 0,1% av aktierna i Northvolt. Sommaren 2021 skriver Birgitta Forsberg förhärligande i SvD om stålprojektet H2 Green Steel. Harald Mix intervjuas. Följande passage är tagen ur artikeln:
”En vinterdag i början av 2020 när Harald Mix gick från jobbet mot hemmet på Östermalm i Stockholm stötte han på Anders Sundström, som också var på väg hem. Riskkapitalisten och den före detta S-ministern bor inte bara nära varandra, de känner varandra också… När nu Harald Mix fick syn på Anders Sundström denna sena vintereftermiddag 2020 tog han med sig Sundström hem till sitt köksbord för att prata om H2GS.
– Det var en stor och djärv idé, nästan lite ofattbar, säger Anders Sundström, som är bollplank åt H2GS.”
Några veckor senare är Anders Sundström och Stefan Löfven på privat resa i Norrbotten.
Löfvens bolag Sorvage AB
Nu när Stefan Löfven ska vara konsult åt Rud Pedersen Public Affairs, så behöver han ett bolag att fakturera sina tjänster ifrån. Det heter Sorvage AB och styrelsens två ledamöter har båda skyddad identitet: Stefan och Ulla Löfven. Namnet är taget från den lilla byn Sörvåge i Örnsköldsviks kustland, där Löfvens sommarstuga ligger.
Sorvage AB har sitt säte på en adress i Luleå. Närmare bestämt hemma hos Kaunis Irons VD Klas Dagertun.
Det gröna vansinnet fortsätter oavsett regering
Tror du att en tillnyktring är på gång med en borgerlig regering? Att dessa sossar med sina korrupta skumraskaffärer i det gröna baggböleriets namn skulle få vika på foten? Wallenbergklanen och finansmannen Christer Gardell verkar vilja det. Trots att Wallenberg var med på ett hörn i vissa av dessa projekt så verkar man nu ha ledsnat. I höstas gick att läsa i Dagens Industri att dessa två intressesfärer (och några till) finansierar en utredning av H2 Green Steel:
”Nyligen kunde Di avslöja att finansmännen Rune Andersson och Christer Gardell sponsrar en kritisk granskning av Harald Mix gröna stålprojekt H2 Green Steel och den statligt kontrollerade konkurrenten Hybrit. Nu har magasinet Affärsvärlden skakat fram fler miljardärer som bidrar till granskningen, bland annat familjen Wallenberg som även är delägare i H2 Green Steel.”
I onsdags höll statsminister Ulf Kristersson hov med anledning av sin 60-årsdag. Harald Mix var en av gästerna och så även VD för Northvolt respektive H2 Green Steel, Peter Carlsson och Henrik Henriksson.
Jag hoppas att Juholt öppnar truten brett när han går i pension.
—
Omslagsbild https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stefan_Löfven_general_election_campaign_2014_1.jpg