tisdag, november 5, 2024
HemPolitikStefan Löfvens nya lobbyistjobb - en sosseaffär

Stefan Löfvens nya lobbyistjobb – en sosseaffär

Stefan Löfven ges i Aftonbladet utrymme att lenprata blaskans läsare och käckt meddela att han minsann inte har blivit lobbyist. Journalisten Olof Svensson intervjuar den förre statsministern i partihögkvarteret på Sveavägen 68, till vilket Löfven anländer i taxi. Det regnar nämligen. Annars tar han bussen, låter han oss förstå.  

Jo, Löfven tillhör numera huvudstadens innerstadsbefolkning. Hans lokalpatriotism var inte större än att han valde att överge Ångermanland. Kindpussarna kan gott få honom. 

Löfven får utan att kritiska frågor ställs förklara att han inte kommer att använda sina politiska kontakter i sitt nya arbete. “Inte springa i regeringskansli, i riksdagen, i europaparlamentet, i landsting eller någon annanstans och försöka driva någon fråga” uttrycker han det. Löfvens expertis är “hur politiken fungerar” menar han själv. Som om vi andra inte förstår hur politiken fungerar.

Tänk efter: Löfvens formulering blir endast förståelig yttrad av den som betraktar Sverige som ett system – en enpartistat – där man måste ha särskild “kompetens” för att kunna navigera de politiska farvattnen.  

Det är på bolaget Rud Pedersen Public Affairs (RPPA) som Löfven ska arbeta. Olof Svensson beskriver inte bolaget i andra termer än dessa: “Rud Pedersen är en av Sveriges största public affairs-byråer. Affärsidén går ut på att vara en brygga mellan företag och politik, bedriva rådgivning och lobbying.”

Artikeln lämnar en besk eftersmak och en obehagskänsla – för den som känner sammanhanget. RPPA är inte vilket bolag som helst. Grundaren och den förmodade majoritetsägaren är Morten Rud Pedersen. Han har barn ihop med Anneli Hulthén. Den senare har varit S-riksdagsledamot, parlamentsledamot i EU-parlamentet, kommunalråd i Göteborg och tillhört socialdemokratins innersta krets. Idag är hon landshövding i Skåne. 

Parets dotter Amalia Rud Pedersen var tilltänkt som SSU-ordförande och föreslagen av valberedningen inför rikskongressen sommaren 2021. Hon förlorade med några få röster ordförandeposten till Lisa Nåbo. Istället blev Amalia – helt utan meriter – pressekreterare på ett regeringsdepartement och fick en placering högt nog på S-valsedeln i Göteborg för att vara garanterad i en plats i riksdagen. Där sitter hon nu också. 

Kort och koncist: Stefan Löfven ska tjänstgöra på ett till S närstående lobbyistföretag vars främsta expertis återfinns inom vapenindustrin. Hä, hä och häpp, häpp, som salig Palme uttryckte det. 

Att likt Olof Svensson låtsas som ingenting; det är det normala. Den S-märkte statsvetaren, tillika politisk chefredaktör för Sydöstran, Stig-Björn Ljunggren, intervjuade distriktsordföranden i SSU Blekinge efter att SSU hållit rikskongress i Norrköping i augusti i år. Flickebarnet svarar tråkigt på Ljunggrens tråkiga frågor. Sista frågan ämnar nog visa att Ljunggren själv minsann står i kontakt med ungdomen och inte är en trött föredetting: “Är det någon i SSU som hänger med EPA-ungdomarna och lyssnar på Fröken Snusk? Eller är det Fridays For Future och Greta som gäller?”.

Flickebarnets namn är Alva Mogert Palm och ingenstans nämns att hon är avkomma till Roger Mogert och Veronica Palm. Fadern var yrkespolitiker i Stockholms Stad under lång tid, men blev metooad och fick snöpligt lämna politiken. Veronica Palm har varit riiksdagsledamot för S och innehaft en rad andra uppdrag, inklusive suppleant i partiets verkställande utskott. 

(Så S-märkt Ljunggren än är, verkar han låna sig till det mesta som kan, eller skulle kunna, ge en inkomst. Den intresserade kan läsa hans bio på Wikipedia.)

Lotta Wiechel intervjuas av Västerbottenkuriren med anledning av att hon blivit omvald till ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. På frågan “Hur vaknade ditt politiska intresse?” säger Wiechel att hon kommer från en “samhällsintresserad familj” och att hon alltid rört sig i sammanhang där det diskuterats många politiska frågor. Därefter redogör hon raskt för sin redan digra lista med politiska förtroendeuppdrag. 

Journalisten Bibi Karbin, som intervjuar, vet förstås hur det är ställt, men har inget intresse av att upplysa sina läsare om de faktiska omständigheterna, som är dessa: Lotta Wiechels halvbror Björn är riksdagsledamot för socialdemokraterna. Hennes far Hans är lärare på journalistprogrammet och f.d. journalist. Och modern Karin är redaktionschef på SVT Västerbotten. 

Etablissemanget säger hej, hej. I det här fallet sosseetablissemanget. 

Det finns ingen korruption i Sverige, brukar det låta.

Omslagsbild från Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, originalet beskuret

Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här