Ny regering och ny politik. Eller? Tre månader har gått sedan makten i riket tillföll Alliansen, högerblocket, det blågula blocket eller det blåbruna blocket. Ja, åsikterna om vad man ska kalla det nya regeringsunderlaget är lika splittrade som den nya regeringens politik.
Valets viktigaste slagfält var definitivt energifrågan och med förra vintern i färskt minne tackade folk nej till ytterligare fyra års socialdemokratiskt vanstyre. Nästan lika viktig var invandringsfrågan, något som gjorde att Sverigedemokraterna seglade upp som det största partiet på högerkanten. Från Moderaterna och Kristdemokraterna var linjen tydlig; folk skulle få ett väl utarbetat högkostnadsskydd för kommande vinter. Väl i regeringsställning kom dock nya bud från Rosenbad och Ebba Busch. Högkostnadsskyddet hade skrotats, och ersatts av ett schablonbidrag. Nu fick en villa med högerns utlovade högkostnadsskydd inte 24 000 kronor utan 10 000 kronor.
För någon vecka sedan kom nästa bomb. Regeringen som alltså vunnit folkets förtroende i energifrågan skriver nu upp energiskatten efter årsskiftet. Skatten höjs nu inte med några punkter, utan med hela nio procent. Inflationen är orsaken menar regeringen självsäkert.
Inflation är något som har blivit en svår verklighet för många i världen, inte minst i Sverige där den ligger på omkring tio procent per år. Vad man dock ska komma ihåg är att inflation inte är en naturlag, den skapas om man trycker för mycket pengar. Något politikerna ägnat sig åt under pandemin. Exempelvis röstade samtliga svenska partier i EU-parlamentet utom Sverigedemokraterna ja till att Sverige skulle skicka ett enormt bidrag på hundrafemtio miljarder kronor till EU’s så kallade coronafond. Något som bland annat gått till att höja spanska pensioner med tio procent.
Kristdemokraterna och Moderaterna var väl medvetna om det ekonomiska läget när man ljög hela svenska folket rakt upp i ansiktet. Man var väl medvetna om att det stora bidragspaketet till EU skulle driva upp inflationen. Man visste att svenska folket skulle få stå för notan. Platta till kurvan pratar politikerna om nu, exakt samma kusliga språkbruk som under pandemin. Politiker viftar hysteriskt med falukorvar i valrörelsen. Ett försök att vara folklig kanske? Men att låta en falukorv symbolisera svenska folket känns mest som folkförakt faktiskt. Förvåningen uteblir givetvis. Nu när man intagit Rosenbad lyser falukorvarna med sin frånvaro.
Min fråga till politikerna är enkel, om nu högre skatt löser inflationen. Varför duttar man runt med några få procent bara? Det rimligaste är väl att politikerna inför hundra procent skatt rakt av. Då löser vi inflationen, vi får dessutom råd med ännu mer invandring och menskonst. Fundera på saken, för många hushåll kommer dessa nio procent vara det som knäcker hela ekonomin och sätter barnfamiljer på gatan. Så då kan vi väl lika gärna köra upp skatten till hundra procent på allt. Hundra procent moms, hundra procent inkomstskatt, hundra procent arvsskatt och så vidare? För många hushåll kommer nio procent eller hundra procent inte göra någon större skillnad när man får leta sovplats utomhus.
För en ekonomiskt insatt person framstår texten som satir, vilket den till stora delar är också. Höjd skatt, vilket får till direkt följd att elpriset stiger, ökar på inflationstakten. Så är det bara, oavsett struntpratet från politikerna. Det stämmer förvisso att om man låter sedelpressen gå för olika stödpaket till elkonsumenterna hade detta drivit upp inflationen, men en skattesänkning har inte den effekten.
Fredrik Magnusson