Riksdagen kommer under våren att rösta för eller emot en folkomröstning beträffande Sveriges fortsatta EU-medlemskap. I botten ligger en motion som inom kort bereds av konstitutionsutskottet. Därefter blir det debatt och votering i kammaren. Demonstrationer planeras inför omröstningen för att sprida information och väcka opinion om en folkomröstning.
1994 röstade vi i Sverige för en utökad handel och att verka för ett bättre Europa tillsamman med övriga EU-länder. I mellantiden ser vi att EU-medlemskapet skapat en kritisk debatt beträffande en ökad centralisering som tvingar Sverige att t.ex stötta upp sedan tidigare misskötta ekonomier i andra delar av Europa och att EU vill ta kontroll över det svenska skogsbruket och hotar den svenska arbetsmarknads/lönemodellen. Effekten av att EU tagit kontrollen över viktiga delar av energiförsörjningen har varit katastrofal.
Enligt den senaste undersökningen från SCB (nov 2021) så är den svenska opinionen beträffande Sveriges EU-medlemskap fortsatt stark.
– ”Trots en näst intill obefintlig offentlig debatt, så påvisar de sista siffrorna från SCB att antalet svenskar som är kritiska eller osäkra på Sveriges EU-medlemskap representerar 42,6 procent av väljarkåren vilket motsvarar dryga 3 miljoner väljare. När det gäller ett eventuellt införande av Euron är motståndet hela 63 %. Vi menar dock att de verkliga siffrorna kan visa sig vara betydligt högre om en saklig debatt förs om detta”, säger Ulf Ström, ordförande för Swexitkoalitionen.
Från att ha varit en handelsunion har nu EU förvandlats till en transfer- och skuldunion. Britternas tidigare beslut att lämna unionen visar som ett exempel på bristerna inom unionen och hur odemokratiskt den är uppbyggd.
– ”Över hela unionen har befolkningar upplevt hur EU-eliten har prioriterat euron och bankerna före vanliga människors livsvillkor”, menar Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot.
Enligt ett pressmeddelande kommer den demonstration som planeras inför voteringen i riksdagen gå av stapeln på Sergels torg i Stockholm, den 5 mars klockan 15:00. Bakom initiativet står Swexitkoalitionen, Folkrörelsen Nej till EU samt Amineh Kakabaveh som lämnat in riksdagsmotionen om en folkomröstning.
Relaterat: Exempel på tidigare artiklar i Folkungen om en swexit hittar du här, här och här
Detta har jag inte hört något om! Antar att inga partier står på folkets sida i detta?