söndag, april 28, 2024
HemKulturReseskildring Ven och dess destilleri

Reseskildring Ven och dess destilleri

Folkungens reseredaktion har varit på ön Ven i Öresund. Ven, eller Hven med dansk och gammal svensk stavning, ligger strategsikt belägen i Öresund mellan Sverige och Danmark, i höjd med Landskrona. Ön har historiskt tillhört Danmark och fortsatte att göra det även vid freden i Roskilde 1658, då Skåne och många andra delar av nuvarande södra Sverige kom att tillhöra Sverige. Endast två år senare blev det dock ny fredsuppgörelse mellan Danmark och Sverige, då Ven föll i svenskarnas händer, vid freden i Köpenhamn 1660.

Ven var under slutet av 1500-talet centrum för Tycho Brahes vetenskapliga och astronomiska studier. Han lät bygga det astronomiska forskningscentret Uraniborg och Stjerneborg på Ven. Brahe lär med sina, för tiden, revolutionerande och noggranna metoder ha registrerat 777 nya stjärnor och dess positioner härifrån. Dessa observerades med blotta ögat då kikaren ännu inte var uppfunnen. Muséet om Tycho Brahe är väl värt ett besök.

Andra sevärdheter på ön är S:t Ibbs 1200-talskyrka, hembygdsmuséet i den gamla nämndemannagården, ett flertal konstgallerier samt inte minst den vackra naturen med sädesfält och öns karakteristiska branta sluttningar ner mot det omgivande havet. Även golfbana finns för de som uppskattar det.

S:t Ibbs kyrka

Till Ven kan man ta sig med turbåtar från Landskrona och Råå, söder om Helsingborg, samt från Köpenhamn på Danska sidan. Trevligast är kanske dock att segla dit med egen båt om man har eller vill hyra. Det finns tre bra hamnar med gästplatser, Kyrkbacken, Norreborg och Bäckviken. Ön är inte större än att det går att promenera till de intressantaste sevärdheterna men det klassiska sättet att uppleva ön är genom att hyra cykel vid bäckvikens hamn, där alla turbåtarna som trafikerar ön lägger till. Med hyrcykel hinner man ta sig runt hela ön, bada och besöka de viktigaste sevärdheterna under en utflyktsdag.

Jordbruk har länge varit en viktig näring på ön och på senare år har en inte obetydlig del av säden sålts till det lokala destilleriet Spirit of Hven som destillerar sprit och gör ett flertal intressanta spritprodukter. Folkungens reseredaktion gjorde ett besök i tillverkningslokalerna. Företaget grundades 2008 och har på 15 år byggt upp en imponerande rörelse. Spritproduktionen är givetvis kärnan men man har även ett välutrustat labb för forskning och utveckling, visningar, spritprovningar, hotell och restaurang samt konsultation för t.ex. nystartade destillerier. Många av de anställda är bofasta på Ven så Spirit of Hven är en betydande arbetsplats i det lilla lokalsamhället.

Ett kul forskningsprojekt utreder huruvida den fleråriga fatlagringen av whisky kan ge olika smak på slutprodukten om whiskyn får ”lyssna” på olika musik under lagringen. Identiskt destillat tappades på ett stort antal identiska ekfat. Hörlurar monterades sedan på toppen av faten och olika musik spelas sedan oavbrutet i de olika hörlurarna. Rock, blues, disco, country, Vivaldi m.m. Det låter kanske konstigt men teorin bakom är att olika musik ger olika vibrationer i destillatet och faten vilket kan ge starkt utbyte fatkaraktär till destillatet. Projektet pågår än men personalen hade givetvis provsmakat dryckerna under lagringen och sade sig ha funnit betydande skillnader i smak. Exakt vilken musikstil som är bäst förblir dock en företagshemlighet.

Fat med lurar med olika musik

Man har flera olika typer av destillatorer som har olika produktionskapacitet och når upp till olika alkoholhalt. Beroende på vilken slutprodukt man ska producera finns olika krav på hur hög alkoholhalt man måste nå på destillatet innan man kan spä ut det till önskad alkoholhalt för slutprodukten. Destilleringen måste göras många gånger eftervarandra för att nå önskad alkoholhalt och för att kunna få bort oönskade slaggprodukter.

Destillator

En stor del av produktionen går på export men man säljer även betydande mängder i Sverige. En sökning på Systembolagets hemsida gav nyligen 29 träffar på Spirit of Hven. Det är produkter som både smaksatt och neutral vodka, gin, blended och single malt whisky, akvavit, besk, brännvin och likör. Ett imponerande brett sortiment. Nära ett tiotal av sorterna provades under rundvandring och efterföljande provning under ledning av bolagets sommelier. Många utsökta droppar som sökte kontakt med smaklökarna. Folkungens reseredaktion tog ett strategiskt beslut att hoppa över fördrinken till den efterföljande middagen…

Sortiment

Många produkter säljs med alkoholhalten 41,8%, en halt man valt av riktnumret som gäller på ön och Landskrona för det fasta telefonnätet, 0418. Man tar alla chanser att visa sin lokalpatriotism.

I ett friare land och tid hade Folkungens reseredaktion givetvis köpt med sig några flaskor efter den mycket trevliga provningen, men i Sverige är det som bekant inte tillåtet med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker så det blir till att lägga en beställning till Systembolaget istället. Regeringen säger sig dock arbeta på ett lagförslag som ska tillåta gårdsförsäljning och bedömer att den kan träda i kraft 2025. Det tar tid och kräver hårt arbete att ta tillbaka varje stycke frihet för folket. Av någon anledning går det ofta fortare att besluta om lagändringar i den andra riktningen.

Reseredaktionen rekommenderar varmt ett besök på Ven och Spirit of Hven.

Andreas Råvik
Andreas Råvik
Andreas är civilingenjör som gillar teknik, natur, kultur, historia och det naturligt sköna. Ifrågasätter reflexmässigt det rådande narrativet som serveras med sked i media. Söker ständigt efter sanning och det långsiktigt goda för familj, släkt och folk. Gillar, och är alltid öppen för, nya perspektiv och infallsvinklar på invanda föreställningar, men står alltid på frihetsälskande folks sida.
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här